Top 10 verrassende ideeën voor een stedentrip Duitsland!

Geschreven op 23 juni, 2022
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Duitsland, Stedentrips

stedentrip Duitsland - Hamburg - voordeeluitjesblog

Bij onze oosterburen liggen tal van leuke steden verborgen die zich uitstekend lenen voor een meerdaagse stedentrip. En dan hebben we het deze keer niet over de bekende steden zoals de hoofdstad Berlijn, domstad Keulen of het Beierse München, maar over de meer verrassende pareltjes van Duitsland. Word jouw volgende uitje een leuke stedentrip naar Duitsland?

1. Lübeck

Lübeck is een van die stadjes in Duitsland die waarschijnlijk niet direct een belletje doet rinkelen bij je, maar toch is dit misschien wel de mooiste stad van Duitsland. Lübeck ligt in het noorden van het land, op één uur rijden van Hamburg. De door water omringde stad ademt een middeleeuwse sfeer en heeft een groot aantal goed bewaard gebleven overblijfselen uit die tijd, waaronder de Marienkirche en Holstentor. De gehele ‘Altstad’ staat sinds 1987 zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hotel in Lübeck: authentiek overnachten doe je in het Tryp By Wyndham, midden in het historische centrum.

2. Heidelberg

Een bekende stad bij veel buitenlandse toeristen, maar nog minder bekend bij ons: Heidelberg. Deze stad in het Zwarte Woud is een van dé bestemmingen voor een leuke citytrip naar Duitsland, zeker voor tortelduifjes. Vanwege zijn prachtige ligging midden in de natuur wordt het oude, barokke Heidelberg namelijk gezien als een van de meest romantische steden van Duitsland. Wil je met je geliefde naar een hotel in Duitsland, dan is Heidelberg een ideale optie! Klinkerstraatjes, een kasteel, een middeleeuwse universiteit en talloze eet-, drink- en winkelmogelijkheden… deze stad zal je niet teleurstellen!

Hotel in Heidelberg: in alle rust overnachten nabij het centrum? Dan is Leonardo Hotel Heidelberg het hotel voor jou!

3. Quedlinburg

Het lijkt alsof je teruggaat in de tijd als je Quedlinburg bezoekt. Dit middeleeuwse renaissance-stadje ligt in het noorden van het Harz-gebergte. Ook Quedlinburg staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het heeft meer dan 1300 vakwerkhuizen en historische kinderkopjesstraten om doorheen te wandelen. Ook vind je er het oudste huis van Duitsland, gebouwd rond 1300. Nog een aanrader? Een bezoek aan Burgberg!

Hotel in Quedlinburg: romantisch overnachten en dineren doe je in Hotel am Brühl aan de rand van het middeleeuwse centrum.

4. Dresden

Stedentrips naar Duitsland in de winter gaan hand in hand met een bezoek aan de kerstmarkt. Duitsland is namelijk dé kerstmarktenkoning van Europa; misschien wel van heel de wereld. Dé stad met de mooiste kerstmarkt? Dresden! Dresden ligt in Oost-Duitsland, niet ver van hoofdstad Berlijn, maar met een totaal andere sfeer. Tijdens een stedentrip Dresden in december, ontdek je de oudste kerstmarkt van het land, die al sinds 1434 bestaat. Een bijzondere citytrip is dus gegarandeerd!

Liever in de zomer op pad naar Dresden? Het lijkt, alsof de tijd heeft stil gestaan in deze voormalig Oost-Duitse stad. Bezoek zeker de bekende bezienswaardigheden zoals de Frauenkirche, de Zwinger en de Semperoper. Behalve met de mooie historische binnenstad, heeft Dresden nog veel meer fraais om mee te pronken. Aan het oude marktplein zijn zeer diverse winkels gevestigd, waardoor je in deze stad moeiteloos laveert tussen (oude) cultuurschatten en moderniteiten.

Hotel Dresden: beter wordt het niet: Bilderberg Bellevue Hotel Dresden ligt pal aan de Elbe en is omringd met bellevue-tuinen.

5. Essen

Ooit gedacht aan een stedentrip Essen? Deze leuke, pittoreske stad ligt vlak over de grens in West-Duitsland, op één uur rijden van Venlo. Het mooie van Essen zijn niet de oude gebouwen, bijzondere architectuur of de ruim duizend jaar oude geschiedenis, maar het industrieel erfgoed. Zo vind je hier de mooiste kolenmijn ter wereld (Zollverrein, UNESCO-Werelderfgoed) en grote, gerestaureerde handelshuizen in het centrum van de stad. Een stedentrip naar Essen is een tripje voor geschiedenis- en cultuurliefhebbers dus! Maar ook shopfanaten komen aan hun trekken in Essen, want deze Duitse stad leent zich ook perfect voor een middagje winkelen.

Hotel in Essen: in Hotel Restaurant Gimken zit je lekker centraal in Essen en slaap je in een viersterrenhotel.

6. Göttingen

Göttingen is een middeleeuwse Hanzestad in het midden van Duitsland en ligt aan de beroemde sprookjesroute. Deze oude universiteitsstad staat vol met de mooiste vakwerkhuizen en stond in zijn hoogtijdagen vooral bekend om het hoge niveau van het natuurkunde- en wiskunde-onderwijs. Sommige gebouwen in de stad herinneren daar nog aan, zoals de gerestaureerde sterrenwacht. Een bijzondere activiteit in Göttingen is het bezoeken van de kelders van de stad. Ga underground en ontdek het leven van middeleeuwse ambachtslieden, monniken en gevangenen…

Hotel in Göttingen: Nabij de oude binnenstad en op loopafstand van het station staat Holiday Inn Express Göttingen. Een ideaal hotel voor de echte stedentripper!

7. Füssen

Deze historische stad ligt in het romantische hart van Beieren, in de regio Allgäu. De oude binnenstad van Füssen heeft flair; er hangt een romantische sfeer. Slenter hier achter de historische stadsmuren door stille steegjes en over de bruisende pleinen. Combineer deze stedentrip ook zeker met een bezoek aan de koningskastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau en droom weg in deze sprookjesachtige omgeving….

Hotel Füssen: geniet van de Beierse gastvrijheid in het Luitpoldpark Hotel midden in het centrum.

8. Hamburg

Een leuke locatie voor een Duitse stedentrip is ook zeker Maak een stedentrip Hamburg en ontdek de stad met de grootste haven van Duitsland! Na Rotterdam en Antwerpen heeft Hamburg de derde grootste haven van Europa. Niet zo verwonderlijk dat deze leuke havenstad bekend staat om z’n uitstekende seafood. Hamburg heeft ook een goed winkelgebied genaamd Alsterarkaden. En voor wie het stadsleven achter zich wil laten: ga naar Planten un Blomen, dat de grootste Japanse tuin in Europa herbergt en gratis concerten organiseert in de zomermaanden. Als je toch een hotel in Hamburg boekt, ga dan ook zeker cultuur snuiven! Hamburg wordt vaak ‘The Gateway to the World’ genoemd; misschien vind je er daarom zoveel variëteit aan to-do’s: van operahuizen en theaters tot de grootste modeltreinbaan ter wereld: Miniatur Wunderland. Vergeet dus zeker het noorden niet, als je een vakantie in Duitsland overweegt!

Hotel Hamburg: in hartje centrum staat het 4-sterren Kleinhuis Hotel Basler Hof nabij het meer ‘Binnenalster’.

9. Trier

‘Het tweede Rome’: dat is de eervolle bijnaam die de Romeinen aan Trier gaven. Zo’n tweeduizend jaar later dankt de oudste stad van Duitsland nog steeds zijn faam aan de indrukwekkende Romeinse monumenten. Van de Porta Nigra tot de Basilica van Constantijn en van het amfitheater tot de Barbarathermen: een bezoek aan Trier voelt als een reis door de tijd. Heb je tijd over? Bezoek dan zeker het Rheinisches Landesmuseum, een van de belangrijkste archeologische musea in Duitsland.

Hotel Trier: Landgasthof Hotel Simon staat niet in de stad Trier zelf, maar wel midden in de nabijgelegen wijngaarden langs de Moezel.

10. Leipzig

We eindigen dit lijstje van verrassende stedentrips in Duitsland met het Oost-Duitse Leipzig, dat tussen Berlijn en Dresden in ligt. Leipzig is de plek bij uitstek om Saksische gezelligheid te ervaren. Bovendien kom je op elke hoek van de straat meer te weten over de muzikale geschiedenis van deze unieke stad. Beroemde componisten als Bach, Wagner en Mendelssohn zijn nauw verbonden met Leipzig en er worden dan ook veel evenementen rondom klassieke muziek georganiseerd in de stad, waarvan sommige in de openlucht!

Hotel in Leipzig: voor een unieke en hippe overnachting moet je bij Pentahotel Leipzig zijn. Dit moderne hotel staat in het centrum en heeft een sauna met binnenzwembad!

Besluit je op stedentrip naar Duitsland te gaan met de auto, dan kan het zijn dat je een milieusticker (Duits: umweltplakette) moet aanschaffen voor zogenoemde milieuzones. Bekijk hier alle steden waarbij een milieusticker verplicht is.

Bekijk ook onze video van Oskar’s dagje uit in Koblenz voor nog méér inspiratie

  • Naam
  • Email