TIPS | 10x leukste uitjes in Groningen

Stoer, authentiek en ongerept; dat is Groningen volgens de Grunnen. Een stad die barst van de energie en ommeland waar de stilte je als een oude vriend omarmt. Bovendien barst deze provincie in het hoge noorden van natuur, geschiedenis en cultuur. Wij hebben de leukste uitjes in Groningen voor je op een rijtje gezet.

#1 – Martinitoren beklimmen

In de afgelopen 500 jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. Op de stoep werden oorlogen gewonnen en verloren. De toren hield stand en is met zijn 97 meter nog steeds het hoogste gebouw van de stad. Klim omhoog voor een stukje tastbare geschiedenis en een fantastisch uitzicht. Reken niet op een lift. Het beklimmen van d’Olle Grieze is noeste arbeid. De spierpijn van de volgende dag is het dubbel en dwars waard als je uitkijkt over de stad en in de verte de ommelanden van Groningen ziet liggen.

#2 – Groninger Museum

Je kunt er als bezoeker aan Groningen bijna niet omheen. Wie vanuit het centraal station richting de binnenstad loopt, gaat vrijwel zeker over de kleurrijke museumbrug. Dit is meteen ook de route richting de deur van het Groninger Museum. De creatieve energie spat van de muren. Mooi of lelijk? Het museum staat er al sinds 1994, maar is nog steeds onderwerp van discussie over moderne architectuur. Laat dat vast voldoende aanleiding zijn voor een bezoek. De veelzijdige collectie en de vernieuwende, af en toe behoorlijk prikkelende tentoonstellingen maken de ervaring compleet.

#3 – Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor watersportliefhebbers. Zeilen, kanoën, surfen, kitesurfen, zwemmen; alles is mogelijk in dit ongerepte gebied. Je boot leg je aan in een van de jachthavens of bij de kleine eilandjes in het midden van het meer. Meer een landrot? Ook te voet of op de fiets ben je dagen, zo niet weken, zoet als je alles wilt zien. Elk seizoen komen er nieuwe themaroutes, tochten en ommetjes bij. Of trek je eigen plan en fiets aan de hand van het knooppuntennetwerk van dorp naar dorp. Om de paar kilometer pak je een terrasje en kijk je uit over het water.

#4 – Vesting Bourtange

Vesting Bourtange werd eind 16e eeuw gebouwd als verdedigingswerk in de Tachtigjarige Oorlog. Vanaf de bastions kon je in alle richtingen uitkijken naar vijanden. Of eigenlijk: toekijken hoe vijandelijke troepen troosteloos wegzakten in het omringende moeras. Het verdedigingswerk was nog maar net af of de Spaansgezinden stonden al voor de poort. Door de combinatie van de bastions en het drassige moeras, droop de vijand al snel af. Ook de bisschop van Münster lukte het niet om Bourtange te veroveren. Loop binnen in de in oude glorie herstelde onneembare vesting van Groningen.

#5 – Wadlopen vanuit Pieterburen

Ontdek de onverwachte schoonheid van de kwelders en de polders. Loop over de bodem van de zee als de Wadden droogvallen. Zie hoe de zeehonden op de zandbanken wachten tot de vloed nieuw voedsel komt brengen. Kijk je ogen uit bij de duizenden trekvogels die snacken op het wad. Proef de zee en het land tijdens een van de wadlooptochten die je vanuit Hotel Waddenweelde in Pieterburen kunt doen. Geen zin om door het slik te banjeren? Bezoek dan het Zeehondencentrum Pieterburen en leer alles over deze bewoners van de Waddenzee.

#6 – Piloersemaborg

In de tijd van de jonkers stond provincie Groningen vol met borgen. Op maar een kwartiertje rijden van de stad Groningen staat de enige overgebleven borgboerderij van Nederland, de Piloersemaborg. Door de combinatie van boerenantiek, statige architectuur en gevulde dierenverblijven komt de 19e-eeuwse geschiedenis zichtbaar, voelbaar en ruikbaar tot leven.

#7 – Mest en vork fietsroute

Met de mest en vork-fietsroute (nee, dat is geen spelfout) rijd je in 40 kilometer langs allerlei culinaire hotspots van de provincie Groningen. Drink koffie op Landgoed Verhildersum of thee in de Theefabriek. Onderweg koop je kaas, koekjes en mosterd. Hier gemaakt, dat spreekt natuurlijk voor zich. Je moet er wel even flink voor doortrappen, maar dat is met al die mooie vergezichten en vriendelijke wierdendorpjes bepaald geen straf.

#8 – De hangende keukens van Appingendam

Wat doe je als je meer woonruimte wilt, maar je huis ingeklemd tussen bebouwing en het water staat? Dan bouw je een deel ervan gewoon boven het water. De befaamde ‘hangende keukens’ van Appingedam hangen als een soort erkers boven het Damsterdiep. Op de brug bij het Gouden Pand kun je ze goed bekijken. Maar eigenlijk is dit stadje bij uitstek geschikt om vanaf het water te verkennen. Vaar met de Damsterveer, sloep of kano rond het centrum en maak een stop bij de nieuwe Jachthaven. Deze haven ligt in het centrum van de stad, midden in het Overdiep.

#9 – DoeZoo

Tijdens een bezoek aan DoeZoo in Leens loop je op je gemak langs alle dieren. Gewoon, zoals in elke andere dierentuin. Pas echt bijzonder wordt het tijdens de gratis rondleiding. Ineens mag je heel dichtbij komen. Kriebel een schildpad onder zijn kin. Of laat een vogelspin over je arm lopen. Op een afstandje blijven kijken mag natuurlijk ook. Ondertussen krijg je uitleg over de dieren en mag je alle vragen stellen die je kunt bedenken.

#10 – FC Groningen

Het stadion van FC Groningen verwelkomt bij bijna ieder thuisduel zo’n 20.000 toeschouwers. Maar wist je dat de Groninger voetbaltempel niet alleen tijdens een wedstrijd geopend is? Neem eens deel aan een rondleiding door de ‘Groene Kathedraal’. De ontdekkingstocht door het stadion voert de liefhebber langs plekken waar over het algemeen de toegang verboden is. Denk hierbij aan de Payt Lounge, verschillende sponsorruimtes, het perscentrum, de kleedkamers, de spelerstunnel en de dug-outs langs het veld. Deuren die over het algemeen gesloten blijven, gaan speciaal voor de rondleiding van het slot.

  • Naam
  • Email