10x de beste hotspots in Zuid-Limburg, de zonnige streek bij uitstek!

Geschreven op 1 december, 2020
Door

In het Zuid-Limburgse Heuvelland, grofweg tussen Maastricht en Aken, vind je een stukje paradijs op aarde met pittoreske dorpjes en een puur landelijk leven. We hebben prachtige landschappen in ons kleine landje, maar als je on-Nederlandse plaatjes op je netvlies wilt krijgen, moet je toch echt naar Zuid-Limburg! Trek eropuit naar deze gastvrije en meest zuidelijke streek van de vlaaien, de beroemde Cauberg, het Drielandenpunt en de prachtige Maasvallei. Bekijk hier de 10 leukste uitjes in Zuid-Limburg!

Proef buitenlandse sferen in het historische Maastricht, in Mergelstad Valkenburg en in ons enige echte bergdorpje Vijlen. Ga voor een weekendje weg of een last minute naar het zonnige zuiden. En weet waar je moet zijn geweest! We laten je hier de tien beste hotspots van Zuid-Limburg zien.

#1-Drielandenpunt bij Vaals – hoogste uitje in Zuid-Limburg

Met onder andere een prachtig labyrint, een Keltische grafheuvel, een speeltuin, het symbolische drielandenpunt, de 50 meter hoge Boudewijn-uitkijktoren en een eigen koffiebranderij is dit hoogste punt van Zuid-Limburg een door velen geliefd uitje in Zuid-Limburg. Mooie grensoverschrijdende wandelroutes zijn hier te volgen, bijvoorbeeld de nieuwe tocht ‘het geheim van de oude douanier’. Al lopend leert jong én oud over interessante grensmysteries uit het verleden. Wist je dat het labyrint binnenkort een metamorfose krijgt? De voorbereidingen voor het Winterlabyrint zijn namelijk in volle gang. Wat het precies gaat worden? Daar doet het Drielandenpunt nog wat geheimzinnig over, maar de verandering belooft in elk geval warme en betoverende sferen!

#2-Witte stadje Thorn

Eeuwen geleden was Thorn een minivorstendom, een klein staatje met eigen rechtspraak en een eigen munt. Toen de Fransen het in 1794 veroverden, kreeg de arme bevolking te maken met flinke belastingaanslagen, op basis van de omvang van de ramen van hun huizen. Om hieraan te ontsnappen, metselden de inwoners hun ramen dicht. Ze kalkten bovendien de buitenmuren wit. Zo leek het nog wat! En dat laatste vinden we eigenlijk nog steeds, want de sfeer die in Thorn heerst is vooral door de witte binnenstad uniek voor Nederland. In het gemeentemuseum ‘Het Land van Thorn’ kun je allerlei historische objecten  bekijken.

#3-Brunssummerheide

Het grootste heidegebied van Limburg mag simpelweg niet ontbreken in het rijtje met hotspots in Zuid-Limburg. De Brunssummerheide wordt gekenmerkt door grote heidevelden met grazende schapen, diverse waterpartijen, naald- en loofbossen, een zeldzame flora en mystiek hoogveen. Sporen uit de oertijd zijn hier zelfs te vinden. Hier rondstruinend waan je je echt in vroeger tijden. Wil je erg graag de zorgen van alledag even uit je hoofd krijgen? Dan weten wij het wel, want een van de meest rustgevende activiteiten in Zuid-Limburg is ongetwijfeld wandelen op de Brunssummerheide!

Streekweken - Zuid-Limburg - Valkenburg - Voordeeluitjes.nl - VakantieblogStreekweken-Zuid-Limburg-Voordeeluitjes.nl-VakantieblogStreekweken - Zuid-Limburg - Voordeeluitjes.nl-vakantieblog

#4-Gulpener Bierbrouwerij

Gulpen bruist, onder andere van het bier. Sinds jaar en dag staat het Zuid-Limburgse dorpje er bekend om. De zelfstandige brouwerij, waarmee Laurens Smeets in 1825 een begin maakte, leverde haar eerste ‘pilsner’ een jaartje later af. Geschiedenis was geschreven. Tot op de dag van vandaag is het biertje in Zuid-Limburg en daarbuiten hoog favoriet. De Gulpener Bierbrouwerij, oftewel De Vrije Brouwer, staat te boek als een zeer duurzaam bedrijf, dat met name mileuvriendelijk geteelde gerst en hop uit de streek aangeleverd krijgt. Je bent van harte welkom in het Gulpener BrouwLokaal, voor een uniek arrangement. Wil je een proeverij meemaken of aan een workshop deelnemen, maak dan online een reservering.

#5-De dynamische Maasvallei

Wat te doen in Zuid-Limburg als je jouw buitenactiviteiten wilt combineren met een geweldige natuurbeleving? Bezoek de Maasvallei, idyllisch gelegen tussen Maastricht en Thorn. Je treft hier een buitengewoon dynamisch rivierlandschap aan, met de Maas als niet te missen blikvanger. Ieder seizoen brengt andere plaatjes op je netvlies. Ontdek er de (aantrekkings)kracht van deze rivier; bekijk wat er allemaal op de oevers aanspoelt, zie – met een beetje geluk – knagende bevers aan het werk en spot bijzondere vogelsoorten. Je kunt de Maasvallei bovendien beleven zoals jij dat wilt: wandelend, fietsend, stilzittend of varend in een kano!

#6-Vijlenerbos

Welk uitje in Zuid-Limburg is voor jou geschikt als je dol bent op hoge uitkijkpunten? Dan ga je naar een van de mooiste bossen van Zuid-Limburg, op de grens met België: het Vijlenerbos. Hoogteverschillen van 100 meter zijn er geen uitzondering en daarnaast stromen er diverse beekjes door het gebied. Vooral aan de bosranden kijk je weids uit. Denk niet dat je droomt als er opeens een wilde kat voor je opdoemt. Het beestje leeft hier namelijk gewoon. De heuvels in het Vijlenerbos lenen zich onder de juiste condities ook prima voor mooie ritjes met de slee. Rondom Vijlen, maar zeker ook bij het Drielandenpunt, zijn er bij behoorlijke sneeuwval diverse langlaufmogelijkheden. Please let it snow! En zo niet, dan kun je altijd nog de indoor skibaan van SnowWorld Landgraaf opzoeken!

#7-Avontuurlijke uitjes in Zuid-Limburg – op naar Valkenburg!

Uiteraard kun je in het zuiden des lands prima onthaasten, bijtanken en ontspannen. Maar stel nou dat jij juist de spannende activiteiten in Zuid-Limburg prefereert. Ook dan zit je goed in deze streek. Zeg het maar! Wil je snelheid, enorme hoogte of ga je liever ondergronds? In dat laatste geval hebben we echt iets unieks voor je. ASP Adventure uit Oud-Valkenburg stuurt je met mountainbike en gids het donker in voor een rondje ‘grotbiken’. Wel even vooraf reserveren! A GoGo Valkenburg biedt andere sensationele activiteiten aan, zoals tokkelen en rodelen. Waaghalzen laten zich van de Wilhelminatoren naar beneden leiden. Als je tokkel- of rodeltickets wilt bestellen (ter plekke), moet je al in het bezit zijn van kabelbaantickets. Deze dien je vooraf online te reserveren.

#8-Schaapskooi Mergelland in Epen

Hier kun je makkelijk twee vliegen in één klap slaan. Je wilt immers het – door Stichting Natuur en Milieu – bekroonde landschap van het Geul- en Gulpdal bewonderen als je hier toch bent. Zo’n rijke flora en fauna vind je nergens anders in Nederland. Tegelijkertijd tref je hier, in Epen, een prachtige schaapskooi aan. Dit is niet zomaar een plek waar je een paar mekkerende dieren ziet rondlopen. Je voelt meteen al dat het leven er omarmd wordt; het motto luidt dan ook ‘geneete van ’t leëve’. Het klinkt door als je met de herder en zijn kudde meeloopt, als je uitkijkt over het glooiende landschap en rondkijkt in de wolwinkel op het terrein.

#9-Wijngaard St. Martinus in Vijlen

Wijnen, wijnen, wijnen? Dan is een proeverij voor jou een van de leukste activiteiten in Zuid-Limburg! Bij Wijngaard St. Martinus welteverstaan! Dit wijndomein bestaat al sinds 1988 en was het eerste bedrijf dat rode wijnen maakte in Nederland. Momenteel gaan de reguliere proeverijen en rondleidingen nog niet door, maar er valt nog wel te proeven hoor. Mét inachtneming van coronamaatregelen uiteraard! Op diverse tijdstippen van woensdag tot en met zaterdag biedt de wijngaard jou de kans om een leuke en leerzame bijeenkomst bij te wonen in de zogeheten ‘barrique kelder’. Je leert over de wijnen, het bedrijf en het productieproces. Aansluitend proef je drie verschillende wijnen. Voor deze alternatieve proeverij moet je wel even reserveren. De winkel bij de wijngaard is wel gewoon geopend.

#10-Eijsder Beemden

Maak eens een mooie winterwandeling tegen een mooi verstild decor. Ontdek de Eijsder Beemden, een mooi natuurgebied in het stroomgebied van de Maas. Wandelaars vinden hun walhalla in een stuk land, dat ooit voor grindwinning werd gebruikt. Je wandelt over grasrijke oevers langs de rivier, waar je misschien wel een groepje konikspaarden of gallowayrunderen tegenkomt. Vooral tijdens een mistige ochtend kun je hier optimaal genieten van een wonderlijke winterwandeling! In strenge winters wordt in dit sprookjeslandschap graag geschaatst. Je kunt je voorstellen wat voor plaatjes dát oplevert!

  • Naam
  • Email