TIPS | Wat te doen in Antwerpen: deze 8 highlights mag je niet missen!

Geschreven op 31 augustus, 2021
Door

Tips-Antwerpen-Stedentrip-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Antwerpen is een stad die zich perfect leent voor een nachtje of een weekendje weg. Met de trein ben je, vanaf de Nederlandse grens, binnen het uur midden in het centrum. Het is een heerlijke bourgondische stad waar de speciaalbiertjes hand in hand gaan met gezelligheid en de altijd sympathieke Belgen. De vraag die rijst, is natuurlijk ‘wat te doen tijdens je stedentrip in Antwerpen?’ Naast de bekendere plekken, zullen we je enkele nieuwe hotspots van deze prachtige havenstad tonen. In dit artikel lees je de beste Antwerpen tips, zoals de leukste bezienswaardigheden, musea en hotels. 

1. Fiets door cultureel veelzijdig Antwerpen

Antwerpen heeft maar liefst 22 wijken, waaronder hartje centrum, de Diamantwijk, Noord, Borgerhout, Sint-Andries, ’t Zuid, Zurenborg en ’t Eilandje. Al fietsend door al deze diverse buurten merk je echt dat elke wijk zijn eigen stijl heeft, in China Town speelt de pekingeend de hoofdrol, in Sint-Andries zijn de muren beschilderd met street art, in de Diamantwijk zie je op zondagmiddag orthodoxe joden op weg naar familie en vrienden en op ’t Eilandje kun je genieten van schepen en zeemansliederen op het Willemdok.

2. Chillen aan het strand van Antwerpen

Strantwerpen is gelegen in Antwerpen-Zuid, waar geen zee te bekennen is. Toch is er wel de mogelijkheid om een frisse duik te nemen. Om het beachconcept compleet te maken is Strantwerpen namelijk voorzien van een verwarmd zwembad. Er is ook een restaurant met lekkere gerechten en vier tot vijf dagen per week is de mogelijkheid om uit te gaan. Wat dus te doen in Antwerpen als je verkoeling zoekt? Juist: zoek de kade en het zand aan de Jachthavenweg 1 op. Vrij toegankelijk!

3. Shoppen in Antwerpen

Antwerpen staat bij velen bekend als de plek om te shoppen. Shopliefhebbers lopen via de Groenplaats gelijk door naar de Meir: dé winkelstraat van Antwerpen. Nog leuker is het om naar de Lange Koepoortstraat te gaan. Hier verkopen vintage winkels kleding per kilo en kunnen mannen hun baard bij de barbershop onder handen laten nemen. Of loop langs LOT op de Turnhoutsebaan, een klein winkeltje waar je kleding, accessoires en originele kaarten kunt kopen. Ben je een boekenwurm? Bij ’t Stad Leest vind je een ruim aanbod van fictie, non-fictie en toffe gadgets. Al met al zijn de shops in Antwerpen bezienswaardigheden op zich!

Solden Antwerpen - Voordeeluitjes Vakantieblog

4. Bezoek de Vreemdelingenmarkt

Elke zaterdag vindt naast de Stadsschouwburg de vreemdelingenmarkt plaats, een typisch volks Antwerps gebeuren. De naam is te danken aan de vele exotische groenten- en fruitsoorten die je er kunt kopen. Aan de krokettenkraam eet je de beste kaaskroketten van je leven (en die smaken nóg beter met een glas cava erbij!). De Marokkaanse pannenkoeken met feta en honing zijn eveneens overheerlijk en dan is er ook nog de wafelkraam. De markt aan de Oudevaartplaats is overdekt en dus leuk om te doen als het regent!

5. Rondstruinen op Lambermontmartre

Het Montmartre van de Lage Landen als bezienswaardigheid in Antwerpen? Jawel, het is een van die onontdekte pareltjes van de stad. Deze Belgische variant van de gezellige Parijse artistieke wijk, is te vinden in Antwerpen. Maar niet altijd! Kom op de laatste zondag van de maand naar de wijk ’t Zuid en vergaap je aan de diverse werken van schilders, fotografen, tekenaars en beeldhouwers, genietend van bijzondere sferen en akoestische muziek op de achtergrond. Een bezoek aan deze markt, tegen een decor dat ook niet mis is (!), zal je stedentrip Antwerpen zeker meer kleur geven!

6. Go Wild – shoppen en smullen op één plek

Wat hebben denim en plantaardige lekkernijen met elkaar te maken? Op zich weinig, maar bij Eat Dust en de inpandige koffiebar Go Wild Coffee aan de Volksstraat 2 alles! Je kunt er behalve kennismaken met de vele denim-creaties van de designers Rob Harmsen, Keith Hioco en Aline Walther, optimaal genieten van de lekkerste pure koffiesmaak. En veel meer! Alles wat hier door de keel gaat, is volledig plantaardig: van de overheerlijke hazelnootrolletjes en zalig vegan gebak tot bagels, cookies en smoothies! Dus, wat te doen in Antwerpen als je als veganist dol bent op hippe jeans (en meer)? Wij zouden het wel weten… Je vindt deze originele zaak in de wijk Sint-Andries.

7. ’t Eilandje

Dit door water omringde havengebied is de hipste buurt van Antwerpen. Ironisch, want vroeger was dit een verloederd en vergeten deel van de stad: een echt havengebied. Inmiddels zijn de havenactiviteiten verplaatst naar het noorden van Antwerpen en is er plaats gemaakt voor een groot aanbod van culturele hotspots – zónder in te leveren op de typische havensfeer. De grootste publiekstrekkers zijn het MAS | Museum aan de Stroom, het Red Star Line Museum en het Havenhuis. Een indrukwekkende kern, die omringd is door bloeiende horeca!

8. Cafétips

Dat België een ster is in het brouwen van de meest smaakvolle bieren is geen geheim, maar wat opvalt in Antwerpen is dat er ook een enorme foodcultuur heerst. In de zomer en winter ontstaan er allerlei nieuwe eetconcepten die voor een bepaalde periode te bezoeken zijn. Daarnaast vind je er trendy zaken en ook restaurants die op de beleving inspelen. Cliché maar waar: Antwerpen heeft voor elke smaak iets wils! Een gouden insider-tip: ijsjes of een kopje koffie met heerlijk gebak bestellen bij Tartoer op de hoek van de Korte Koepoortstraat. Wil je je stedentrip Antwerpen eindigen op prachtige hoogte? Ga dan zeker naar de Black Smoke rooftopbar! Je treft deze hippe rooftopbar aan op de bovenste verdieping van Antwerpens bekende Stadsbrouwerij De Koninck.

Koffie-Nederland-Koffiebar-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Enkele suggesties voor heerlijk overnachten in Antwerpen:

Wil je in een andere stad sfeer proeven, simpelweg omdat je Antwerpen al kent? Kijk dan eens, welke steden Voordeeluitjes.nl nog meer in het aanbod heeft! Er is namelijk nog zoveel te ontdekken, niet ver van je bed…..

  • Naam
  • Email