Struinen door de duinen: 6x de mooiste duingebieden van Nederland

Geschreven op 29 augustus, 2019
header-duingebieden-nederland-voordeeluitjes.nl-vakantieblog

Nederland is onlosmakelijk verbonden met zee, dijken en… duinen. Onze kustlengte bedraagt zo’n 523 kilometer en een groot gedeelte daarvan is versierd met prachtige duingebieden. Hier begeef je je haast in een soort niemandsland: een stukje natuur dat losstaat van zee en het ‘vaste land’. Zodra je vanaf het strand met de wind door de haren en een ruisende zee in de oren over een duin klimt, word je overvallen door rust. Heerlijk toch? We hebben een paar van de mooiste duingebieden van Nederland op een rijtje gezet. Struinen maar!

Helderse Duinen

Een stukje ten noorden van Julianadorp aan Zee bevindt zich het prachtige natuurgebied de Helderse Duinen. Het duinlandschap bestaat uit lage duintoppen, een duinmeertje, duinvalleien en bossen. Schrik niet als je in dit gebied ineens oog in oog staat met een Schotse Hooglander of een Konikpaard, die als natuurlijke grasmaaiers en bemestingsssysteem ingezet worden. Een interessant uitstapje is Fort Kijkduin, gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte die Huisduinen bezocht in 1811. Vanaf de grote gietijzeren koepel heb je uitzicht over de duinen, de Noordzee, Texel en de grootste zandplaat van Europa, de Razende Bol. En om helemaal in de sfeer van zee en strand te blijven, is er onder het ondergrondse gangenstelsel het Noordzee-aquarium gebouwd.

Nationaal Park Zuid-Kenemmerland

Dit schitterende duingebied strekt zich uit van Zandvoort tot IJmuiden. Het is een lekker glooiend duingebied met opvallende paraboolduinen en vormt het leefgebied van talloze bijzondere dieren en planten. Er leven reeën, herten, zo’n 100 verschillende vogelsoorten, maar ook grote grazers zoals Schotse Hooglanders en Wisenten. Start je bezoek aan het duingebied bij het bezoekerscentrum De Kennemerduinen aan de Zeeweg. Hier vind je namelijk diverse fiets- en wandelroutes, een winkel, een gratis tentoonstelling en het Duincafé.

Struinen door de Schoorlse Duinen

Duingebied de Schoorlse Duinen is een echt paradijs voor de natuurliefhebber. Het wordt gekenmerkt door dichte bossen, natte vlakten en heidevelden. Met name dit laatste is uniek, want heide vind je bijna nergens in de duinen. ‘Struinen door de duinen’ krijgt hier trouwens een extra dimensie, want buiten de gebaande paden mag je op sommige plekken ook je eigen dwaalroute starten. Nog een highlight is de zogenoemde Klimduin, de hoogste duin van Nederland. Eenmaal boven gekomen loop je rechtstreeks het bos- en duingebied van Schoorl in.

Vogelhotspot: Zwanenwater

Natuurgebied het Zwanenwater ligt in de Noord-Hollandse duinen bij de kustplaats Callantsoog. Het is een heel divers duingebied bestaande uit duintoppen, bloemrijke duinvalleien, heideveldjes en moerasbosjes. Het is hier het hele jaar prachtig, maar kom zeker eens kijken in de zomer. Vanaf juni bloeien de orchideeën namelijk met duizenden tegelijk, een grandioos gezicht! Om het gebied te verkennen kun je kiezen uit twee wandelroutes, of ga op stap met een boswachter. Blikvangers zijn de twee grootste natuurlijke duinmeren van Europa.

Gouden combinatie van bos en duin: Hollandse Duin

Van Wassenaar tot de top van Zuid-Holland strekt zich een smalle maar afwisselende duinstrook uit: Hollands Duin. Het duingebied is verkozen tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. En dat is niet voor niets: avontuurlijke paadjes verbinden de zee met duinen en bossen; in de beschutte bossen zie je eekhoorns en hoor je spechten roffelen; en in het rulle zand van de duinen ontwaar je sporen van vossen en konijnen. Vanaf de hoge duintoppen word je bovendien beloond met mooie vergezichten op de Noordzee en de bollenvelden en dorpen achter de duinen. Geef je bezoek een historische dimensie en duik in het oorlogsverleden van de Atlantikwall op het oude landgoed Rijksdorp bij Wassenaar. Staatsbosbeheer organiseert hier diverse interactieve rondleidingen.

Zeepeduinen

Ten westen van Burgh-Haamstede liggen de Zeepeduinen, een prachtig levend duingebied. In de loop der jaren is de kalk van schelpen en het zout uit de zee grotendeels uit het zand gespoeld. Daardoor kregen andere planten de kans om te groeien, zoals orchideeën en allerlei mossen. Een leuke manier om het gebied te verkennen is door middel van de Wandelroute Zeepeduinen. Aan het begin van de route ligt een oude commandopost uit de Tweede Wereldoorlog. De bunkers doen nu dienst als logies voor de vleermuizen.

  • Naam
  • Email