Kom nú uitwaaien aan zee – 5 x wandelen op of langs het strand!

Geschreven op 26 oktober, 2021
Door
  Geplaatst in Najaar, Nederland, Wandelen, Winter

Onze eigen Nederlandse kust leent zich bij uitstek voor uitwaaien aan zee. We hebben alleen al een kustlijn van 450 kilometer lang! Natuurlijk kun je al enorm genieten van wandelen op het strand en langs de branding. Maar wat als je de onvermoede pareltjes aan zee al lopend kunt ontdekken? Dát wil je natuurlijk als fervent wandelaar of natuurgenieter! Je wilt ook nog iets anders zien dan golven die breken op het strand. Ga jij wandelen in Zeeland, wandelroutes volgen in Schoorl of probeer jij de kustwandelingen op Terschelling uit? De 5 mooiste strand-wandelroutes in de winter laten je op bijzondere wijze uitwaaien aan zee. Welke dat zijn? Je ziet ze hier! 

1. Boswachterspad Meeuwenduinen – 12 km

Als je gek bent op wandelen door een ruig duingebied vol heuvels, zandvlakten en valleien, dan zit je op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland goed. In de natuur van de Kop van Schouwen, tussen Renesse en Burgh-Haamstede, val je met de neus in de boter als je een toffe kust-wandelroute zoekt. Het boswachterspad Meeuwenduinen neemt je mee langs jonge kale duinen, duingrassen, zeedistels en duindoornstruiken, maar geeft je – vooral in de winter – ook een goede kans om een ree of bunzing te spotten! Boek je een hotel in Zeeland, dan kunt je nog veel meer van die mooie strandwandelroutes in Zeeland ontdekken. Immers, de kust is er nooit ver weg!

2. De Koploper – 20 km

De naam doet anders vermoeden, maar de ‘Kwade Hoek’ op Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland zal je blij maken. Als je tenminste rond wilt stappen door het dynamische getijdengebied bij Goedereede! Wandelroute De Koploper leidt je langs slikken, schorren en kronkelige kreken, maar ook langs planten die van een zoute ondergrond houden, zoals zeekraal, lamsoor en zeeaster. Een zeehond spotten is geen unicum! Beklim ook de hoge uitkijktoren op deze route en geniet van weidse uitzichten over zee! Zo wordt uitwaaien aan zee zeker geen kwaad idee!

3. NS-wandeling Kennemerduinen – 15 km 

Zandvoort is een van onze bekendste kustplaatsen. Maar wist je dat er zich tussen Zandvoort en Haarlem een imposant glooiend duinlandschap met bijzondere paraboolduinen bevindt? Ontdek het zelf en volg de klassieke strand-wandelroute ‘Kennemerduinen’, een NS-wandeling door het prachtige natuurgebied, beheerd door Natuurmonumenten. Een echte kuitenbijter is het, dankzij de vele klimmetjes! Je baant je een weg door bos en duin, over het brede strand en komt aan bij het  idyllische Vogelmeer. Daar kun je in de koude maanden vooral vogels ‘op doorreis’ bewonderen, zoals tafel- en kuifeenden.

4. Duintoppentocht – 20 km

Wandelen in Schoorl mag simpelweg niet in dit bijzondere rijtje ‘uitwaaien aan zee’ ontbreken. De Schoorlse Duinen zijn immers een begrip in de kop van Noord-Holland. Werkelijk in alle seizoenen zijn deze zandbergen een must voor de fanatieke wandelliefhebber en natuurgenieter! Maar welke wandeling in Schoorl is nu de ‘tocht der tochten’? Dat is met stip de Duintoppentocht! Want … je mag af en toe lekker van de paden af, je beklimt de hoogste duinen van ons land én je ervaart de ultieme mix van duin, bos en moerasachtig land. De Schoorlse Duinen bewandelen is niet voor watjes; dát moet gezegd!

5. Wandelroute Noordsvaarder – 11 km

Terschelling is voor de actieveling, die van puur natuur houdt, een topper! Wil je tijdens een hotelovernachting op Terschelling alle wandelroutes uitproberen? Doe je best! Zowel in het westen als in het oostelijke puntje van het eiland is de natuurfreak in z’n element! Ga jij de oostelijke Boschplaat op, waar je van september tot en met februari mag wandelen langs de kwelders? Of loop jij warm voor natuurgebied Noordsvaarder in het westen? Boswachterspad Noordsvaarder laat je lekker lang genieten van ‘grillig, ruig en ruimtelijk’. Vooral in de winter is deze strand-wandelroute heftig en prachtig tegelijk! Het decor? Hoge duinen, zee en zandbanken. Maar ook een snijdende wind en de aanblik van massa’s trekvogels, valken of zelfs een ree, staan je te wachten!    

Ben je nog lang niet uitgewaaid aan zee? Bekijk dan onze leuke opties voor een nachtje weg aan zee of zelfs een weekendje naar de kust. De zalige kust-arrangementen zijn ook niet te missen. Wil jij per se uitwaaien in Zeeland? Vergeet dan niet de speciale Zeeland-deals te bekijken!

Hoera! We zijn weer genomineerd voor de Website van het Jaar verkiezing! Natuurlijk willen we net zoals vorig jaar winnen. Geniet jij ook van onze uitjes en doe je telkens weer inspiratie op door onze blogs? Stem dan nu op Voordeeluitjes.nl via deze link! Bedankt!

  • Naam
  • Email