Naar welke leuke stad in Nederland gaat jouw verrassende stedentrip? 10 tips

Verrassende stedentrip Nederland-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Amsterdam wel gezien, Rotterdam van noord tot zuid ontdekt en ook Utrecht al ruimschoots leren kennen? Dan is het de hoogste tijd om eens in een nieuwe leuke stad in Nederland te verblijven! Ter inspiratie hebben we er hier een aantal op een rij gezet. Vind snel jouw verrassende bestemming voor een stedentrip in Nederland!

Eindeloos winkelen met af en toe een welverdiende pauze op een terras, smullen bij restaurants die je nog niet kende, historische bezienswaardigheden zien en vooral heerlijk slenteren door voor jou onbekende straatjes: een stedentrip is altijd een feestje! Heb jij al eens aan deze bestemmingen gedacht? Ze behoren in elk geval tot de leukste steden van Nederland!

Amersfoort

Een schitterende historische binnenstad, de hippe en bruisende Nieuwe Stad aan de Eem, een veelzijdig winkelaanbod en talloze gezellige restaurants en bars: need we say more? Overnachten in Amersfoort staat garant voor een fantastische stedentrip! Wat je zeker niet mag overslaan is de Onze Lieve Vrouwetoren. Bekijk deze trots van de stad, en, als je geen hoogtevrees hebt: beklim ‘m! De historische Koppelpoort is natuurlijk ook een plaatje. Je kunt je laten rondleiden door deze land-/waterpoort, die stamt uit de vijftiende eeuw. Nog zo’n mooi plekje: de Muurhuizen! Struin hier door de pittoreske straatjes en waan je dankzij de bijzondere panden eeuwen terug in de tijd. Zin in een rondje fietsen of wandelen? De Utrechtse Heuvelrug is jouw tijdelijke achtertuin!

Dordrecht

Over steden die een prachtig natuurgebied in de directe omgeving hebben gesproken… Dordrecht is nog zo’n parel! De stad werd niet voor niets al eens door Engels dagblad The Times uitgeroepen tot ‘verborgen juweel’. En dat Nationaal Park de Biesbosch, dat schitterende waterrijke Brabantse gebied vol bijzondere natuur, om de hoek ligt is natuurlijk nooit weg. De stad zelf is een van de oudste steden van Nederland. Je vindt hier dan ook ontelbaar veel monumenten, die het bewonderen zeker waard zijn. Met de langste winkelstraat van Nederland en een fantastische haven, heeft Dordrecht genoeg te bieden voor een fijne stedentrip. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld het Dordrechts Museum, met eeuwen aan kunst van Hollandse Meesters, het Huis van Gijn, waar je een blik kunt werpen in het dagelijks leven van welgestelde mensen in de negentiende eeuw, en de Grote Kerk, die ook te beklimmen is. Een stedentrip binnen Nederland naar leuke stad Dordrecht? Een uitstekend plan!

Roermond

Een stedentrip Roermond? Ja, een stedentrip Roermond! Misschien is dit niet de eerste plek waar je aan denkt als bestemming voor een fijn weekendje weg, maar in deze Limburgse stad valt genoeg te beleven en te zien! Roermond heeft niet voor niets een beschermd stadsgezicht. Dit is tevens de stad van beroemd architect Pierre Cuypers, die we kennen van onder meer het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, en die ook zeker zijn stempel heeft gedrukt op z’n thuishaven Roermond.  Zo is de sierlijke kiosk op het Munsterplein van zijn hand. Hierop heb je een prachtig uitzicht vanaf een van de gezellige terrassen op dit prachtige plein, waar ook een beeld van Cuypers en de schitterende Munsterkerk te vinden zijn. Ook het Marktplein is een bruisende plek, waar je prima terechtkunt voor een hapje en drankje. Trek vanuit hier de winkelstraten in voor een middagje shoppen, bezoek een van de interessante musea en bewonder de monumentale panden. Ondertussen is het natuurlijk genieten van die typisch Limburgse, bourgondische gezelligheid! Dus, een van de mooiste historische steden van Nederland verkennen? Dan is Roermond zeker een aanrader voor jouw volgende, verrassende stedentrip!

Zutphen

Deze Gelderse Hanzestad die tot de Achterhoek behoort, is absoluut het bezichtigen waard. Het schitterende – ja, daar is ‘ie weer – historische centrum is uitstekend te ontdekken doordat alle bezienswaardigheden en must-do’s zich op loopafstand van elkaar bevinden. Geef, terwijl je door de stad struint, je ogen goed de kost: de prachtige panden en charmante pittoreske straatjes en steegjes doen vermoeden dat je ook ergens ver terug in de tijd aan het wandelen zou kunnen zijn. De bijzondere boetiekjes en eigenzinnige winkels die je hier vindt, zorgen voor een onvergetelijk dagje Zutphen. Beklim de prachtige Wijnhuistoren voor een fenomenaal uitzicht over de stad en stap aan boord van een fluisterboot om door de grachten te varen. Onderweg vertelt een gids je van alles over wat je ziet. Breng tijdens deze ongetwijfeld leuke stedentrip ook zeker een bezoek aan de imposante Walburgiskerk om het schitterende interieur te bewonderen.

Leeuwarden

Alleen naar Friesland voor de natuur en de Fryske Marren? Echt niet! In het noordelijke Nederland vind je ook tal van leuke steden om eens te bezoeken. Wat dacht je van de hoofdstad Leeuwarden? De grote trots van deze Friese parel is de scheve Oldenhove, Ljouwerts eigen Toren van Pisa. Waar je – wanneer je overnacht in Leeuwarden – ook zeker een kijkje moet gaan nemen is bij de uit de negentiende eeuw stammende Blokhuispoort. Tegenwoordig een cultureel centrum, vroeger een huis van bewaring. Spannend! Ja, zo blijkt wanneer je onder begeleiding rondwandelt door het gebouw, waar veel beruchte Nederlandse criminelen de tijd hebben uitgezeten. Verder moet je natuurlijk ook wel even een Berenburgertje drinken, op een van de gezellige terrassen of bij het Beerenburger Museum van Boomsma! Vaar over de grachten en bezoek de net buiten de stad gelegen AquaZoo voor een echt veelzijdige en verrassende stedentrip in Nederland!

Doesburg

Een van de mooiste historische steden van Nederland is altijd klein gebleven. 60 jaar voor Amsterdam ze kreeg, vielen ze Doesburg ten deel: stadsrechten! Sinds 1237 is Doesburg een stad(je). En niet zomaar één! Het middeleeuwse stratenpatroon is zó goed bewaard gebleven en de stad kent zóveel beschermde monumenten, dat je vanzelf denkt ‘dit stadje moet voor altijd blijven zoals het is’! En daar doet men dan ook hard z’n best voor, want zo ongeveer de gehele Doesburgse binnenstad is beschermd stadsgezicht! Van de vele mosterdfabriekjes uit Doesburg en omstreken heeft er één de tand des tijds zeer goed doorstaan. Zie hoe de ouderwetse boerenmosterd nog steeds wordt gemaakt in de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek. Flaneren in Doesburg? Slenter door de pittoreske straatjes en stap een van die bijzondere boetiekjes binnen!

Gorinchem

De meesten kennen Gorinchem alleen van naam, prijkend op een ANWB-bord. Nu diezelfde ANWB Gorinchem als mooiste vestingstad van Nederland heeft uitgeroepen, is het opeens niet meer alleen een woord. Het is een belofte geworden! En jazeker, de titel is meer dan terecht! Voor die verrassend leuke stedentrip blijf je dus gewoon in Nederland, helemaal nu je zelf wel eens wilt zien wat Gorinchem zo bijzonder maakt! Waar de Linge uitmondt in de Merwede, ligt dit schitterend bewaard gebleven vestingstadje met oude vestingwallen, waar je heerlijk overheen kunt wandelen. Dol op gratis te bezichtigen kunst? Duik dan de vroegere kruitmagazijnen op de Dalemwal in. Oudste straatje de Langendijk blinkt uit in trendy winkels. En dan te bedenken dat hier vroeger vele dieren en karren doorheen trokken!

Delft

Studentenstad Delft is hip en happening! Waar gestudeerd wordt, is het bal. Dát is niets nieuws. Maar in Delft doen de Delfts Blauwe street art, de schilderachtige grachten en de hippe koffietentjes nog eens een paar gezellige duiten in het zakje! Liefhebbers van koffie met gebak doen er goed aan om zaakjes als Koffie&Zo en Stads Koffyhuis aan te doen. Shopgrage bezoekers zullen verleid worden door de charmante boetiekjes en schattige zaakjes vol aparte spullen. Delft in één oogopslag zien? Dat kan als je de 376 smalle traptreden van de toren van de Nieuwe Kerk trotseert. Kom je voor de beroemdste inwoner van Delft, ten tijde van de Gouden Eeuw? Bezoek dan het (Johannes) Vermeer Centrum Delft of ga naar de Oude Kerk, waar hij voor de eeuwigheid neergelegd is. Volgende citytrip binnen Nederland? Denk aan Delft!

Haarlem

Nog zo’n leuke stad in Nederland, die zomaar over het hoofd kan worden gezien: Haarlem! Het ‘kleine Amsterdam’, mooi op de route naar Zandvoort aan Zee. Wij tippen Haarlem, boven allerlei andere Noord-Hollandse toppers. Alles is hier bruisend dan wel sfeervol, van de gezellige Grote Markt en de hippe shops in de Gouden Straatjes tot de lieflijke Haarlemse hofjes en de mooie grachten. Wist je dat het oudste museum in Haarlem staat? Sinds 1784 kun je je in het Teylers Museum al vergapen aan objecten uit kunst en wetenschap. Ook het Frans Hals Museum en Het Dolhuys zijn echte aanraders. Gek op winkels die het al eeuwen hebben volgehouden? Dan moet je beslist eens binnenlopen bij de meest bijzondere drogist in natuurgeneesmiddelen van Nederland, aan de Gierstraat. In 1849 opende Antonie van der Pigge hier zijn ‘Affaire in droogerijen en specerijen’. Uniek!

Veere

Over mooiste historische steden van Nederland gesproken: het Zeeuwse Veere hoort zeker in het rijtje thuis! Volgens velen is dit de leukste stad van Nederland, nou ja in ieder geval van Zeeland. Veere was in de Middeleeuwen al een voortvarende stad, mede door de ligging aan zee. De overzeese handel, onder meer in Schotse wol, floreerde enorm en liet zeker de nodige sporen achter. Het iconische 15e-eeuwse stadhuis, de karakteristieke Schotse Huizen en de Campveerse Toren zijn daar mooie voorbeelden van. Daarnaast kan Veere pronken met historische stadswallen, de jachthaven aan de Kaai waarop menig terrasje uitzicht biedt, én een klein stadsstrand. Wandel zeker eens doelloos door het stadje en laat je betoveren door elke keer weer een lieflijk steegje, een kleurrijk hofje of gedenkwaardige gevel. Als dit geen verrassend leuke stedentrip in Nederland is! 

Genoeg inspiratie opgedaan voor een verrassende stedentrip in Nederland? Vind snel jouw perfecte hotel op Voordeeluitjes.nl en ga op ontdekkingstocht door een van die mooie historische steden in Nederland.

  • Naam
  • Email