Wandelen in de winter? Dit zijn de mooiste gebieden voor een winterwandeling!

Geschreven op 31 oktober, 2022
Door
  Geplaatst in Najaar, Natuur, Nederland, Wandelen, Winter

De dichte mist die de natuur een mysterieuze gloed geeft, de bevroren grassprieten die je onder je schoenen hoort kraken, het laagje ijs op het water en de stilte die je eraan doet denken dat je de enige bent in de omgeving. Dát is wandelen in de winter! Als je geluk hebt is het landschap ook nog eens bedekt onder een witte deken of spot je een wild dier. Tijdens een winterwandeling in een betoverend natuurgebied geniet je op de mooiste routes van winterse landschappen! Of waai uit op een verlaten strand, een bijzondere ervaring.

Kleed je warm aan, trek je wandelschoenen aan en haal een frisse neus in deze koudste maanden van het jaar! Ga er een weekend, midweek of week opuit en geniet van wat de winter te bieden heeft. Kies voor een winterarrangement en wandel in de mooiste natuurgebieden van Nederland.

1. Drents-Friese Wold

Op de grens van de provincies Drenthe en Friesland ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit bijzondere landschap is een van de grootste, mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Nederland, en is daardoor aangewezen als Natura2000-gebied. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Het Drents-Friese Wold bevat 6000 hectare aan bos, heide, vennen, veel stuifzand en beekdalen. Daarnaast zijn er meerdere uitkijkpunten die je kunt beklimmen, waarna je geniet van uitgestrekte uitzichten. Cultuurhistorie bekijken? Ontdek dan het hunebed en de grafheuvels die in het gebied liggen!

In Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt 130 kilometer aan wandelpaden, verdeeld over 30 gemarkeerde rondwandelingen. Uitgewandeld ben je hier dus nooit!

2. Twente

Een winterwandeling in het landelijke Twente mag niet ontbreken. De heuvelachtige natuur is op geen enkele plaats hetzelfde en kent vele mooie gebieden. Kies voor een gemarkeerde wandelroute, een themaroute of een langeafstandswandeling. Bezoek bijvoorbeeld het Springendal. Dit natuurgebied heet ook wel ‘de tuin van Nederland’, door de aanwezigheid van watervalletjes, smalle beken, heuvels, heide en historische boerderijen die je tegenkomt. In het Springendal, dat op de hoogste stuwwal van Twente ligt, zijn verschillende routes te volgen, van 3 tot 18 kilometer lang. Ook het Dal van Mosbeek is een bezoek waard. De vele beken stromen hier zo snel, dat deze in de wintermaanden nooit bevriezen!

Naast wandelen in de natuur is een stadswandeling in Ootmarsum een leuk idee. Midden in het web van Twentse wandelroutes ligt dit kunststadje. Het ouderwetse vestingstadje, bestaande uit kleine steegjes, prachtige oude huizen en gezellige pleinen, geeft een authentiek middeleeuws dorpsgevoel. In de natuur rondom Ootmarsum liggen wel tien wandelroutes, die vooral in de wintermaanden een bijzonder karakter geven aan de mooie streek in het oosten.

winterwandeling

3. Hondsrug Drenthe

De Hondsrug is een 70 kilometer lange zandrug die zich uitstrekt van Emmen tot Groningen. Het is een van de hoogste delen van Drenthe. Dit gebied is ontstaan in de ijstijd en bestaat uit onder andere uitgestrekte heidevelden, bossen, grafheuvels en de meeste van de 52 hunebedden die Nederland telt. Ook de schaapskudde van Exloo kun je in dit gebied tegenkomen. Het Hondsruggebied is een uniek gebied in Europa, en is daarom een UNESCO Global Geopark. Geoparken zijn gebieden waarbij landschappen en geologisch erfgoed internationale waarde hebben, en dus beschermd worden. Het bekende Pieterpad en het oudste naoorlogse langeafstandswandelpad het Drenthepad lopen over de Hondsrug. Ook het Hunebedcentrum, een museum over de Hunebedden en de oertijd, is er te vinden.

Nabij de Hondsrug ligt Orvelte, hét oerdorp van Drenthe. Dit dorp heeft tegenwoordig de status van beschermd monumentendorp en is, als je terug in de tijd wilt, zeker een bezoek waard. 

4. De Veluwe

In Gelderland ligt het enorme, beschermde natuurgebied De Veluwe. In het hart van Nederland strekt de Veluwe zich uit tussen de steden Apeldoorn, Arnhem, Wageningen, Ede en Harderwijk. Een deel van dit gebied is Natura 2000-gebied. Natuurgebied De Veluwe bestaat uit verschillende gebieden, zoals Nationaal Park Veluwezoom, waarin het hoogste punt van de Veluwe ligt, Kroondomein Het Loo, het grootste landgoed van Nederland, en Nationaal Park De Hoge Veluwe, een schitterend park met afwisselende natuur en tevens Nederlands bekendste park. Ook de Posbank, een natuurmonument met omliggend heidegebied, de Ginkelse Heide, Radio Kootwijk en de Schaapskooi Hoog Buurlo zijn er te bewonderen. Deze gebieden moet je een keer gezien hebben, en helemaal in de winter krijgen deze landschappen een sprookjesachtig uiterlijk!

In het gebied de Veluwe vind je meerdere zandverstuivingen, zoals de grootste bij Kootwijkerzand, het belangrijkste heidegebied van Nederland, stuwwallen, vennen, tientallen beken en loofbossen, naaldbossen en dennenbossen. Maak er een themawandeling, langeafstandswandeling of volg een van de 13 paaltjesroutes. Daarnaast kunt je op pad met een natuurgids of natuurlijk zelf een route bedenken. Ook de wolf is, als je geluk hebt, sinds kort op de Veluwe te spotten!

Na de gezonde winterwandeling kun je heerlijk opwarmen met een kop warme chocolademelk of een glas glühwein in een knus hotel! Voordeeluitjes.nl heeft de beste winter-wandelarrangementen en hotels nabij de natuurgebieden voor jou geselecteerd!

  • Naam
  • Email