Koning Winter staat voor de deur en ondanks het koude en gure weer dat hij met zich meebrengt gaat er toch niets boven een lekkere wandeling! Even eropuit en het hoofd leeg maken! Waar kan dat nou beter dan in het bos? De bladeren die onder je voeten knisperen, het kraken van de takken waar je op stapt. Hoor je daar nou een vogel fluiten? O nee, het was de wind die door de bomen waait. In deze twaalf bossen, van iedere provincie één, kun je heerlijk wandelen.
Groningen – Het Roege Bos
Het Roege Bos ten westen van Groningen is zeker niet het allergrootste bos, maar toch zeker de moeite waard. Vooral omdat het bos toch wel wat biodiversiteit kent. Zo is de vijver in het centrum van het bos uitgediept en wordt het gevoed door regenwater. Recentelijk zijn hier nog de gewone dwergvleermuis, egel, ree, watervleermuis en laatvlieger waargenomen. Dat de ree zich in dit bos laat zien mag onverwachts en bijzonder worden genoemd, want het bos betreft ook een losloopgebied voor honden.
Friesland – Nationaal Park de Alde Feanen
Nationaal Park de Alde Feanen, precies tussen de Friese steden Leeuwarden en Drachten, is een gebied met vele gezichten vanwege de enorme variatie aan landschappen. Terwijl het gebied duizenden jaren oud is, is het moerasbos nog heel jong. Dit komt omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel al het bos is gekapt vanwege de behoefte aan brandhout. Men heeft deze gebieden vervolgens tientallen jaren met rust gelaten waardoor zich waardevolle elzenbroekbossen hebben ontwikkeld. In dit bos vind je veel sporkehout en kamperfoelie en langs de randen groeit de heerlijk geurende gagel. Onder meer de buizerd en de havik broeden in deze bossen, maar ook kleine zangvogels als de goudvink of de nachtegaal zijn er te vinden. Met een beetje geluk kom je zelfs een ree tegen in dit bos!
Noord-Holland – Diemerbos
Het Diemerbos bij Amsterdam is een groene long in het stedelijk gebied en loopt van het Flevopark in Amsterdam-Oost richting het westen. Dit bos is nog vrij jong, want vroeger lag op deze plek de Gemeenschapspolder. In het deel van het Diemerbos grenzend aan Amsterdam-Zuidoost vind je picknickplekken, een grote ligweide, (verharde) wandelpaden en een speelbos. De natuur krijgt aan de andere kant van de A9 iets meer ruimte om haar gang te gaan. Je treft hier een moerasbos, nat grasland, plassen en rietland.
Flevoland – Vroege Vogelbos
Wees gerust: je hoeft geen vroege vogel te zijn om het Vroege Vogelbos bij Almere te bezoeken. Dat scheelt! In de loop der jaren heeft dit bos zich ontwikkeld tot een parkbos met zowel loof- als naaldbomen en er lopen verschillende wandelpaden en slingerweggetjes door het Vroege Vogelbos. Wist je trouwens dat het tv-programma ‘Vroege Vogels’ van de VARA hier jarenlang is opgenomen?
Drenthe – Asserbos
Op slechts enkele wandelminuten van de binnenstad van Assen ligt een prachtig stukje natuur: het Asserbos. Volgens Assenaren is dit zelfs het mooiste stadsbos van Nederland. Ontdek hier de mooiste lanen en paadjes die het bos rijk is en kom langs schitterende vijvers en kronkelende beekjes. Het Asserbos heeft een geschiedenis die regelrecht teruggaat naar de middeleeuwen, dus neem vooral de tijd voor al het moois wat te zien is onderweg.
Overijssel – Twickelse Bos
Het landschap rondom het Twentse Delden is heel afwisselend en bestaat uit glooiende akkers en weilanden, bossen en eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Tussendoor slingeren er beekjes en houtwallen. Op het landgoed bevinden zich zo’n honderdvijftig boerderijen, te herkennen aan de zwart-witte luiken. Ook tref je hier twee watermolens, een watertoren en een houtzagerij. Het imposante kasteel Twickel is uiteraard ook niet te missen.
Gelderland – Speulder- & Sprielderbos
Nabij Garderen ligt het Speulder- en Sprielderbos, dat een echt oerbos is. Het bos doet heel bijzonder aan vanwege de knoestige, grote eikenbomen die ook deels met elkaar vergroeid zijn. Er zijn ook nog twee andere soorten bossen aan te treffen hier. ‘Het donkere bos’ met douglas- en fijnsparren en het ‘lichte bos’ met dennen en berken. De grote hoeveelheid bos zorgt ervoor dat er veel verschillende soorten dieren te vinden zijn. Je kunt er dassen, edelherten, wilde zwijnen en zelfs slangen tegen komen. In het Speulder- en Sprielderbos vind je ook het ‘Solse Gat’. Een diepte kuil ontstaan in de ijstijd door een draaikolk in gletsjerwater. Het uitgraven van leem heeft ervoor gezorgd dat het nog verder is uitgediept.
Utrecht – Zeisterbos
Het Zeisterbos in Zeist is een bijzonder oud bos, zo zijn de bomen meer dan 200 jaar oud. De bosbodem van het bos is rijkelijk begroeid met salomonszegel, blauwe bosbes, lijsterbes en kamperfoelie. Hierdoor heeft het een Zeister bos een grote aantrekkingskracht op vogels. Wie weet spot je wel een bosuil of een goudhaantje. In dit bos zijn enkele wandelroutes, maar je kunt natuurlijk zelf ook een rondje door dit prachtige bos maken.
Zuid-Holland – Lage Bergse Bos
Net buiten Rotterdam kun je heerlijk wandelen in het Lage Bergse Bos. Er zijn hier gemarkeerde wandelroutes, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen route lopen. Al wandelend door dit bos kun je zomaar ineens oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders. Gaaf toch?
Zeeland – De Manteling van Walcheren
Bij een wandeling door de Manteling van Walcheren, tussen Domburg en Oostkapelle loop je door lanen die omringd worden door linden, beuken en eiken. Voert je langs waterpartijen en als je wil zelfs door de duinen. Spot hier verschillende soorten trekvogels en ontdek het Middeleeuwse kasteel Westhove. Je kunt zelfs nog sporen aantreffen uit de Tweede Wereldoorlog, want eind 1944 is er in dit gebied zwaar gevochten.
Noord-Brabant – Bakelse Bossen
De Bakelse Bossen bij Helmond wordt vooral gekenmerkt door naaldbomen. Er zijn een aantal oude stukken in dit bos die uit de periode van het begin van de twintigste eeuw komen. Je kunt hier stuifheuveltjes bewonderen, maar ook een stuk open zand op een klein heideveldje. Vind je het leuk om vogels te spotten? Daar zijn de Bakelse Bossen ook heel geschikt voor. De Vlaamse gaai, de pimpelmees en de grote bonte specht zijn allemaal te spotten in dit bos.
Limburg – Bunderbos
In het Bunderbos tussen Meerssen en Elsloo, dichtbij Maastricht, vind je vele bronnen en beken. Dat levert prachtige wandelroutes en rustieke picknickplekjes op. In het voorjaar ruik je hier de typische geur van Daslook, in het najaar staat het bos vol met paddenstoelen. Het deel bij Elsloo is zelfs het steilste hellingbos in Nederland. Ook tref je hier bijzondere diersoorten zoals de zeldzame vuursalamander, die heel exotisch oogt. Maar ook de Alpenwatersalamander, de kleine salamander, diverse soorten vleermuizen, de ree, de das en de vos vinden onderdak in het Bunderbos.
Ben je nog niet uitgewandeld? Bekijk hier onze wandel-arrangementen!