6 x Leuke StationsOmmetjes – maak de mooiste korte NS-wandelingen door de stad! (dl 2)

Geschreven op 1 december, 2021
Door
  Geplaatst in Nederland, Stedentrips, Wandelen

Weinig tijd, veel zien? Dan zijn deze NS-stadswandelingen een uitkomst! Van de 12 korte StationsOmmetjes met begin- en eindpunt het NS-station, hebben we er onlangs 6 uitgelicht in een vorig blog. De andere helft, die nu aan de beurt is, is minstens zo leuk en willen we je daarom niet onthouden! Wordt het een mini-stadswandeling Amsterdam, een ommetje door Den Bosch of een korte NS-stadswandeling door Utrecht? Vind je lopen leuk, maar moet het ‘wel leuk blijven’, dus niet te lang duren? Dan zijn deze StationsOmmetjes helemaal op jouw lijf geschreven!

StationsOmmetjes

NS heeft twaalf speciale routes uitgestippeld, in verschillende regio’s van ons land. Deze 1,5 kilometer lange StationsOmmetjes beginnen en eindigen altijd bij het centraal station. Ze zijn bedoeld voor die mensen, die niet ver willen lopen, maar wel in beweging willen blijven. Leuke bijkomstigheid? Je ontdekt in korte tijd een mooi stukje van de stad. Mochten deze ommetjes toch onverwachts naar méér smaken, dan zijn er nog ruim 750 langere wandelingen vanaf NS-stations te vinden op ns.nl/reisjefit.   

Deze week tonen we de overige 6 van de 12 leuke StationsOmmetjes. Waar ga jij je verbazen?

Charmant StationsOmmetje Alkmaar

Aan de voorkant van station Alkmaar, bij de roltrap, begint een leuk ommetje door de oude volkswijk ‘Spoorbuurt’ en over de oude stadswal het Munnikenbolwerk aan de singel, welke door het vele groen een echte wandelhotspot is geworden. In de oude Spoorbuurt bespeur je een charme, die je bijvoorbeeld ook in de Amsterdamse Jordaan of de Rotterdamse wijk Kralingen aantreft. Proef de originele sfeer terwijl je door de smalle straatjes en langs authentieke, mooi opgeknapte pandjes slentert. De smaak te pakken? Er leiden meer leuke stadswandelingen door Alkmaar. Laat je bijvoorbeeld door de oude binnenstad loodsen, waar de Waag en het oudste huis uit 1472 niet te missen rijksmonumenten zijn!

Stadswandeling rondom Amsterdam-Centraal

Normaal gesproken ga je waarschijnlijk ‘aan de voorkant’ eruit, maar nu pak je de IJ-zijde van het centraal station. Met deze NS-wandeling Amsterdam loop je eerst een stukje langs het IJ, waar het een en al bedrijvigheid is. Daarna volgt een route, die je het échte Amsterdam laat proeven, met authentieke, sfeervolle Amsterdamse straten als de Nieuwendijk, de Karnemelksteeg, de Oudebrugsteeg en de Warmoesstraat. Het laatste deel van je stadswandelingetje Amsterdam staat dan weer in een geheel ander teken; op de weg terug naar het station kom je langs het Damrak en de Beurs van Berlage. Volks en werelds tegelijk: dát typeert deze originele NS-wandelroute!

Imposante NS-Stadswandeling Utrecht

Beginnend bij de OV-Servicewinkel aan de centrumzijde loop je de trap af richting de voormalige oude hoofdgebouwen van de NS. Er volgt een onverhard paadje door het groen langs de Catharijnesingel. Tijdens deze korte NS-stadswandeling in Utrecht laat men toch een aantal zeer fraaie stukjes van de domstad zien: de imposante tuin van het Mariaklooster, het statige binnenhof van Grand Hotel Karel V en een prachtig plantsoen. De shopgrage wandelaar zal de beloning zien op de terugweg: Hoog Catharijne! Want via dit megagrote overdekte winkelcomplex vind je je weg terug naar het station. Wordt het lopen of vooral kopen? 

Waterrijk NS-rondje Den Bosch

Bij het verlaten van station Den Bosch, loop je eerst ‘met de meute mee richting centrum’ en kom je vanzelf langs Jan de Groot. Jan wie? De Groot, groot in Bossche bollen bakken! Probeer er één uit, mocht je deze stadslekkernij echt nog niet kennen. Heb je meteen genoeg brandstof voor de korte NS-stadswandeling Den Bosch! Je wandelt langs stadsriviertje de Binnendieze dat – heel uniek – soms onder de huizen doorstroomt, via het stadspark en oude kloostertuin Mariënburg, over rivier de Dommel weer richting station. Óf je buigt af richting centrum om a) te winkelen en b) nóg meer van Den Bosch op te snuiven!

Lichtend StationsOmmetje Eindhoven

Dit ommetje begint aan de achterkant van het centraal station in Eindhoven. De route leidt je wel drie keer over riviertje de Dommel. Daarnaast struin je heerlijk door het groen rondom de Technische Universiteit Eindhoven, dé trots van de stad! Eindhoven staat immers bekend als hét centrum van technologische ontwikkelingen. Tijdens jouw mini-stadswandeling door Eindhoven zul je uitzicht hebben op ‘de Kennispoort’. Dit kenniscentrum van de uni behoort tot de unieke blikvangers van de stad. Al lopend heb je ruimschoots de tijd om deze constructie te (h)erkennen als een zeer innovatief stukje bouwkunst! Natuurlijke en bouwkundige schoonheid gaan tijdens deze NS-wandeling hand in hand! 

Korte NS-wandelroute langs Zwolse singel

Jouw mini-stadswandeling Zwolle begint vóór het NS-station. Via de Westerlaan, Westerstraat en een stukje Roopoort kom je aan in het Park Eekhout, waar je een keur aan bomen, leuke paadjes en bankjes wacht. En een kinderboerderij! Je steekt vervolgens de singel over – de voormalige stadsgracht – en slaat direct rechtsaf, het water volgend. Onderweg zie je Museum de Fundatie, dat je wellicht niet slechts wilt passeren. En waarom ook niet, als je van kunst houdt? Een welkome pauze! Vanaf daar gaat het voettochtje weer richting station. Maar ook hier geldt: de winkels in het oude stadscentrum zijn niet ver weg, dus shopliefhebbers kunnen gemakkelijk even ‘buiten de route treden’. Het is maar net wat je wilt!

Reis je graag met de trein naar je bestemming? Ga dan eens voor een overnachting in een van onze hotels nabij het station!  

Wil je als wandelfanaat meer blogs lezen met leuke ideeën? Bekijk dan deze fraaie winterwandel-tips, of kies je favoriete historische stadswandeling!

  • Naam
  • Email