Op vakantie in Nederland: 7 verrassende bestemmingen

Geschreven op 27 mei, 2020
Vakantie-Nederland-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Dit jaar vieren we massaal vakantie in Nederland. En dat is zeker geen straf, in ons eigen land valt zoveel moois te ontdekken! Fietsprovincie Drenthe, het Limburgse Heuvelland, het rustige Twente en onze schitterende waddeneilanden; prachtige én populaire streken. Maar heb je al al eens aan deze verrassende bestemmingen voor een vakantie in Nederland gedacht?

Rust, ruimte én een heuvelrug: Salland

De Sallandse Heuvelrug is misschien minder bekend dan de Utrechtse Heuvelrug en ook over Salland als fiets- en wandelparadijs hoor je minder in vergelijking met bijvoorbeeld de Veluwe of Twente. Maar vlak dit rustige, groene en prachtige stukje Nederland niet uit, ook hier is het heerlijk vakantie in Nederland vieren! Je vindt hier gezellige dorpjes, prachtige landgoederen en genoeg natuur om te ontdekken tijdens een wandel- of fietstocht. Bijvoorbeeld op die eerdergenoemde Sallandse Heuvelrug, die ook qua hoogtemeters weet te verrassen. Langs de IJssel is het heerlijk wandelen. En vergeet Hanzestad Deventer niet, een historisch pareltje in deze contreien. In het hart van Salland overnachten? Dan is een van onze hotels in Raalte uw bestemming voor een vakantie in Nederland!

Vakantie in Nederland? De Waddenkust van Groningen!

Niet alleen de Waddeneilanden zelf zijn fijne vakantiebestemmingen: ook de Waddenkust van Groningen is een echte aanrader! Geniet van eindeloze horizonten in het Oldamt, de natuur in Nationaal Park Lauwersmeer, en fiets en wandel door het oude terpen- en wierdenlandschap: je kijkt hier je ogen uit. Ook hier is het verrassend wandelen over het drooggevallen wad, en zie je zeehonden én talloze trekvogels die zich tegoed doen aan wat er met eb tevoorschijn komt. Bezoek ook zeker het meest noordelijke punt van het Nederlandse vasteland: de Noordkaap. Bewonder hier de 2,5 meter hoge Hemelpoort, een indrukwekkend stalen kunstwerk, en geniet van het uitzicht over het water en de oneindige hemel boven het wad. Wat extra leuk is aan de Groningse Waddenkust? Die Groningse nuchterheid krijg je er gratis en voor niets bij!

Varen door Weerribben-Wieden

Giethoorn kennen we allemaal. Maar het schitterende natuurgebied waar dit ‘Venetië van het Noorden’ bij te vinden is, dat ook? Voor de zekerheid: dat is Nationaal Park Weerribben-Wieden, met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Stap hier op een bootje en vaar door een labyrint van plassen, meren en slootjes, langs mysterieuze moerasbossen, eindeloos riet en hooilanden vol bloemen. Let onderweg goed op: er zijn hier talloze bijzondere plant- en diersoorten te vinden! Spot bijvoorbeeld  de grote vuurvlinder, de otter en de zwarte stern. Het échte vakantiegevoel beleef je hier natuurlijk als je overnacht in Giethoorn!

In Brabant op een bootje

Nog zo’n pareltje voor waterliefhebbers, en nóg een Nationaal Park: de Biesbosch. Dit zoetwatergetijdengebied, dat via de Nieuwe Waterweg nog in open verbinding staat met de zee, kent zo’n 70 tot 80 centimeter getijdenverschil: uniek! Bewonder hier de vele kreken en wilgenbossen, die je laten vergeten dat je in Nederland bent. Terwijl je hier fijn rondstruint, fietst of vaart zijn er ook genoeg bijzondere dieren te ontdekken. Véél watervogels, maar ook bijvoorbeeld de bever, de ree en de vos! Ongeacht of je ze nou ziet of niet: de Biesbosch is een verrassend stukje Nederland, waar je heerlijk tot rust komt. En daar is vakantie voor bedoeld toch? Rondom het gebied zijn genoeg mooie bestemmingen te vinden voor een paar dagen weg in Nederland. Kies bijvoorbeeld voor de prachtige stad Dordrecht, of ga voor een hotel in een pittoresk plaatsje als Made!

Aan het strand in het midden van Nederland

Bij een strandvakantie in Nederland dwalen je gedachten vast al gauw af richting de Waddeneilanden of de Zeeuwse kust. Maar ook rond het Veluwemeer kun je prima een Hollandse strandvakantie houden! Zeker wanneer je voor een vakantiepark met een eigen strandje kiest. Lekker zonnen, zandkastelen bouwen, af en toe een frisse duik in de zee en op een bootje varen of de vishengel uitwerpen: hier kan het allemaal! Bovendien verblijf je op veel vakantieparken of in hotels rond dit mooie meer ook op steenworp afstand van de Veluwe, voor het nodige groen. Als klap op de vuurpijl zijn hier ook tal van mogelijkheden voor een fijn dagje uit, zo vindt u het Dolfinarium en Walibi Holland vlakbij. Vanuit uw vakantiehuisje zo het strand op? Kijk dan eens naar Europarcs Bad Hoophuizen in Hulshorst.

Noord in plaats van zuid

Zuid-Limburg is met z’n on-Nederlandse heuvellandschap een geliefde vakantiebestemming. Niet zo gek, je bent hier écht even op vakantie. Maar vergeet het noorden van de provincie niet! Hier vind je onder meer Nationaal Park de Maasduinen. Duinen in Limburg? Ja, je hoort het goed! Deze rivierduinen zijn aan het eind van de laatste ijstijd ontstaan, toen Rijn en Maas hier grote hoeveelheden zand en klei achterlieten. Om de latere omliggende akkers en weidegronden tegen het stuivende zand te beschermen werd de boel bebost. Het resultaat? Een glooiend lint van duinen, bossen, heide, akkers, stuifzanden en mooie vennen. Dat wordt genieten, tijdens een fiets- of wandeltocht! Overnachten in de buurt van de Maasduinen? Europarcs Maasduinen ligt vlakbij, én heeft een eigen natuurmeer met strand! Als dat geen vakantie is…

Vakantie in Nederland met een vleugje Ibiza

Valt jouw vakantie naar Ibiza of een andere überhippe zomerse vakantiebestemming dit jaar in het water? Geen zorgen! Aan de Nederlandse kust zijn namelijk ook tal van bruisende badplaatsen met überhippe beachbars te vinden. In Bloemendaal is het bijvoorbeeld, voor de liefhebbers, net zoveel zien en gezien worden als aan jouw favoriete Spaanse costa, en worden er bij strandpaviljoens normaal gesproken al even dikke feesten georganiseerd! Dat zal dit jaar misschien een beetje anders zijn, maar het is nog steeds genieten van zon, zee, hippe cocktails en fijne deuntjes bij beachclubs met klinkende namen als Bloomingdale, Fuel en Woodstock69. Ook in badplaatsen als Noordwijk en Bergen aan Zee is het genieten van een échte strandvakantie in Nederland.

  • Naam
  • Email