Op ontdekkingsreis door eigen land: 7x onontdekte plekjes in Nederland!

Wist je dat je helemaal niet ver weg hoeft om een nieuwe omgeving te ontdekken? Plaatsen die anderen beschouwen als de mooiste plekjes van Nederland, zijn misschien voor jou nog onontdekte plekjes! Zoals deze 7 voor velen verborgen plekjes in Nederland. Onbekend, omdat ze nog niet door het grote publiek zijn platgelopen, weinig aandacht krijgen, ver van de drukte liggen of zelfs letterlijk nieuw zijn. Ga je mee op ontdekkingstocht?

#1 Marker Wadden, nieuwe verborgen plekjes in Nederland

Houd jij ervan om te pionieren op een letterlijk onontdekt stukje Nederland? Onontdekter dan dit vind je de mooiste plekjes in Nederland in ieder geval niet! Het Markermeer is namelijk onlangs verrijkt met eilandjes! Onder de naam Marker Wadden zijn deze vijf minipolders door mensen gecreëerd met als doel de natuur van het Markermeer te herstellen. Met zand, klei en slib van de bodem zijn eilandjes aangelegd, waardoor langzamerhand een robuust natuurgebied aan het ontstaan is. Vogels wisten deze nieuwe grond meteen al te waarderen en strijken er inmiddels massaal neer. Mensen mogen tegenwoordig normaal gesproken ook naar dit mooie nieuwe stukje Nederland varen, echter wel mondjesmaat en met een speciale veerdienst. Deze gaat waarschijnlijk eind deze maand weer van start. Er zijn prachtige wandelingen te maken en allerhande vogels te spotten, vanuit enkele kijkhutten. Marker Wadden heeft een eigen website, waarop meer info te vinden is.

#2 Meest noordelijke wijngaard van ons land: de Frysling

Voor de meeste wijngaarden moet je naar het zuiden, toch? Maar wist je dat ons eigen Friesland ook een fantastische heeft? De Frysling van Douwe en Jantiene Broersma is de noordelijkste wijngaard van Nederland, gelegen net buiten het dorp Twijzel. Een bekroonde wijngaard nog wel; twee jaar geleden werd het bedrijf tijdens de jaarlijkse Wijnkeuring der Lage Landen uitgeroepen tot ‘Beste wijngaard van Nederland en België 2018’. Hier, in de buurt van de Waddenzee en de Friese Wouden, is sinds 2009 een weelderige wijngaard ontstaan. Op gezette tijden zijn proeverijen en rondleidingen bij te wonen, maar op afspraak is ook een heleboel mogelijk. Denk aan leuke arrangementen, plukdagen en creatieve workshops. Overnachten in de buurt van de bekroonde wijngaard? Denk aan Logement Doosje in Warfstermolen, Hotel Café Restaurant de Posthoorn in Dokkum of het Van der Valk Hotel Hardegarijp-Leeuwarden.

Mooiste-onontdekte-plekjes-Van-Gogh-Roosegaarde-Voordeeluitjes-Vakantieblog

#3 Van Gogh-Roosegaarde Fietspad Eindhoven

Kan een fietspad onder mooiste verborgen plekjes van Nederland vallen? Ja, zeker! De route zelf is namelijk nog niet zo bekend, en dat geldt ook voor de vele plekjes aan de route. Het betreft plekken, die Van Gogh ooit grote inspiratie brachten. Er valt dus zeker van alles te ontdekken op dit meest innovatieve en kunstzinnige fietspad van Nederland! Het Van Gogh-Roosegaarde Fietspad is een 600 meter lang traject, dat Van Gogh laat herleven. Het design bestaat uit duizenden lichtgevende steentjes en is geïnspireerd op een beroemd werk van de schilder. Voor de ultieme beleving van ‘het fietsen door de ‘Starry Night’ is het uiteraard handig dat je de route ’s avonds volgt! Overnacht je in een van de hotels in Eindhoven en wil je graag fietsen, maar niet te ver, denk dan aan deze kunstzinnige fietsroute!

Mooiste-onontdekte-plekjes-Bourtange-Voordeeluitjes-Vakantieblog

#4 Vestingstad Bourtange in Groningen

Plaatsen als Naarden en Willemstad zijn prachtige vestingsteden, maar deze zijn in de loop der jaren qua architectuur en infrastructuur enorm veranderd. In Bourtange is het 1742 gebleven! Bourtange is bovendien de enige Nederlandse vesting die nooit werd ingenomen. De kleine Groningse vesting is in de 16e eeuw gebouwd, maar raakte later in verval. In 1972 begon men met de reconstructie aan de hand van een atlas uit 1749, waarin plattegronden van alle gebouwen stonden. Complete vestingwallen, molens, soldatenbarakken, kruitmagazijnen en zelfs de toilethuisjes voor de soldaten werden nauwkeurig heropgebouwd. Deze historische bezienswaardigheid laat goed zien hoe een vestingstad er werkelijk uitzag, hoewel de tekenen van de huidige tijd je niet zullen ontgaan. Horeca, afvalbakken en auto’s op het kerkplein moet je maar even voor lief nemen: het blijft een van de mooiste plekjes in Nederland!

#5 Pyramide van Austerlitz

Jij dacht dat je voor het bewonderen van piramides naar Egypte af zou moeten reizen? Verkeerd gedacht! Sterker nog, je hoeft het land niet eens uit! Want op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug prijkt een niet te missen piramide. Deze ‘Pyramide van Austerlitz’ die in de bossen nabij Woudenberg te vinden is, is in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Je kunt deze piramide beklimmen (93 treden!) voor een waanzinnig uitzicht op de heuvelrug en Utrecht, maar je kunt ook tekst en uitleg krijgen over deze bijzondere plek. Maar daarover hieronder meer…

Wil je meer weten over dé Hollandse piramide? Bekijk dan het filmpje van Oskar, die deze unieke bezienswaardigheid zeker de moeite waard vond!

#6 “Op een onbewoond eeeeiiiiland”… in het Veerse Meer

De echte waterratten hebben er waarschijnlijk weleens over gehoord of deze ooit woelige zeearm zelf bedwongen (en vinden het misschien zelfs wel een van de mooiste plekjes van Nederland): het Veerse Meer in het hart van Zeeland. Dit is namelijk een echt watersportparadijsje! Je vindt er ook nog eens gezellige plaatsjes omheen, zoals Kortgene, Arnemuiden en natuurlijk Veere. Maar wat zo leuk is, en wat maakt dat dit mooie meer ons lijstje verborgen plekjes in Nederland heeft gehaald: in het water wachten verschillende onbewoonde eilandjes erop ontdekt te worden! Wat dacht je van even aanmeren bij Aardbeieneiland, waarvan altijd werd gedacht dat ‘ie wel een keer zou wegspoelen, maar krachtig standhield? Of de bosrijke Arneplaat? Bijzonder zijn ook de Middelplaten, midden in het Veerse Meer. Dit schitterende natuurgebied is een belangrijk broedgebied voor vogels als de kievit en de tureluur, en doorgaans niet toegankelijk. Af en toe zijn er excursies, onder leiding van een boswachter.

Oostvaardersplassen-VoordeeluitjesVakantieblog-u

#7 Nieuw, wild en een van de mooiste plekjes van Nederland: de Oostvaardersplassen

Ok, ok, dit natuurgebied zal je vast niet onbekend in de oren klinken. Zeker na de documentaire De Nieuwe Wildernis, die de Oostvaardersplassen op spectaculaire wijze naar het beeldscherm bracht. Maar de titel van de film doet al vermoeden waarom dit een van onze mooiste verborgen plekjes in Nederland is: de Oostvaardersplassen zijn relatief nieuw. Ruim vijftig jaar geleden schiep de natuur in Flevoland dit uitgestrekte natuurgebied, dat al snel een favoriet plekje werd voor ganzen, lepelaars en aalscholvers. Maar ook reeën, hazen, vossen, vlinders en vleermuizen recreëren hier graag. Inmiddels zorgen heckrunderen, edelherten en konikpaarden ervoor dat de graslanden open blijven, door er te grazen. Al met al een schitterend stukje nieuwe wildernis, waar genoeg te ontdekken valt en elk seizoen zijn eigen charme heeft.  

  • Naam
  • Email