Wat te doen in Maastricht: 10x de leukste activiteiten

header-Maastricht-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

Maastricht is een stad waar oud en nieuw samenkomt. De stad bruist en leeft, maar is ook de ideale bestemming voor als je even wilt ontsnappen aan de prikkels van alledag. Wat er allemaal te doen en te zien is tijdens een weekendje Maastricht, bekende én minder bekende bezienswaardigheden en activiteiten, ontdek je in dit blog.

1. Stadswandeling door Maastricht

De beste manier om een stad te leren kennen is door middel van een rondleiding. De populairste stadstour van Maastricht is “Historische Hartje Maastricht”. In één route worden de mooiste monumenten, de gezelligste pleinen en de meest sfeervolle straatjes aaneengeschakeld. Wil je Maastricht écht ontdekken? Beleef de stad dan samen met een local, die laat je maar al te graag de mooiste plekjes van zijn/haar stad zien. Ben je Instagram- of amateurfotograaf én liefhebber van onbekende paden en plekken? Dan kun je tijdens de tocht “Hidden Places, Secret Spaces” je hart ophalen.

2. Maastricht Underground

Maastricht is een waanzinnig grottenstelsel rijk. Stap terug in de tijd en beleef de ondergrondse geschiedenis tijdens een tocht door deze krochten. Enthousiaste gidsen nemen je maar al te graag mee naar Fort Sint Pieter, Grotten Zonneberg en de Grotten van de Sint Pietersberg. Eenmaal terug buiten geniet je van een prachtig uitzicht over de stad en wandel je binnen no time weer terug naar het centrum en naar je tijdelijke logeeradres, als je kiest voor een hotel in de stad. Hotel Monastère Maastricht is gevestigd in een voormalig klooster en staat aan de Boschstraat, midden in het centrum.

3. Sphinxpassage

Tijdens een weekend in hartje Maastricht mag je de Sphinxpassage niet missen. Deze verborgen schat is een 120 meter lange overdekte tegelpassage tussen het Eiffelgebouw en Pathé. Bijna 30.000 tegels brengen het Maastrichtse Sphinxverleden in woord, beeld en objecten tot leven. Op deze manier krijg je een uniek kijkje in de geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie. Dagelijks gratis te bezichtigen!

4. Frontenpark

Het Frontenpark, zo’n twintig hectare groot, wordt ook wel omschreven als de ruige achtertuin van het Sphinxkwartier. Jaren van verwaarlozing hebben ervoor gezorgd dat de natuur vrij spel kreeg. Er is nu volop ruimte en aandacht voor alles dat leeft en bloeit en er is allerhande cultureel erfgoed te vinden. Om Maastrichtenaren en bezoekers de weg te wijzen door zowel het enerverende Sphinxkwartier als het Frontenpark, werd de stadswandeling “Sphinxkwartier-Frontenpark: industrieel & eigenwijs” ontwikkeld. Een aanrader! Wil je graag in deze dynamische wijk verblijven? The Social Hub Maastricht staat in het Sphinxkwartier en is een heerlijk plek voor een weekendje weg.

5. Culinaire lekkernijen

Naar Maastricht ga je niet alleen voor de bezienswaardigheden, activiteiten en de sfeer; je bent er uiteraard ook om lekker te eten! Vlaai staat natuurlijk met stipt op één, en niet zomaar een vlaai, nee, échte Limburgse vlaai. Ook typisch Limburgs is Nonnevot, koude schotel, knapkoek en asperges. Met een botersaus of in een plakje ham gerold. Dorst hoef je tijdens je weekendje Maastricht ook niet te hebben! Maastricht heeft een eigen koffiebranderij: Blanche Dael Koffie. Bij Coffeelovers (in de Dominicanenkerk) kun je deze vers gebrande koffie proeven. Ook wijnliefhebbers halen hun hart op, want Maastricht staat bekend om haar lokale wijnen, die te proeven en te koop zijn in wijnkelders, proeflokalen, wijnwinkels en wijngaarden.

tips Maastricht - Voordeeluitjes Vakantieblog

6. Wyck

Wyck staat bekend als het verrassende en bruisende stadsdeel van Maastricht. De wijk kenmerkt zich door een bonte verzameling aan eigentijdse en aparte winkeltjes, hippe hotels, originele horecatenten, creatieve ondernemers en een goedbezochte Bio Markt. Bovendien heb je vanaf hier een waanzinnig uitzicht over de Maas. Sluit een wandeling door Wyck af met een proeverij bij de historische Stoombierbrouwerij De Keyzer (ook wel bekend onder de namen Brouwerij Bosch of Brouwerij De Keizer). Proost! Echte aanraders in Wyck zijn Kaboom Hotel en Designhotel Maastricht.

7. Boekhandel Dominicanen

Tweehonderd jaar geleden verloor de Dominicanenkerk haar sacrale functie, en deed sindsdien dienst als onder meer slangenhuis, fietsenstalling en carnavalstempel. De rijke historie voel je nog steeds terug in deze prachtige locatie. Boekhandel Dominicanen heeft een breed en diep assortiment publieksboeken, muziek en boeken voor professionals. Maar ook voor de niet-boekliefhebber is dit een plek die je bezocht móet hebben als je in Maastricht bent.

8. Struinen over de Maastrichtse markten

Naast de dagelijkse versmarkt op Markt Zuid, kun je op woensdag en vrijdag op de Markt in Maastricht terecht voor de uitgebreide weekmarkt. Wil je liever wat meer duurzaam struinen, bezoek dan de biologische markt in Wyck. Lokaal met zorg en liefde gemaakt. Iedere zaterdag vind je op de vlooienmarkt een uitgebreid aanbod van vintage-mode, antieke meubelen en andere snuisterijen.

9. Say cheese!

Van al dat cultuur snuiven krijg je honger! En laat er in de gezellige Koestraat nou een wel héél fijn plekje zijn… Café Nouveau is de eerste kaasbar van de Benelux. Ze serveren er 35 verschillende kazen met bijpassende wijnen, porto’s en speciaalbieren. Perfect voor de echte Bourgondiërs dus!

kaasbar-maastricht-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

10. Bonnefantenmuseum

Als je niet voor de kunst gaat, is alleen het gebouw al de moeite waard: het beroemde Bonnefantenmuseum is gevestigd in een uniek gebouw met koepeltoren, aan de oever van de Maas. Je vindt er schilderkunst uit de middeleeuwen, maar ook moderne wandschilderingen en Chinese kunst. Het museum staat in het architecturaal interessante stadsdeel Céramique, dus loop zeker even een rondje door de buurt na afloop van je museumbezoek.

Zin om een weekendje weg te gaan? Bekijk hier ons aanbod!

  • Naam
  • Email

1 REACTIE

  1. Karel Jan de Krijger schreef:

    Maastricht, bedankt voor het geweldige feest wat wij op televisie hebben gezien Hartverwarmend. Familie de Krijger uit Spijkenisse.