De leukste events en activiteiten in de winter? Die vind je in eigen land!

Geschreven op 13 november, 2023
Door
  Geplaatst in Evenementen, Nederland, Winter

Winter. Dat is de tijd van gezelligheid in huis, lekker eten, warme drankjes en…leuke evenementen! Je weet niet half wat je allemaal kunt ondernemen zo aan het eind van het jaar. Hoewel winkelen en struinen over een kerstmarkt populaire winteractiviteiten zijn, is het best mogelijk dat jij een andere invulling in gedachten hebt. Misschien wil je wel schaatsen, naar het circus of Zweedse kerstsferen proeven. Lees hier over de leukste winterevenementen en over bijzondere winterse activiteiten in eigen land, die jou laten stralen in de koude periode voor kerst!

Dé (Libelle/Margriet) Winterfair in Den Bosch

Dit festijn in de Brabanthallen in Den Bosch is het grootste indoor winterevenement van Nederland. Het wordt dit jaar gehouden van 24 tot en met 30 november. Leuk voor vriendinnen die elkaar willen trakteren op een aaneenschakeling van (winter-)modeshows, kooktheater, optredens, lezingen, creatieve workshops en stalletjes vol leuke hebbedingen. Je komt geheid in de kerststemming!  

Het Amsterdamse Winterparadijs

Volgens de organisatoren het grootste familie-winterevenement van Nederland. En dat is? Het Winterparadijs van Amsterdam, dat van 14 tot en met 30 december in de RAI plaatsvindt. Behalve een schaatsbaan, een lichtjesparadijs en een reuzenrad, zijn er ook wintervoorstellingen, een après-skidorp, een curlingbaan en een winterbioscoop te vinden. Tussendoor geniet je van livemuziek, winterse lekkernijen en vele soorten drankjes.

Winterfair Rotterdam

Rotterdam stelt daar een prachtig winterevenement tegenover; van 14 tot en met 17 december kun je namelijk in AHOY terecht voor de Winterfair. Je kunt er lekker shoppen, make-upadvies krijgen, liveoptredens en modeshows bijwonen of originele workshops volgen. Aan (warme) dranken en heerlijke hapjes is geen gebrek.

Winterfeest Putten

Kleiner maar minstens zo sprankelend: dát is het Winterfeest in Putten, op 16 december. Jawel, op de prachtige Veluwe! Met livemuziek, minikerstconcerten in de historische Oude Kerk, een grote kerstmarkt en een verzameling van kunstig gemaakte ijssculpturen, is dit winterevenement een ware kerstbeleving. Is je kind mee? Dan gaat het vast de uitdaging aan, zelf iets fraais uit het ijs te hakken!    

IJsbeeldenfestival, Zwolle

Wie nog veel meer ijssculpturen wil bewonderen, begeeft zich naar de IJsselhallen in Zwolle, waar van 16 december tot en met 25 december het IJsbeeldenfestival een feit is. Een ijskoud feit, dus dikke jas aan! Kunstenaars uit vele landen vallen aan op het ijs, dat onder hun handen verandert in ware kunst. Het thema dit jaar is mythen en legenden.

Dickens-winterevenement  

Denk je aan leuke winteractiviteiten en -thema’s, dan denk je aan Dickens! Wie kent immers niet de kerstklassieker A Christmas Carol van Charles Dickens. De personages ontmoeten? Dan is op 16 en 17 december de binnenstad van Deventer helemaal jouw plek, want daar vindt dit jaar voor de 31e keer het weergaloze Dickens Festijn plaats!   

Landleven Winter-evenement

Op zoek naar een beetje nostalgie? Kom dan op 8, 9 of 10 december naar deze oud-Hollandse wintermarkt in het Openluchtmuseum in Arnhem. Wat belooft dit winterevenement? Oud-Hollandse spelletjes, ambachtelijke delicatessen en kraampjes met unieke cadeautjes, maar ook kerstmuziek bij een knus kampvuur en een rolschaatsbaan. Stond het Openluchtmuseum al op je wensenlijstje, ga dan juist nú, want nostalgischer en ‘hollandscher’ ga je het echt niet krijgen!

Grootse kerstcircussen

Wist je dat je rond de feestdagen een enorme keus hebt als het om circusbezoek gaat? Een circus krijgt namelijk, net als een markt, extra glans rond kerst. Het zijn bovendien niet de minste circussen die hun kunsten komen vertonen. Wat te denken van het Wereldkerstcircus Amsterdam (van 20 december tot en met 7 januari) of het Internationaal Kerstwintercircus in Eindhoven (van 23 tot en met 31 december)? Maar ook in onder meer Rotterdam, Haarlem, Nijmegen, Den Bosch, Den Haag en Maastricht kun je eind december naar het kerstcircus!

Bijzondere kerstmarkten

Over bekende kerstmarkten is al veel geschreven. Echte aanraders! Maar wat nou, als jij iets anders zoekt? Wie regelmatig naar Scandinavische series of films kijkt, weet dat noorderlingen als geen ander een prachtige kerstsfeer creëren. Deze zelf proeven? Dat kan in de oude Suikerfabriek in Groningen, waar op 9 en 10 december een Zweedse kerstmarkt gehouden wordt. Of je gaat naar Rotterdam, waar ‘heel Scandinavië’ present is. Wordt het de Zweedse kerstmarkt in de Scots International Church (24 en 25 november) of bijvoorbeeld de Deense markt in de Deense Zeemanskerk (van 23 tot en met 26 november)?

Toch liever naar de (traditionele, grote) kerstmarkt? Of heb je wel oren naar een winterse stedentrip? Ook dan hoef je je niet te vervelen in de laatste maanden van het jaar!

  • Naam
  • Email