Eropuit deze winter? Dit zijn de leukste tips voor een dagje weg!

Geschreven op 12 december, 2022
Door
  Geplaatst in Tips & uitjes

De winter is nu echt in aantocht, de dagen worden korter en kouder. Toch is het zonde om binnen te blijven deze maanden! De winter geeft iets magisch en knus, met overal sfeervolle verlichting. Veel Nederlandse steden veranderen in de wintermaanden hun pleinen in schaatsbanen of bieden leuke winterfestivals en kerstmarkten aan. Ga eropuit en warm daarna heerlijk op bij een vuurkorf met glühwein of warme chocolademelk! Langer genieten van de winterfestijnen? Boek dan een hotelovernachting nabij een van deze winterse steden!

Amsterdam

Op het Rembrandtplein, in het hart van Amsterdam, staat elke winter een bijzondere schaatsbaan, opgezet in gezellige winterse sferen met lichtjes en houten kramen. Daarnaast is er in de RAI in Amsterdam Het Amsterdam Winterparadijs, met een winterbioscoop, theater, een schaatsbaan binnen én buiten en een reuzenrad. Daarnaast kun je curlen, langlaufen, sneeuwballen gooien en genieten van de après-ski. Meer zin om echt te skiën en snowboarden? Ga dan naar SnowWorld Amsterdam voor een dag in de sneeuw!

Ken je tevens het Amsterdam Light Festival al? Hier kun je genieten van lichtkunstwerken op, langs en in de Amsterdamse grachten. Stippel een wandeling uit, loop met een gids of vaar over de grachten en laat je inspireren door lichtkunst.

Den Haag en Scheveningen

Attractiepark Madurodam, in Den Haag, is in de winter verlicht met meer dan 65.000 lichtjes. De miniatuurstad wordt tevens omgetoverd tot winterse taferelen, met kerstmarkten, schaatsers en versierde gevels. Ook is er een wensboom aanwezig in het park en kun je marshmallows roosteren. In het historisch centrum van Den Haag is elk jaar de Royal Christmas Fair The Hague, met kersthuizen, lichtjes, vuurkorven en winterse dranken en maaltijden.

Daarnaast kent ook Den Haag een lichtfestival, genaamd The Hague Highlights. Dit festival duurt maar een aantal dagen en zet vijf bijzondere Haagse plekken in het volle licht. Zo worden verborgen verhalen zichtbaar gemaakt.  

In Scheveningen kun je schaatsen op het Kurhausplein en ijssculpturen bewonderen op de boulevard van Scheveningen!

Maastricht en Landgraaf

Maastricht is in de winter een nog mooiere, magische stad. Bezoek het Vrijthof, waar een reuzenrad, carrousel en overdekte schaatsbaan te vinden zijn. Dit allemaal rondom de gezellige kerstmarkt! Ook aan de oude Sint Servaasbrug staat een kleine kerstmarkt waar je kunt genieten van winterse lekkernijen. Daarnaast kun je in Maastricht drie lichtjesroutes bewandelen, die je naar de mooiste plaatsen van de stad leiden. Wandel de ‘Wyckse wandeling’, waarbij je het hippe stadsdeel Wyck kunt ontdekken. Of maak een romantische wandeling door de ‘Romantische Route’ te volgen. Wil je het Sphinxkwartier bewonderen, dan kun je de route ‘Struinen door Sphinxkwartier’ volgen.

In Landgraaf vind je ook een vestiging van SnowWorld! Geniet van wintersport op de pistes en warm daarna op in een van de restaurants of bars.

Kaatsheuvel

Wie kent de Winter Efteling in Kaatsheuvel nu niet! Dit attractiepark mag niet ontbreken bij de wintertips. In de winter verandert de Efteling namelijk in een wereld vol warmte en gezelligheid! Met winterattracties, vreugdevuren, winterse dranken en lekkernijen en een openluchtschaatsbaan. De buitenattracties zijn open zolang het weer dit toelaat, dus stap snel in de attracties en warm daarna op met een warme chocolademelk bij het vuur.

Utrecht

Het Spoorwegmuseum bevindt zich in Utrecht en is in de koudste maanden van het jaar het Winter Station, met kerstdecoratie, ontelbare lampjes, een mooie carrousel en een romantische sfeer. Ook kun je er schaatsen tussen de treinen en rondom een antieke stoomlocomotief. Natuurlijk staan er naast de schaatsbaan kraampjes met koek en zopie. In de binnenstad van Utrecht kun je lichtkunstwerken bewonderen en leren over de verhalen achter deze kunstwerken. Wandel zelf een lichtroute, ga op pad met een gids of fiets langs de lichtwerken buiten de binnenstad, met of zonder gids.

Arnhem

Arnhem heeft het Nederlands Openluchtmuseum, een cultuurhistorisch museum dat in de wintermaanden een winterse sfeer krijgt. Loop door het verlichte museumpark en ontdek de winterse verhalen. Er is een wintermarkt en een schaatsbaan in de open lucht, waar ook genoten kan worden van koek en zopie.

Zwolle

Ooit al eens het Nederlands IJsbeelden Festival bezocht? Elk jaar komen in Zwolle de beste ijskunstenaars naar Nederland om met 275.000 kilo ijs aan de slag te gaan. In de vrieshal kom je ijsbeelden met licht, geluid en projecties tegen. Dit grootste ijssculpturenevenement van Europa is zeker een bezoek waard!

Een echt uitje in de winter is natuurlijk ook het bezoeken van een kerstmarkt! Of je nu naar Nederland, Duitsland of België wil, we hebben de leukste kerstmarkten voor je op een rijtje gezet in dit blog. Ook een winterwandeling maken in een van de Nederlandse natuurgebieden is een aanrader. Lees hier waar je de mooiste winterwandelingen kunt maken!

  • Naam
  • Email