Shoppen in Nederland: 10x de leukste winkelsteden

Geschreven op 26 november, 2020
  Geplaatst in Nederland, Stedentrips, Tips & uitjes

Vind je het leuk om te shoppen en ben je vaak in een winkelcentrum te vinden? Nederland kent ontzettend veel leuke steden die zich perfect lenen voor een dagje shoppen, waarbij je je helemaal kunt laten gaan in modezaken, aparte boetiekjes en andere pittoreske winkeltjes. Benieuwd naar de ultieme shopstad, waar jij je slag kunt slaan? Wij zetten de tien leukste winkelsteden van Nederland op een rijtje.

1. Utrecht: gezellig en sfeervol

Wie aan Utrecht denkt, ziet een gezellige, sfeervolle stad voor zich. Zeker rondom de Oude Gracht ben je aan het juiste adres als je heerlijk wilt winkelen in Utrecht of op een terrasje wilt zitten. Geniet van een hapje en een drankje, terwijl je over de prachtige wateren van de binnenstad kijkt. Bezoek ook een van de vele pleinen, waarop regelmatig een gezellige markt gehouden wordt, die je tussen de leukste spulletjes laat snuffelen. Is het een keer slecht weer? Niet getreurd, want in Hoog-Cantharijne bevindt zich een overdekt shopwalhalla. Waar je ook bent in Utrecht, er is altijd wel iets leuks te beleven.

2. Eindhoven: de lichtstad van Nederland

Wil je echt een keer goed kunnen shoppen? Dan moet je zeker naar de lichtstad van Nederland: Eindhoven. Overal waar je loopt in het centrum, vind je de leukste winkels, boetiekjes en andere unieke zaakjes. Uiteraard ontbreken alle gevestigde namen niet, dus de echte shopfanaat komt hier goed aan zijn trekken. Zeker bij het overdekte winkelcentrum, de Heuvel Galerie, kun je goed shoppen in Eindhoven. Wil je ook een hapje eten? Dan moet je bij de foodhallen zijn op het voormalige Philips-terrein.

winkelen in Eindhoven

3. Haarlem: shoppen in de Randstad

De afgelopen jaren heeft Haarlem zich echt ingespannen om bij de top van de Nederlandse winkelsteden te behoren. Met succes! Het centrum biedt alles wat je als winkelliefhebber nodig hebt. Van grote modezaken in de Grote Houtstraat tot aan kleinere, zelfstandige winkeltjes in de Schagchelstraat: winkelen in Haarlem betekent enorm veel variatie. Houd je ook van speciaalbieren? Proef dan zeker een Haarlems Jopenbiertje, dat hier exclusief wordt gebrouwen.

4. Maastricht: trots van het zuiden

Natuurlijk mag ‘de trots van het zuiden’ niet ontbreken als geschikte winkelstad. Maastricht heeft een waanzinnig centrum, waarin het Vrijthof en de Markt hoogtepunten vormen. Beleef een ongekend shopgevoel wanneer je de winkels afstruint in het overdekte winkelcentrum Entre Deux. Hier vind je namelijk alles wat je zoekt. Wil je de ‘grote jongens’ vinden? Ga dan naar het Stokstraatkwartier. En geniet tijdens het winkelen in Maastricht ook van een overheerlijke Limburgse vlaai op een van de vele terrasjes.

5. Alkmaar: kaas proeven en winkelen

Niet alleen wordt Alkmaar geroemd vanwege de overheerlijke kazen, ook leent de stad zich perfect voor een dagje shoppen. Tijdens de zomermaanden kun je op vrijdag een bezoekje aan de stad combineren met de legendarische kaasmarkt op het Waagplein. Wie echt voor het winkelen naar Alkmaar gaat, moet in de Langestraat of in de Laat zijn. Hier vind je alle grote winkelketens van Nederland, dus shop till your drop! Maar ook de aangrenzende straatjes zijn zeer de moeite waard om doorheen te lopen. Met zijn pittoreske winkeltjes, hippe boetiekjes en verschillende horecagelegenheden, is Alkmaar echt een aanrader voor een dagje uit!

Vrijthof-Maastricht-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

6. Groningen: eigengereide winkels en middeleeuwse panden

In de compacte binnenstad van Groningen vind je naast de bekende ketens ook experimentele concept stores en eigengereide vintagewinkeltjes. De gezellige Folkingestraat mocht zich al eens de ‘Leukste Winkelstraat van Nederland’ noemen en is dat – vanwege de vele leuke speciaalzaken – volgens ons nog steeds. Van mode tot chocola en unieke woonitems: je shopt het hier! In het A-kwartier wandel je langs de pakhuizen aan het water en de vele middeleeuwse panden. In vrijwel elk gebouw is een winkel of café gevestigd. Ben je klaar met winkelen in Groningen? Wandel dan richting de Grote Markt en plof neer op een van de gezellige terrasjes. 

7. Leeuwarden: verborgen shoppareltje van het noorden

Shop jij graag bij de grote modewinkels en hippe pop-up stores, of zoek je liever naar verborgen pareltjes en unieke hebbedingetjes in schattige boetiekjes? In het historische centrum van Leeuwarden vind je het allemaal! De grote winkelketens, kleine boetiekjes en Friese speciaalzaken zijn verspreid over het centrum van de stad te vinden. Slenter heerlijk door de gezelligste straatjes, zoals de Kleine Kerstraat, het Naauw, de Sint Jacobsstraat en de Kelders. Behoefte aan een break tijdens het winkelen in Leeuwarden? Strijk neer op een van de vele terrasjes aan de grachten of bij de vele leuke cafés en restaurants.

8. Zwolle: hippe Hanzestad

Van authentieke winkeltjes tot hippe concept stores en van trendy juice-bars tot luxe boetiekjes. De binnenstad van Zwolle is niet heel groot, maar heeft veel leuke straten die goed zijn voor een uitgebreide shopsessie. De Diezerstraat is dé winkelstraat: hier kom je alle bekende winkels en gezellige eettentjes tegen. De lange winkelstraat kent ook veel verborgen zijstraatjes, die echt een must-see zijn tijdens een dagje winkelen in Zwolle. Neem ook zeker een kijkje bij Waanders in de Broederen; deze boekhandel is gevestigd in de 15e-eeuwse Broerenkerk. 

9. Arnhem: modestad van Nederland

De Gelderse stad Arnhem is zeker de moeite waard als je een dagje wilt shoppen! Slenter vanuit de Koningstraat, de winkelstraat waar je voor alles terechtkunt, door de knusse 7 straatjes en laat je verrassen door het uitgebreide, niet-doorsnee aanbod. En als je voeten beginnen te protesteren van het winkelen in Arnhem, strijk dan neer in een hip koffietentje of een gezellige wijnbar. In het Klarendalse Modekwartier draait alles om mode, design en kunst. Zowel aanstormend talent als gevestigde namen hebben hier hun atelier of studio, waar je vaak zo naar binnen kunt lopen. 

10. Leiden: musea en winkels

Leiden, de stad van musea, de studenten, de mooie grachten en… de stad van leuke winkels! De gezellige Leidse binnenstad heeft een paar grote winkelstraten en tientallen verstopte boetiekjes, speciaalzaken en snuisterijenwinkels. In de Haarlemmerstraat en de Breestraat tref je de meeste winkels aan. Maar dwaal ook eens door de talloze steegjes en straatjes van het Pieterskwartier. In dit idyllische buurtje in het oude centrum zijn veel tweedehandswinkels, hofjes, restaurants, cafés, antiquariaten, kunsthandels en galerietjes te vinden. Ga je op een zaterdag winkelen in Leiden, loop dan ook even over de zaterdagmarkt langs de Nieuwe Rijn. 

  • Naam
  • Email

3 REACTIES

  1. Annick Nielen schreef:

    Zaanstad

  2. Carlijn schreef:

    Hellevoetsluis

  3. Lele schreef:

    Leidschedam westfield mall of the netherlands