Rondreis met de auto: 5 tips voor een zorgeloze vakantie

Geschreven op 6 mei, 2021
  Geplaatst in Bestemmingen, Tips & uitjes, Zomer

autovakantie-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

Heb je voor deze zomer al vakantieplannen? Dit jaar zal alles anders zijn en is het nog maar de vraag in welke landen het mogelijk is om te genieten van een welverdiende vakantie. De kans is dan ook zeer groot dat je in eigen land vakantie moet vieren. Maar wist je dat het er hotels en vakantieparken zijn die speciale coronamaatregelen hebben getroffen om jou een veilige en vertrouwde vakantie te bezorgen? Of wellicht heb je de intentie om de auto te pakken en in een van onze buurlanden te gaan kijken waar het mogelijk is om de zomer door te brengen. In dat geval is een gedegen voorbereiding noodzakelijk. Er zijn namelijk diverse zaken die moeten worden geregeld, voordat de reis kan beginnen. Waarop moet je letten als je graag een rondreis maakt met de auto? In dit blog geven we je 5 tips!

#1 – Stippel de route uit

Als je gaat reizen met de auto wil je natuurlijk niet onverwachts voor verrassingen komen te staan. Zeker als je wilt stoppen bij meerdere accommodaties, is het verstandig om vooraf je hotels te boeken. Zo weet je in ieder geval dat je een slaapplek hebt als je aankomt bij het desbetreffende hotel. Ter plekke praktische zaken regelen kost vaak enorm veel tijd en energie! Daarbij is het ook belangrijk om te weten hoelang je erover doet om van de ene naar de andere plek te reizen. Zo kun je een mooie tijdsplanning maken en precies weten hoeveel tijd je over hebt voor dingen die je wilt in plaats van ‘moet’ doen! Gaat de autoreis door meerdere landen? Dan krijg je te maken met verschillende culturen en omstandigheden. Verdiep je goed in je bestemmingen, zodat je overal van op de hoogte bent.

autovakantie-kaartlezen-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

#2 – Maak de auto gereed voor vertrek

Veel mensen gaan met de auto op reis, omdat het een relatief goedkope vakantie is ten opzichte van andere vervoersmiddelen. Althans, dat denken ze, maar is dat ook echt zo? Je moet natuurlijk wel de benodigde voorbereidingen treffen als je de eigen auto wilt pakken en rond wilt toeren. Het belangrijkste van een autovakantie blijft dat je heelhuids op de juiste bestemming aankomt. Daarom is een grondige autocheck van tevoren geen overbodige luxe. Verkijk je dus niet op eventuele kosten om je vervoersmiddel gereed te maken voor vertrek. Is er nog voldoende koel-, rem- en ruitenwisservloeistof aanwezig? Doen de remschijven het nog goed? Zijn de banden niet versleten en staat er nog genoeg spanning op? Mocht er iets niet helemaal in orde zijn of twijfel je over bepaalde zaken, ga dan voor de zekerheid nog een keer langs de garage voor een laatste controle.

#3 – Zorg voor een goede uitrusting

De spullen die je mee kunt nemen zijn grotendeels afhankelijk van de plekken waar je naartoe gaat. Je hebt bijvoorbeeld andere spullen nodig als je met de auto door Frankrijk reist, dan wanneer je in Nederland of Duitsland blijft. De temperatuur ligt vaak een stuk hoger in landen rondom de Middellandse Zee, dus is het logisch dat je luchtige kleding meeneemt, alsmede een beschermingsfactor of zonnehoed. Mocht je meer richting het noorden trekken, dan doe je er natuurlijk goed aan om wat warmers mee te nemen. Ook hierbij is het goed om je te verdiepen in de plaatselijke omstandigheden, zodat je je uitrusting daarop af kunt stemmen.

koffer-autovakantie-voordeeluitjes.nl-vakantieblog

#4 – Verzamel de juiste reisdocumenten

Veel mensen vergeten de juiste reisdocumenten mee te nemen. Alleen een paspoort is vaak niet voldoende; je moet ook bepaalde verzekeringen afgesloten hebben om in het buitenland te kunnen verblijven. Zeker als je met de auto reist, is het belangrijk dat deze is gedekt tegen eventuele schade in het buitenland. Maar ook de reisverzekering, annuleringsverzekering en wellicht de zorgverzekering mag je niet vergeten. Mocht er plotseling iets gebeuren, waardoor je naar het ziekenhuis moet, dan is het altijd handig om de juiste papieren of pasjes bij je te hebben.

#5 – Extra voorzieningen

Daarnaast geldt er in bepaalde landen nog een aantal regels om door het land te mogen rijden. Zo ben je verplicht om een vignet in de auto te hebben als je door Zwitserland en Oostenrijk reist. In landen als Frankrijk en Spanje is het noodzakelijk om tol te betalen, dus is een elektronische tolbadge handig, waardoor je in één keer kunt doorrijden en niet steeds hoeft te stoppen. En in sommige landen moet jouw auto voldoen aan bepaalde milieuvoorschriften, want anders is het verboden om daar doorheen te rijden. Mocht je hieraan voldoen, dan kun je een speciale milieusticker aanschaffen die je aan de binnenkant van de ruit moet plakken.

Ben jij al klaar voor jouw autovakantie? Wij wensen je in ieder geval veel plezier!

  • Naam
  • Email