12x de leukste meren en recreatieplassen van Nederland

Blijf je deze zomer in Nederland? Ook hier zijn een heleboel leuke spots aan het water waar je heerlijk kunt zonnen, zwemmen en sporten. We hebben de leukste meren en recreatieplassen voor je op een rijtje gezet. Zo kun je de drukte aan de Nederlandse kust vermijden, en die hagelwitte baai aan de Spaanse Coast zet je ook binnen no time uit je hoofd! 

1. E3 Strand – Noord-Brabant

In het Noord-Brabantse Eersel ligt het E3-strand. Voor degene die niet houdt van zand tussen zijn tenen zijn er diverse groene ligweiden. In het ondiepe water kunnen kleine kinderen lekker poedelen en het diepe gedeelte biedt alle ruimte aan de “echte” zwemmers. Op dagen als deze waan je aan het meertje bijna in Zandvoort!

2. Maasplassen – Limburg

Het Maasplassen gebied is vanwege zijn diversiteit een waar mekka voor watersportliefhebbers. Je kunt er zwemmen, surfen, zeilen, duiken, roeien, kanoën, kayakken (en weer opstaan). Of kies voor de extremere watersporten als waterskiën, flyboarden en wakeboarden. In de zomermaanden is het heerlijk om je handdoekje neer te leggen op de mooi strandjes. Tussendoor nip je van een (non-)alcoholische versnapering bij een van de hippe beachclubs.

3. Wijthmenerplas – Zwolle

Op nog geen 15 minuten fietsen vanaf het centrum van Zwolle ligt deze heerlijke locatie. Met een prachtig natuurgebied als uitzicht en rondom de plas vele ligplekken en strandjes geniet je op en top van de zomer aan het water. Speciale BBQ-plekken zijn voorhanden en er is een snackbar en een apart naaktstrand. Op de plas is ook een waterskibaan met beachclub aanwezig.

4. Vinkeveense plassen – Utrecht

De Vinkeveense Plassen bieden voor ieder wat wils op het gebied van recreatie en natuur. De plassen worden gekenmerkt door de legakkers en een ring van 12 zandeilanden. De natuur op en rondom de plassen vormen niet alleen een mooi decor tijdens een dagje uit maar de legakkers bieden ook plaats aan diverse flora en fauna. In De Botshol is zelfs een lepelaarkolonie gevestigd! Buiten het broedseizoen kun je hier naartoe kanoën.

5. Hemelriek – Drenthe

De naam zegt het eigenlijk al: je waant je hier echt in het paradijs. En dat komt door het tropisch gekleurde water. Hemelriek ligt midden in het Drentse natuurgebied de Hondsrug en is een heerlijke plek om je een paar uur te vermaken. Voor kinderen is er een speelweide en je vindt er een kiosk voor wat lekkers.

6. Tjeukemeer – Friesland

Het Tjeukemeer is een van de rustigste meren van Friesland, midden in de prachtige natuur.  Er zijn schommels, een zandbak, een klimhuisje met glijbaan en een zandstrand. Het is ook mogelijk een zeilboot te huren.

7. Toolenburgerplas – Hoofddorp

De Toolenburgerplas heeft mooi, helder water met een prachtige kleiwand en een overvloed aan leven. De ideale plek om te duiken! Kenmerkend is dan ook het leuke duikparcours dat is aangelegd. In de plas leven bovendien enorme snoeken, karpers en meervallen. Je spot ze in ondiep water. Ook voor de kinderen is er genoeg te doen met een trapveldje, basketbalveld en een speel- en uitzichtheuvel. Sportievelingen kunnen rondom de plas hardlopen of skeeleren. Er is een TimePointsysteem aanwezig zodat je via een chip je rondetijden kunt laten meten.

8. Henschotermeer – Utrecht

Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug kun je je urenlang vermaken. Ga lekker dobberen op een luchtbed of speel een potje beachvolleybal op het langgerekte zandstrand. Voor kinderen zijn er houten speeltoestellen zoals een piratenschip en verschillende speelweides en -heuvels. Ook leuk: in het midden van het meer ligt een eiland dat met houten voetbruggen verbonden is met het strand.

9. Grevelingenmeer – Zeeland

Dit meer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. De mogelijkheden zijn er eindeloos: neem een duik, dobber op je luchtbed of ga surfen, suppen, kanovaren of zeilen. Maar een heerlijke wandeling maken naar de vuurtoren of het haventje van Bommenede kan natuurlijk ook.

10. Zandenplas – Nunspeet

Middenin de eeuwenoude bossen van de Veluwe ligt recreatiegebied Zandenplas. Wandelaars, fietsers, ruiters en zwemmers komen hier graag, en voor kinderen zijn er diverse speeltoestellen. Voor een patatje of ijsje kun je terecht bij de kiosk, waar je plaatsneemt op het grote terras direct aan het water.

11. Rutbeek – Enschede

Blauwalg- en rotzooi vrij recreëren kan bij dit meertje even buiten Enschede. De plas wordt regelmatig gecontroleerd door het waterschap en de provincie Overijssel. Er is een fijne zonneweide en kinderen kunnen naar hartenlust spelen in de speeltuin of zandkastelen bouwen op het strand. Op het pas gerenoveerde asfaltpad kun je bovendien goed skeeleren, fietsen of joggen.

12. Hoornse Plas – Groningen

Hoornse Plas, of zoals het meertje in de volksmond heet: “Hoornse Pis”. Stadjers zoeken er verfrissing en studenten chillen maar al te graag bij de Hoornse. Neem je eigen picknickmand mee of strijk neer bij een van de hippe strandtenten. En dat allemaal op een half uurtje fietsen vanuit de binnenstad! Met de bus ben je er overigens ook zo.

  • Naam
  • Email

2 REACTIES

  1. Magda schreef:

    Galdersrmeet in Ulvenhout

  2. Ilona schreef:

    Ronostrand