Waarom ver weg als het dichtbij prachtig is? Ga op vakantie naar Duitsland!

Geschreven op 14 augustus, 2023
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Duitsland, Zomer

Raar, dat Duitsland zo zelden als leuke vakantiebestemming wordt genoemd. Nou ja, door de ‘jonge garde’ dan. Want menig 50-plusser weet het al lang: de oosterburen hebben prachtige, veelzijdige vakantieregio’s! Het Sauerland kent bijna iedereen, net als Keulen, Aken en Berlijn. Maar wat als je op zoek bent naar een alternatief voor Toscane, of naar het equivalent van de Alpen, op minder dan vijf uur rijden? Met Duitsland als buur is jouw droomvakantieoord echt dichterbij dan je denkt. In no time zit je tussen de bergen en wijnranken. Nieuwsgierig? Het zijn er natuurlijk meer, maar lees hier alvast over vijf verrassende Duitse streken!

De passievolle Palts – het Rijnlandschap

Je zou Toscane graag wat dichterbij willen halen? Dan kunnen we je verrassen: Toscane ís dichtbij, het Toscane van Duitsland welteverstaan! De Palts is namelijk een van de warmste delen van Duitsland, met een zacht glooiend landschap vol wijngaarden en pittoreske middeleeuwse dorpjes en steden. Het is dé wijnregio van Duitsland, die niet alleen uitblinkt in het leveren van topwijnen. Ook kan de streek pronken met oergezellige wijnfestivals, heerlijk eten en een ware wijnroute.

De 85 kilometer lange Deutsche Weinstrasse voert langs wel 130 wijndorpen. Volg deze route al hikend of op de fiets en maak onder meer kennis met de Riesling-druif, die de basis vormt voor de ‘koning van de witte wijnen’. Kijk ook niet raar op, als je amandelbloesems, citroenen en zelfs vijgen tegenkomt tijdens een urenlange wandeling door het prachtige Rijnlandschap. Deze passievolle streek zo dicht bij huis? Echt wel!

Zonder twijfel: de Eifel – nog dichter bij huis!

Zonder enige twijfel plaatsen we de Eifel in dit rijtje. Net als de regio Palts behoort deze regio tot de deelstaat Rijnland – Palts. Goed om te weten is, dat de Eifel nóg dichterbij is! Op slechts 300 kilometer van Utrecht ligt namelijk dit lieflijke, deels grillige natuurgebied in het westen van Duitsland. Een van de mooiste gebieden voor een ‘buitenlandvakantie’ net over de grens!

De gezellige stadjes en de weelderige natuur vol steile rotswanden, meertjes en valleien maken het gebied tot een topbestemming voor mensen, die dichtbij willen genieten van alles wat het eigen land niet of minder heeft. In het Ahrdal kom je zowel rotsachtige heuvels als lieflijke wijnbergen tegen, in Nationaal Park Eifel vind je behalve schitterende natuur ook de Rursee, en in de Vulkaaneifel ga je natuurlijk de Wallenborn-koudwatergeiser bekijken!

Ongerepte Oostzeekust en eiland Rügen

De Duitse Oostzeekust met het eiland Rügen is een enorme trekpleister. Ten eerste is dit kustgebied uniek in zijn soort; het kent ongerepte natuur en bijzondere duinlandschappen. Ten tweede heeft het gezellige badplaatsen. Zo is Kiel populair bij zeilers, Laboe bij kitesurfers en is ook Scharbeutz – in de baai van de mooie havenstad Lübeck – geliefd vanwege de vele watersportmogelijkheden. Daarbij is Scharbeutz een echte hotspot. Een bezoekje aan de Beach Lounge, een bar op het strand, zal dat duidelijk maken!    

Ten derde: Rügen! Dit grootste eiland van Duitsland is met het vasteland (Stralsund) verbonden door een hangbrug. Typisch aan Rügen zijn diverse natuurtypen op een relatief klein oppervlak. Steile kusten met krijtrotsen, oeroude beukenbossen, mooie baaien en lieflijke heuvels wisselen elkaar af. Een van de mooiste kustwandelingen van Duitsland maak je op Rügen: de Hochuferweg. Ten slotte kun je op het eiland een bizarre ruïne van een (nooit voltooid) immens ‘nazi-resort’ bekijken.      

Liever de Lüneburger Heide?

Alleen maar heide? Nee, wel héél veel maar zeker niet alleen heide tref je aan in het noordoosten van Nedersaksen! Het natuurpark Lüneburger Heide heeft een oppervlakte van meer dan 1.000 vierkante kilometer en omvat niet alleen het grootste aaneengesloten heidegebied van Midden-Europa, maar ook bossen, rivieren en dorpen met oude boerderijen. Een ideale reisbestemming voor een romantisch weekendje weg of een ontspannen korte vakantie naar Duitsland! 

Waarom juist nu? In de late zomer bloeit de heide volop! Niet voor niets reizen natuurliefhebbers in de periode half augustus – half september zo graag af naar natuurpark Lüneburger Heide. Je treft er een ware paarse bloemenzee aan. Als je ‘het perfecte plaatje’ wilt schieten, is er geen betere tijd. Wil je prachtig uitkijken over het natuurpark? Dat kan vanaf de uitkijktoren op Heide Himmel in Hanstedt, waar ook een mooi pad langs de toppen van de bomen voert. Ernaast bevindt zich wildpark Lüneburger Heide, met onder andere tijgers, sneeuwluipaarden en beren.

Hartverwarmende Harz – het noordelijkste middelgebergte van Duitsland

Zoek je romantiek en klimplezier? Dan is de Harz absoluut jouw bestemming, als een vakantie naar Duitsland je trekt! Dit middelgebergte strekt zich uit over delen van Thüringen, Saksen-Anhalt en Nedersaksen. Naast  overweldigende natuur, zijn er ook veel mooie steden te vinden, zoals Quedlinburg, Goslar en Wernigerode. Laatstgenoemde is wellicht de minst bekende van het stel, maar misschien juist daarom het bekijken waard. Wie even terug wil gaan in de tijd, doet Wernigerode aan, dat al minstens 1.000 jaar op de teller heeft staan!   

Wandelen op hoogte en ondertussen lekker mijmeren of zelfs filosoferen? Neem het Goethe-pad! De Duitse wetenschapper, schrijver en filosoof Goethe kreeg al wandelend vaak de diepste inzichten. Wat gaat deze 8 kilometer lange wandelroute in het Nationaal Park Harz jou brengen? Je krijgt in elk geval de meest fenomenale uitzichten voorgeschoteld, terwijl je de hoogste berg van Midden-Noord-Duitsland, de 1.141 hoge Brocken, beklimt. Okay, het zijn geen Alpen, maar voor ons Nederlanders is 200 meter al hoog!

Een andere buitenlandvakantie dichtbij?

Ook bij de Vlamingen en Walen kun je heerlijk vakantie vieren. Want België kent eveneens enkele verrassende vakantieregio’s, die niet onderdoen voor bestemmingen verder weg. Wat te denken van de Belgische Ardennen, de Vlaamse kust of Belgisch Limburg? ‘Awel, ge hebt een enorme keus!’

  • Naam
  • Email

1 REACTIE

  1. opbroek schreef:

    zoek in duitsland