Vuurwerk: een vloek of een zegen? Dit zijn de plekken om vuurwerk te ontlopen (of juist te bezoeken)!

Geschreven op 19 december, 2022
Door
  Geplaatst in Nederland, Tips & uitjes

Vuurwerk, you either hate it or love it. De een vindt het fantastisch om knallend het jaar uit te gaan, de ander slaat er het liefst voor op de vlucht. Hoe je het ook wendt of keert, je ontkomt er niet aan. Toch? Nou, er is een uitvlucht. In dit blog sommen we een aantal vuurwerkvrije zones op, waarbij je onbezorgd kunt genieten zonder overlast van vuurwerk (al valt een rotje dat wordt afgestoken natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten). Ook komen er aan aantal plekken aan bod waar vuurwerkshows worden gegeven.

Hoewel vuurwerk voor veel mensen bij oud en nieuw hoort, zijn er natuurlijk genoeg redenen te bedenken waarom de overheid een vuurwerkverbod door zou moeten zetten. Denk bijvoorbeeld aan milieuvervuiling door fijnstof in de lucht en zware metalen in de bodem en het water. Of aan de vele huisdieren die ontzettend in paniek raken van het geknal en geflits. Ze associëren het met onweer en instinctief weten ze dat het gevaar met zich meebrengt. Ook brengt vuurwerk veel overlast en schade met zich mee.

De afgelopen twee jaar was er landelijk een vuurwerkverbod vanwege corona. De angst bestond dat ziekenhuizen overvol zouden raken met naast coronapatiënten ook vuurwerkslachtoffers. Uiteindelijk was er van dat vuurwerkverbod maar weinig te merken, want er ging nog genoeg vuurwerk de lucht in. De roep om een vuurwerkverbod wordt onder de criticasters steeds groter, maar vooralsnog komt een definitief vuurwerkverbod er nog niet van.

Aantal gemeenten met vuurwerkverbod

Wel zijn er dit jaar een aantal gemeenten waar een vuurwerkverbod is. Zo mag je in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Haarlem, Apeldoorn, Bloemendaal, Heemstede, Heumen, Schiedam, Soest, Mook en Middelaar, en op de Utrechtse Heuvelrug geen vuurwerkverbod afsteken.

Vuurwerkvrije zones

Gemeenten hebben sinds enkele jaren de mogelijkheid om vuurwerkvrije zones in te stellen. Dit kan dan bijvoorbeeld in een gebied rond ziekenhuizen, verzorgingshuizen, winkelcentra en kinderboerderijen. Hier mag dan geen vuurwerk worden afgestoken. Dit jaar hebben minstens veertig gemeenten vuurwerkvrije zones. Zo heeft Den Haag met oud en nieuw liefst 53 vuurwerkvrije zones. Daarnaast hebben onder meer Zwolle (25), Breda (17) en Zoetermeer (9) vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkshows

Er zijn natuurlijk ook nog genoeg vuurwerkliefhebbers te vinden, dat blijkt ook wel uit de voorlopige verkoopcijfers waaruit blijkt dat er bijna 40 procent meer bestellingen worden geplaatst. Bestellingen van 500 tot 600 euro zijn hierbij geen uitzondering. Ben je wel gek op vuurwerk, maar vind je het zonde om er tientallen tot wel honderden euro’s aan uit te geven? Je kunt onder meer in de volgende gemeenten terecht voor een prachtige vuurwerkshow!

Amsterdam – Museumplein en A’DAM Toren

De gemeente Amsterdam organiseert op het museumplein dit jaar “Amsterdam telt af naar 2023”, een feest met een spectaculaire licht- en vuurwerkshow. Daarnaast organiseert de gemeente op diverse andere locaties in Amsterdam vuurwerkshows die gratis toegankelijk zijn, bijvoorbeeld bij de A’DAM Toren.

Rotterdam – Erasmusbrug

De afgelopen edities van het Nationale Vuurwerk werden verpest door corona, maar dit jaar is er gewoon weer vuurwerkshow tijdens oudejaarsavond op de Erasmusbrug.

Apeldoorn – Zwitsalterrein en Uddelplein

De gemeente Apeldoorn heeft dit jaar drie vuurwerkshows tijdens oud en nieuw. Om 21.30 uur is de eerste op het Zwitsalterrein, om 22.30 uur is er een vuurwerkshow op het Uddelplein en om middernacht is de afsluitende show weer op het Zwitsalterrein.

Tilburg – Piushaven en Reeshofpark

Op beide locaties zijn tijdens de jaarwisseling twee vuurwerkshows te bezoeken. Voor de ‘kleintjes’ is er om 19.00 uur een kindervuurwerkshow en direct na het aftelmoment om 0.00 uur barsten de grote vuurwerkshows op de Piushaven en in het Reeshofpark.

Nog wel belangrijk om te vermelden: in de gebieden rondom de gemeentelijke vuurwerkshows mogen mensen zelf geen vuurwerk afsteken.

Heb je na het lezen van deze blog nou zoiets van: ik wil graag een vuurwerkloze oud en nieuw beleven? Check hier onze vuurwerkvrije locaties. Maar let op, het valt natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten dat er een rotje wordt afgestoken!

Wil je dit jaar of begin volgend jaar nog een leuk winters uitje beleven? Lees in dit blog dan enkele tips voor een leuk dagje weg deze winter. Wil je graag een winterwandeling maken in één van de Nederlandse natuurgebieden? Lees hier waar de je de mooiste winterwandelingen kunt maken!

  • Naam
  • Email