Ken jij de mooiste meren van Nederland al? Ontdek zes heerlijke hotspots!

Geschreven op 12 juni, 2023
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Nederland, Zomer

Wat is er fijner dan bij zomerse temperaturen verkoeling zoeken? Heb je de tijd én de gelegenheid, dan zoek je natuurlijk het water op! Wie geen zin heeft om in de file richting strand te staan en de overvolle zwembaden vol gespetter liever mijdt, kan kiezen voor ander water. Mét strand! Ons land kent immers vele plassen en meertjes, waaraan het bijzonder goed toeven is. Waar vind je toch de allermooiste meren van Nederland? We geven je iets te kiezen…

Friese meren  

Natuurlijk krijgt Friesland als watersportwalhalla een prominente plek in ons rijtje; met wel 15.000 hectare aan meren, kanalen en slootjes heeft deze provincie namelijk net zoveel land- als wateroppervlakte. Keus genoeg zou je zeggen. Klopt, maar we tippen je hier toch enkele hotspots, anders zou je maar verdwalen in waterland. Bij Lemmer Beach, aan het IJsselmeer, krijg je sterk het gevoel alsof je aan zee zit, door de weidsheid van het strand en de vele bootjes die soms voor wat golfslag zorgen. Rustig, idyllisch én leuk voor kids? Op strandje Skipsleat in Joure moet je zijn! Houd je daarentegen wel van groots en lekker druk, dan zullen de stranden en zonneweiden van recreatiegebied Groene Ster – bij Leeuwarden – je aantrekken. Keuzestress? Vanaf je vakantiepark in Friesland kun je elke dag een andere kant op.

Oase op de Veluwe

De Veluwe is sowieso al een trekpleister. Natuurgenieters, wandelliefhebbers en fietsfanaten hebben dit weelderige stukje Nederland al lang verkend. Ook bij hoge temperaturen? Jazeker! Te midden van alle natuurparels ligt dan namelijk een oase te fonkelen in de zon. Liggend aan de waterkant, kijkend naar de (naald-)bomen om je heen, waan je je in Zweden of zelfs Canada. Recreatiegebied de Zandenplas bij Nunspeet ligt prachtig verscholen in het bos en heeft niet alleen een heerlijk zandstrand. Ook een lig- en speelweide, een kiosk en een groot terras aan het water zijn er te vinden. Voor parkeren moet je betalen, maar daarna heb je ook wat tijdens je vakantie op de Veluwe!     

Parel van Utrecht

Utrecht kent eveneens zo’n blikvanger, midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Het equivalent van de Zandenplas heet hier het Henschotermeer en dit mooiste meer van Utrecht vind je in Woudenberg. Het zou overigens ook tot mooiste meer van Nederland gekroond mogen worden! Door de hoge dennen en het witte stuifzand rondom én de aanwezigheid van een eilandje midden in het meer, heeft dit water een paradijselijke look. Hier kun je naar hartenlust zwemmen, luieren op het strand en drijven op je luchtbedje. Een echte strandtent, een foodtruck met Italiaans ijs én speeltoestellen voor de kleinsten maken het feestje compleet.

Veelzijdige Maasplassen   

In Limburg trekt vooral het zuiden vaak de aandacht. Logisch, want daar kom je immers Maastricht en Valkenburg tegen. En toch valt in dit rijtje niet te ontkomen aan de waterrijke streek, die noordelijker ligt: het Limburgse Maasland. Een geweldig mooi natuurgebied met talloze meren, zandstranden en hippe beachclubs. In en op deze Maasplassen kun je zwemmen, surfen, zeilen, suppen, duiken, roeien en kanoën. Ook liefhebbers van waterskiën en wakeboarden zitten er goed. En jij bent niet de enige die van het schilderachtige decor geniet; vele vogels, bevers, vossen en konikpaarden vertoeven namelijk nog steeds graag aan de Maas. Neem je verrekijker dus mee!

Noord-Hollandse kust maar dan anders   

Zeg je Noord-Holland, dan zeg je ‘zee’. Natuurlijk spreekt de Noord-Hollandse kustlijn tot de verbeelding, helemaal wanneer de zonkracht hoog is. Maar de westelijke provincie kan net zo makkelijk pronken met een paar van de mooiste meren van Nederland. Wat te denken van het Lutjestrand met het gezellige Strandhuys Lutje, in Westerland aan het Amstelmeer? Historisch mooi! Wie iets meer moeite wil doen, pakt de boot en vaart richting eilandje Markus Pos, dat deel uitmaakt van de Loosdrechtse Plassen. Laat je hier betoveren door een leuk zandstrand en diverse ligweiden. Ben je met de kinderen in de buurt van Volendam, dan is het piepkleine strandje bij de haven van Marken wellicht een koel idee.    

In je sas aan de Twentse plas    

Strijk neer op een natuurrijke plek aan de rand van Enschede, waar je tot rust komt op een mooi zandstrand. Maar waar je ook eventueel de waterski’s onder kunt binden, of een kano of surfplank kunt huren. Speciaal voor sportvissers zijn er rustige hoekjes ingericht, waar de hengel naar hartenlust uitgeworpen kan worden. Maar dat is nog lang niet alles. Ook een klimbos, een tubingbaan, een skipiste en een paintballbos behoren tot Recreatiepark Het Rutbeek. Klein is dit natuurgebied allerminst; loop maar eens een rondje om het meer, dan ben je in een kwartier nog lang niet halverwege!  

Hebben we nog meer frisse ideeën? Genoeg! Zo bieden veel van onze vakantieparken voldoende verkoeling in de zomermaanden; menig park ligt immers aan het water. Ook onze fiets- en boottours zijn spetterend leuk als het warm is! 

  • Naam
  • Email