4 steden met leuke stadswandelingen: waar ontdek jij de geschiedenis op straat?

Geschreven op 17 november, 2021
Door
  Geplaatst in Nederland, Stedentrips, Wandelen
Stadswandeling-Utrecht-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Wil jij tijdens je stedentrip een stad echt leren kennen? Dat kan natuurlijk door sfeer te proeven en musea te bezoeken. Bijna elke stad in Nederland heeft z’n geschiedenis wel ergens op planken en in vitrines uitgestald. Maar wat nou als die historische feiten gewoon op straat liggen? Zo van: ‘goh, op de plek waar ik nu sta, is vroeger iemand neergesabeld’. Of: ‘in dit pand heeft Aletta Jacobs vroeger gewoond’. Dan begint die geschiedenis toch wel even meer te leven! Daarom zijn stadswandelingen, waarvan er in elke grote stad wel een paar te volgen zijn, zo leuk. Maar ook omdat het gewoon in de buitenlucht kan! Wordt het een interessante stadswandeling door Amsterdam of wellicht Maastricht?

Stadswandeling Amsterdam – rijkdom en offers

Eigenlijk is Amsterdam in het licht van de landsgeschiedenis nog niet zo lang ‘een grote stad’. Pas in de Gouden Eeuw groeide Amsterdam uit tot belangrijke haven- en handelsstad. Hoewel Amsterdam een kortere geschiedenis kent dan bijvoorbeeld Utrecht of Maastricht, kan het wel pronken met een rijk verleden. Volg eens een historische stadswandeling door Amsterdam en besef dat de hoofdstad ‘nog maar 800 jaar geleden’ vooral moeras was. Zo bestaat de fundering onder het Paleis op de Dam uit wel 13.659 stevige heipalen! De Wandeling door de Gouden Eeuw van Amsterdam voert je vooral door de grachtengordel. Ook interesse voor de keerzijde van de rijkdom? Doe de stadswandeling Het Amsterdamse slavernijverleden erachteraan!  

Stadswandeling Utrecht – historie en dichtkunst

De fundamenten voor Utrecht werden door de Romeinen gelegd. Het begon allemaal met een Romeins fort langs de Rijn, dat Traiectum werd genoemd. Met een mooie stadswandeling door Utrecht leer je hoe de stad zich tussen toen en nu verder ontwikkeld heeft. Welk aspect vind jij leuk? Als de 2.000 jaar oude historie van de stad jou vooral interesseert, volg dan de Stadswandeling Utrecht: Domplein en Museumkwartier. Ben je met een groepje, en lijkt het je leuk om tijdens je wandeling door Utrecht ‘een lesje poëzie te krijgen’ van een bevlogen inwoonster? Volg dan, onder begeleiding van stadsgids Iris de route Dichter bij Utrecht! In de Utrechtse binnenstad barst het namelijk van de taalkunst, gewoon op straat!

oudegracht-winkelen-in-utrecht-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

Stadswandeling Maastricht – vroege emancipatie en kinderkopjes

Het is maar net welke definitie je hanteert, maar Limburgers zeggen toch echt, dat hun Maastricht de oudste stad van Nederland is. Anderen beweren dat over Nijmegen. Een van de oudste steden is de Maasstad zéker, zoveel is wel duidelijk! Daarom zijn in Maastricht ook van die geweldige stadswandelingen te maken. Benieuwd naar de beginjaren van de vrouwenemancipatie? Tijdens de Maastrichtse stadswandeling De Vrouwen van Maastricht zie je waar de ‘rebelse dames’ van weleer op de barricaden zijn geklommen. De stadswandeling Jekerkwartier, Stokstraatkwartier en Binnenstad loodst je over kinderkopjes en langs middeleeuws erfgoed. De Romeinse wandeling brengt je terug naar de tijd, waarin onze jaartelling begon. Al hebben de Romeinen ‘Mosa Traiectum’ niet gesticht; de Kelten gingen hen voor!

Vrijthof - Stedentrip Maastricht - Stedentrips Nederland - Voordeeluitjes.nl - Vakantieblog

Stadswandeling Groningen – Martinitoren en Gronings bier

Groningen is in dit rijtje zeker niet de oudste, maar evenmin de jongste stad! Want de meest noordelijke provinciehoofdstad is maar liefst 1.000 jaar oud. De Martinitoren, de eeuwenoude straatjes en de fraaie Prinsentuin in het centrum ademen geschiedenis. Groningen is tegelijkertijd een bruisende stad, met name dankzij de vele studenten die er wonen. Ben jij klaar voor een 4 uur durende Stadswandeling Groningen, waarbij je alle must-sees van de stad passeert? Na dit leerzame rondje binnenstad, weet je meer over turfwinning, zeevaart, kunst en de iconische Martinitoren. Voor de stadswandeling Beerwalk Groningen moet je snel zijn. Deze tour, die sightseeing en Gronings bier proeven op een leuke manier combineert, is tot en met eind november te volgen!

Heb je ons blog over leuke StationsOmmetjes al gelezen? Deze korte stadswandelingen beginnen en eindigen bij het NS-station en laten je in korte tijd veel fraais van de stad zien! Of loop jij warm voor onze mooie winterwandelingen?

  • Naam
  • Email

2 REACTIES

  1. anneke van Doorn schreef:

    Dordrecht

  2. anneke van Doorn schreef:

    Zo’n wandeling kan m.i. ook heel goed door de mooie oude stad Dordrecht