Nieuwsgierig naar Zeeland? Ontdek waarom deze kustprovincie een topbestemming is!

Geschreven op 26 februari, 2024
Door
  Geplaatst in Nederland, Tips & uitjes

Zeeland, de provincie van de zilte zeelucht en de warme Zeeuwse gastvrijheid. Voor een uitje in eigen land zit je goed in het uiterste zuidwesten van Nederland. Of je nu een liefhebber bent van wandelen, fietsen, strandplezier, stedentripjes of zoekt naar een leuke dagtrip vol verrassingen: Zeeland heeft voor ieder wat wils! In dit blog lees je wat de provincie een topbestemming maakt.

Zeeland als wandelparadijs

Zeeland is een waar paradijs voor wandelaars, met uitgestrekte duinen, schilderachtige polders en sfeervolle dijken. Trek je wandelschoenen aan en dwaal door natuurgebied Het Verdronken Land van Saeftinghe, het oerlandschap van Zeeland. In de middeleeuwen lagen hier dorpjes en zelfs een kasteel, maar de natuur heeft het hier in de 14e en 16e eeuw overgenomen. Verschillende overstromingen in deze periode hebben ervoor gezorgd dat er weer dagelijks water in en uit het natuurgebied stroomt. Tijdens je wandeling op Noord-Beveland krijg je het ultieme eilandgevoel. Vanaf de dijken heb je een weids uitzicht over het Veerse Meer en de Oosterschelde. Met een wandelnetwerk van bijna 150 kilometer ontdek je de slikken en schorren, kleurrijke akkerranden en de authentieke Zeeuwse dorpen van het eiland.

Fietsavonturen door Zeeland

Stap je liever op de fiets? Er is aan fietspaden en -routes geen gebrek in Zeeland! De frisse zeewind strijkt door je haren en al trappend zie je schepen voorbij varen over onder meer de Ooster- en Westerschelde. Overal in de provincie tref je routes aan waar je langs het water of door het Zeeuwse achterland fietst. De Zilte route langs mosselen en oesters gaat over Zuid-Beveland. Tijdens deze 51 kilometer lange tocht fiets je langs het zilte water van de Ooster- en Westerschelde, die Zeeland voorzien van twee belangrijke zaligheden: mosselen en oesters Wil je genieten van prachtige panorama’s, dan is de Panoramaroute echt iets voor jou! De fietsroute is 39 kilometer en volgt het kustfietspad langs de West-Zeeuws-Vlaamse kust. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de Westerschelde en de Noordzee en kom je langs het Zwin.

Ben je avontuurlijker ingesteld en stap je liever op een mountainbike of racefiets? Leef je helemaal uit op een van de vele uitdagende routes die de provincie rijk is. In Zeeuws-Vlaanderen ligt een grensoverschrijdend mountainbikenetwerk. De routes open van Nederland zo over de grens naar Oost- en West-Vlaanderen. Samen zijn de routes zo’n 260 kilometer lang en voeren ze over het ruige landschap. Wielerliefhebbers laten hun hart sneller kloppen op een van de vier prachtige wielerroutes die zijn vernoemd naar de grootste Zeeuwse wielerhelden. Jo de Roo, Keetie van Oosten-Hage, Theo Middelkamp en Jan Raas hebben ieder een eigen route in het deel van Zeeland waar ze geboren zijn.

Uitwaaien aan het Zeeuwse strand

Met maar liefst 650 kilometer aan kustlijn en diverse leuke badplaatsen, zoals Renesse, Burgh-Haamstede en Vlissingen, is Zeeland een uitstekende provincie voor een heerlijke strandvakantie. Zie je jezelf bij zonsondergang al flaneren op het prachtige strand van Cadzand? Of slenter je liever langs de strandpaviljoens van Westenschouwen? Zeeland kent ieder geval genoeg fraaie stranden om heerlijk te genieten. Zo behoort het strand van Oostkapelle tot de schoonste stranden van Nederland, waardoor je onbezorgd vertoeft op het strand. Bovendien zijn er delen waar je het hele jaar door je hond (aangelijnd) mee mag nemen. Het strand bij Berkenbos geldt als het meest hondenvriendelijke strand van Walcheren. Bij een van de strandpaviljoens verkoopt men hondenbier, waardoor je samen met je trouwe viervoeter kunt proosten met een biertje op het strand. Het fraaie Zoutelande heeft het strand op het zuiden en daarmee dus de meeste zonuren in Nederland. Ben je dus op zoek naar de zon? Neem dan plaats op je lichtbedje en laat de zonnestralen je huid strelen.

Ga op stedentrip in Zeeland

Zeeland zal misschien niet de eerste provincie zijn waar je aan denkt voor een stedentrip, toch valt er genoeg charme te ontdekken in een van de Zeeuwse steden. Zo tref je er onder meer een hoeveelheid monumentaal erfgoed, betoverende middeleeuwse panden, gezellige eetgelegenheden en verrassende winkels aan. Middelburg, ook wel het kleine Amsterdam van Zeeland genoemd, biedt de meeste monumenten van alle Zeeuwse steden. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige Abdij of de Oostkerk. Struin door de pittoreske straten, langs de levendige haven en de statige herenhuizen, en stap een van de horecagelegenheden of winkels binnen. Bezoek ook het enige echte Sjakie’s Chocolade museum en kom alles te weten vanaf de plantage tot het eindproduct.

Goes staat bekend als het fashionwalhalla van Zeeland. In het recente verleden werd hier de Goes Couture Fashion Show georganiseerd, waarbij internationale modeontwerpers hun prachtige ontwerpen tentoonstelden. Met het grote winkelaanbod, van bekende ketens tot bijzondere boetiekwinkels, kun jij hier naar hartenlust kleding shoppen. Ben je even uitgewinkeld? Strijk dan neer op een van de gezellige terrassen, aan de haven of aan het levendige marktplein. Een Zeeuwse specialiteit, zoals een bolus, boterbabbelaar of mosselen, mag dan natuurlijk niet ontbreken!

Leuke Zeeuwse dagtrip vol verrassingen

In heel Zeeland is genoeg te ontdekken en te beleven. Duik bijvoorbeeld in de geschiedenis van de provincie of bezoek een dierentuin tijdens je verblijf. Zo leer je alles over de ingrijpende watersnoodramp van 1953 in het Watersnoodmuseum. Bij Deltapark Neeltje Jans kun je in de Delta Experience, een indrukwekkende 4D-animatie in een panorama, zelfs de allesverwoestende kracht van het water ervaren. Wil je graag meer weten over het landschap en de natuur in Zeeland? Dan is een bezoek aan Terra Maris, letterlijk land van de zee, het bezoeken waard. Als je een dierenliefhebber bent bezoek je Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme, Reptielenzoo Iguana in Vlissingen of de Valkeniershof in IJzendijke. Wist je trouwens dat er zelfs een Alpacapark is in Nieuwdorp? Je kunt daar, onder begeleiding, een wandeling over het landgoed maken met een alpaca!

Heb je door dit blog zin gekregen om er lekker opuit te gaan naar Zeeland? Bekijk dan onze Zalige Zeelanddeals en geniet een paar dagen in deze prachtige provincie!

  • Naam
  • Email