De 5 voordeligste familie-uitjes in het voorjaar? Dit zijn de leukste!

Geschreven op 11 maart, 2024
Door

Het voorjaar brengt zachtere temperaturen, een ontluikende natuur én een lach op vele gezichten. Het maakt bovendien, dat je zin krijgt om naar buiten te gaan. De meeste kinderen blijken ook juist dát het allerleukst te vinden. Gewoon lekker rennen, modderen of klimmen in de buitenlucht! Wie binnenkort met het hele gezin eropuit wil in de natuur, om samen actief bezig te zijn en – vooruit – misschien nog wat te leren, hoeft geen bakken met geld uit te geven. De leukste voorjaarsuitjes kosten namelijk (bijna) niets! Waar denk jij aan bij voordelige voorjaarsuitjes voor de hele familie?

Voorjaarsuitjes vanaf een leuk vakantiepark

Heeft je kind binnenkort weer vrij van school en staat er nog geen uitje gepland, of denk je aan een weekje weg tijdens een van de komende schoolvakanties? Strijk dan eens neer op een van die leuke Nederlandse vakantieparken en voel je vrij in de natuur. Er valt zo veel moois te ontdekken onder de (voorjaars-)zon en het leuke is: het hoeft niet duur te zijn! In dit blog ligt de nadruk op goedkope voorjaarsuitjes in eigen land, maar uiteraard kun je ook in Duitsland en België genoeg vakantieparken vinden, die in of dicht bij mooie natuurgebieden gelegen zijn.

De 5 beste voorjaarstips voor leuke en voordelige familie-uitjes in eigen land? Dit zijn ze!

1. Slinger van boom naar boom

In Nederland barst het van de leuke klimbossen. Zijn je klauteraars ouder dan zeven (in een enkel geval acht) jaar, dan willen ze vast wel een keer iets anders dan het klimrek op! Met diverse parcoursen in verschillende moeilijkheidsgraden en voorzien van uitdagende hindernissen, zijn de klimbossen gegarandeerd een hit bij jonge avonturiers! Wordt het Klimbos Garderen op de Veluwe, Klimbos Achterhoek in het Gelderse Ruurlo, Klimpark Fun Forest Amsterdam in het Amsterdamse Bos of Klimbos Avontuurlijk Paasloo in Overijssel? Al is dit familie-uitje niet gratis, je betaalt nu ook weer niet de hoofdprijs!

2. Ontdek de natuur spelenderwijs

Een dimensie toevoegen aan het klimmen? Al valt er in Belevenisbos Lelystad genoeg te klauteren, je kunt er meer dan dat! De kleine verkenners kunnen er ook hutten vinden om in te spelen, talrijke water- en modderplekken opzoeken, én speciale ‘ontdekpaden’ bewandelen, om zo hun nieuwsgierigheid naar de natuur te voeden. Het jeugdprogramma van Natuurmonumenten biedt iets soortgelijks: de Natuur van OERRR. Op diverse plekken in Nederland, zoals op Texel, op Landgoed Haarzuilens in Utrecht en op de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg, is vies worden bijna ‘verplichte kost’!

3. Verwen de paarden in Soest

Zijn je kinderen paardenliefhebbers? Ga dan (gratis) op visite bij de gepensioneerde paarden op Boerderij Vosseveld in Soest, die 7 dagen per week van 10:00 tot 16:00 uur geopend is. Hier biedt Stichting De Paardenkamp paarden en pony’s van 20 jaar en ouder een rustige oude dag. Niet alleen kun je de edele dieren aaien, je mag ze ook verwennen met een speciaal snoepje uit de boerderijwinkel. Daarnaast kunnen kinderen zich aanmelden voor een speurtocht over het terrein. Misschien heb je geluk en wordt er tijdens jouw bezoek een snuffelmarkt gehouden, waar je tweedehands paardenspullen kunt scoren!

4. Pluk de dag, vers fruit en bloemen!

Houden jullie thuis van vers fruit, of worden jullie helemaal blij van bloemen? Lijkt het je wat om handenvol pruimen en peren of een mooi veldboeket aan je familie-voorjaarsuitje over te houden, dan is de ‘pluktuin’ jullie bestemming! Nederland telt vele pluktuinen, die jong en oud uitnodigen om tot oogsten over te gaan. De entree is in de meeste gevallen gratis. Voor bonte boeketjes moet je natuurlijk in bloemenbadplaats Noordwijk zijn; bij Pluktuin Bloemenzee ben je omringd door kleurrijke velden en zijn er voor kinderen bovendien een speeltuin en een dierenweide aanwezig. Bij de Fruittuin van West in Amsterdam weet je niet waar je moet beginnen. Liever appels, peren of bessen?

5. Begeef je naar de schaapskooi

Lammetjes bewonderen, leren over het traditionele schapenhoeden en het plattelandsleven in optima forma ervaren: daarvoor ga je naar de schaapskooi! Tijdens zogeheten lammetjesdagen kun je de schattige pasgeboren schaapjes zien dartelen in de wei, of met ze knuffelen. Sommige schaapskooien organiseren in het voorjaar demonstraties schapendrijven, waarbij een herder laat zien hoe hij zijn kudde schapen bijeenbrengt en naar de kooi leidt. Echte aanraders? Schaapskooi Ermelo op de Veluwe en Schaapskooi Balloo in het schilderachtige Drenthe!

Naar een vakantiepark met Pasen of Pinksteren, of in de meivakantie lekker recreëren in de natuur? Bekijk nu alvast de leuke opties bij Voordeeluitjes.nl!

  • Naam
  • Email