Wat ga jij doen op Hemelvaartsdag? 6 x verrassend leuke uittips!

Geschreven op 5 mei, 2022
Door
  Geplaatst in Evenementen, Nederland, Tips & uitjes

Hemelvaart-header-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Velen omarmen Hemelvaartsdag, de extra vrije dag midden in de werkweek. Met een beetje geluk ook een zonnige dag! Maar wat vieren we eigenlijk? Van oudsher is Hemelvaart een christelijke feestdag. Met Hemelvaart – de 40e dag na Eerste Paasdag – herdenken christenen dat Jezus opsteeg naar de hemel, naar zijn vader. Tegenwoordig is het toch vooral weer een extra dag vrij, of een lang weekend, als je mazzel hebt. Ga jij dauwtrappen, ‘dauwstappen’ of liever naar een festival of kasteel? Het hele lange Hemelvaartsweekend vrij? Plak er dan een leuke minivakantie aan vast. Dus, wat te doen met Hemelvaart? Lees hier onze leuke tips!

1. Markten en braderieën

Hemelvaart is altijd al als een poort naar de zomer beschouwd. De leuke buitenevenementen komen er weer aan; standhouders lopen zich warm, maar ook ‘foodtruckers’ bereiden zich voor. Het buitenleven stemt nu eenmaal blij. Ga jij naar de Keramiekmarkt op de Brink in Dwingeloo? Of word jij vrolijk van de vele kleuren op de Bloemetjesmarkt in Leeuwarden? Ook een leuk dagje uit op Hemelvaartsdag is de Platenbeurs op Park Weezenlanden in Zwolle. Zwolle staat die dag in het teken van de gouwe ouwe elpee en het bijbehorende nostalgische gekraak! Lang Hemelvaartsweekend Zeeland een idee? Vrijdag de 27e, de dag na Hemelvaart, wordt in Vlissingen de altijd gezellige Ruyter Jaarmarkt in hartje binnenstad gehouden.

Hemelvaart-Bloemetjesmarkt-Voordeeluitjes-VakantieblogHemelvaart-Platenbeurs-Zwolle-Voordeeluitjes-Vakantieblog

2. Fietsuitje op Hemelvaartsdag

Bij Hemelvaart hoort ook dauwtrappen, een eeuwenoude traditie waarbij men voor dag en dauw opstaat, meestal om een fietstocht te maken. Heel vroeger stonden we nog massaal midden in de nacht op, om met blote voeten door het gras te wandelen en te dansen, als een soort helend ritueel. Wat van deze traditie overbleef, is het maken van een wandel- of fietstocht met familie of vrienden. Wat ga jij doen met Hemelvaart? Kleur deze feestdag traditioneel in en zorg dat je op 26 mei tussen 6:00 en 8:00 uur ’s ochtends aan de poort van Nationaal Park De Hoge Veluwe staat. Dan mag je als fietser, wandelaar of ruiter namelijk gratis naar binnen! Zie het unieke natuurpark ontwaken terwijl je stappend, trappend of in draf je dag begint!

3. Wandel een eind weg met Hemelvaart

Jij wandelt nu eenmaal graag? Dan hebben we hier enkele dauwstap-toppers voor je. Bewandel bijvoorbeeld Boswachterspad Grebbelinie op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland, en geniet van de stilte, het uitbundige groen en – met een beetje geluk – het blauwe ijsvogeltje. Een andere populaire route is de ANWB-wandeling Fruit en Vlinders door Zuid-Limburg. Uitvalsbasis is Eijsden met zijn beschermde dorpsgezicht. Geef je ogen de kost in de met kasseien geplaveide straten en bewonder vele monumentale panden. Wandel door een waar bloemen- en vlinderparadijs op Hemelvaartsdag. Goed te doen bij mooi weer!

4. Festivaltips met Hemelvaart

Op Hemelvaartsdag zélf, maar ook op de dagen erna, in het Hemelvaartsweekend, zijn er in het land weer leuke festivals te bezoeken. Het allerbekendst is Dauwpop, het tweedaagse, intieme festival op Hemelvaartsdonderdag en -vrijdag in Hellendoorn. Dit jaar met bekende namen als Kensington, Editors en Typhoon! Liefhebbers van rock gaan naar Diepenheim, waar het jaarlijkse Jannarok gehouden wordt, een gratis en erg gezellig festival barstensvol (onbekend) muzikaal rocktalent! Leek jou de Ruyter Jaarmarkt in Vlissingen al erg leuk? Als je een hotelovernachting in Vlissingen boekt, pak je de volgende dag – de 28e – de eerste editie van Festival aan Zee ook nog mee. Dat wordt hossen ‘van links naar rechts op het strand’, wetende dat onder anderen Rob – Snollebollekes – Kemps van de partij is!

Zin in een heel ander uitje op Hemelvaartsdag?

5. Hemelvaartsdag 2022 – Marialust Rally

Ben jij in het bezit van een ‘wonder op wielen’, liefst een automobiel van meer dan 25 jaar oud? Dan ga je niet misstaan in de stoet van voornamelijk oldtimers, die op Hemelvaartsdag over de Veluwe toert! Schrijf je in voor de jaarlijkse Marialust Rally, die op deze feestdag gehouden wordt. Beginpunt is nog een verrassing, eindpunt is steevast villa annex parksociëteit Marialust in het Verzetsstrijderspark in Apeldoorn. Om deel te mogen nemen tel je 95 euro neer per auto (met bestuurder én navigator!). Eventuele extra passagiers betalen 35 euro per persoon. Een routeboek, koffie, een buffet, drankjes en snacks zijn bij het inschrijvingsbedrag inbegrepen. Dat wordt een flamboyante Hemelvaartsdag 2022, om niet snel te vergeten!

Hemelvaart-Muiderslot-Voordeeluitjes-VakantieblogHemelvaart-Marialustrally-Voordeeluitjes-VakantieblogHemelvaart-Muiderslot-Voordeeluitjes-Vakantieblog

6. Muiterij rondom het Muiderslot

Misschien wil jij met Hemelvaart je (klein-)kinderen een groot plezier doen? Weet dan, dat overal in het land leuke evenementen voor de kleintjes georganiseerd worden. Maar als ridder een kasteel bestormen klinkt vast heel aantrekkelijk, in de oren van een 8- of 10-jarige. Op 26 mei aanstaande kunnen jonge klauteraars op de vestingwallen van het Muiderslot een mooie reuzenstormbaan op. Is jouw kind nog niet toe aan heldhaftige ridderstreken? Laat het dan lekker losgaan op het leuke springkasteel, dat zich op veilige afstand van de stormbaan bevindt.

Een weekendje weg met Hemelvaart? Bekijk hier onze hotelaanbiedingen met Hemelvaart, en trakteer jezelf op een leuk uitje eind mei! Liever op een vakantiepark met Hemelvaart? Zeker leuk!

  • Naam
  • Email