De 5 leukste klimbossen van Nederland – voel je voor even weer kind! 

Geschreven op 25 augustus, 2022
Door
  Geplaatst in Natuur, Nederland, Tips & uitjes

Klauteren alleen leuk voor kleintjes? Wie zegt dat? Dat moet iemand zijn, die zich nog nooit heeft verdiept in het fenomeen klimbossen. De klimbossen in Nederland zijn bij velen ongekend populair. En dat is niet zo gek, want klimbossen zijn magisch. Vooral volwassenen kunnen zich weer even lekker kind voelen, terwijl ze zich uitleven tussen de bladeren van de bomen. De allerkleinsten mogen deze klimparken vaak onder strenge restricties betreden. Daarnaast vindt elk type klimmer wel een passend traject. Wie hoogtevrees heeft, blijft laag bij de grond en wie de uitdaging zoekt, pakt de hoogste route. Daartussen bevinden zich nog talrijke ‘middenwegen’!  

Altijd leuke (veilige) klimbossen in de buurt

Nederland telt al ruim 30 klimbossen! Hangbruggen, loopnetten, tokkelbanen en (soms) een vrije val zijn elementen die je op veel locaties tegenkomt. Vaak is de regel: kids van 6 jaar en ouder die een minimale lengte van 1.20 of 1.30 meter hebben, mogen klimmen. Jongeren tot 12 jaar mogen de bomen in, maar dan altijd onder toezicht. Wat je leeftijd ook is, je veiligheid is gegarandeerd in de klimbossen in Nederland. Je zit namelijk continu aan sterke kabels vast. Bovendien krijg je vooraf degelijke instructies!

Als een kind tussen de bomen

Het is een keer wat anders: met je vrienden, collega’s of (klein-)kinderen actief bezig zijn, hoog boven de grond! Het is zo leuk om je weer even kind te voelen, terwijl je de boslucht opsnuift en spieren gebruikt waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. Spierpijn achteraf is dan ook een belofte. De leukste locaties hebben de prachtige omgeving gemeen: in échte bossen! Ontdek de Tarzan in jezelf en kom klimmen, glijden, zweven, grijpen en vallen in een van de 5 leukste klimbossen van Nederland. Welke dat zijn? Hou je vast:

Zie hier de top 5 leukste klimbossen van Nederland

Klimbos Garderen op de Veluwe   

Midden in de bossen van de Veluwe, centraal ten opzichte van Apeldoorn en Amersfoort, tref je een van de mooiste klimbossen van Nederland aan: Klimbos Garderen, met het hoogste klimparcours van Nederland! Behalve eisen aan leeftijd en lengte, worden hier ook gewichtseisen gesteld. Alleen wie lichter is dan 120 kilo, mag dit klimbos betreden. De verschillende routes bevinden zich op hoogtes van 2, 5 , 7, 10, 12, 18 en 25 meter. Spreekt jou het traject dat louter uit tokkelbanen bestaat aan, of begeef jij je liever op het fun parcours? Onderweg leer je ook nog iets over het bos, want op elke route tref je educatieve elementen aan!

Klimbos Paasloo in Overijssel

Midden in het Paasloërbos, op steenworp afstand van Nationaal Park De Weerribben-Wieden, vind je Klimbos Paasloo. Dit klimpark in Overijssel bestaat uit 4 verschillende parcoursen met een totale lengte van 697 meter, hoogtes tot 9 meter en 51 verschillende hindernissen. Zowel beginners als gevorderden kunnen hier een bijzondere ervaring opdoen, al maken de hindernissen het je niet makkelijk. Zie de vele klimladders, netten, klimmuren, touwbruggen, een 100 meter lange kabelbaan en de papegaaienbalken maar eens te trotseren!   

Klimrijk Veldhoven in Brabant 

Klimbos Veldhoven in Brabant, bestaande uit 8 uitdagende klimparcoursen tot een hoogte van 10 meter, is verantwoord bezig. De diverse routes zijn aangelegd zonder schade aan te brengen aan de bomen of de omgeving. Vandaar de titel ‘ecologisch klimbos’! Kinderen vanaf 4 jaar kunnen op een van de drie Pico-parcoursen komen klauteren. Klaar met klimmen? Dan ben je misschien nog in voor een andere leuke outdoor activiteit. Sjees jij binnenkort met een e-chopper, quad of  e-kickbike door de bossen van Veldhoven?

Klimbos Klimdaris op Terschelling

In de bossen bij West-Terschelling tref je de leuke parcoursen van Klimbos Klimdaris aan. Hier valt te kiezen uit 3 verschillende routes. Staatsbosbeheer werkt bij dit klimbos samen met Sport & Events Terschelling. Zo wordt lol gestimuleerd, maar ook de natuur goed in de gaten gehouden. Klimmen op grote hoogte, tokkelen en allerlei soorten hindernissen trotseren: het kan hier allemaal! Ook kinderen vanaf 4 jaar kunnen er terecht. Het ‘kinderparcours’ ligt op één meter hoogte, zodat (groot-)ouders hun (klein-)kinderen eenvoudig kunnen begeleiden.

Klimbos Achterhoek in Ruurlo      

Dit klimpark in Ruurlo heeft een van de hoogste trajecten van alle klimbossen van Nederland. De meest uitdagende route reikt tot een hoogte van 17 meter! In de prachtige bossen van de Achterhoek kun je je dus maximaal uitleven. De durfals pakken natuurlijk de route met avontuurlijke bungeejump! Voor elk type klimmer ligt er wel een ideaal parcours klaar. Voor peuters en kinderen met een beperking biedt Klimbos Achterhoek een unieke, laag bij de grondse klauterroute. En daarna? Op het terrein van De Heikamp zijn tevens een kabouterpad, een doolhof en een gezellig pannenkoekenhuis met groot terras te vinden.   

Okay, een toegift

Helemáál leuk? Een van de grootste klimparken van Europa bezoeken! In het Limburgse Landgraaf, bij Snowworld Landgraaf, kan naar hartenlust geklommen worden. Hier vind je 25.000 vierkante meter klimplezier, 1.000 meter aan ziplines en een ware Alpine Coaster. Ook in Zoetermeer bevindt zich een soortgelijk klimspektakel.

Zoek jij last minute nog een leuk hotel of vakantiepark, zet dan meteen een uitdagende klimsessie op je programma. Dat is eens wat anders dan een fiets- of wandeltochtje tijdens je vakantie. En…er zijn altijd wel leuke klimbossen in de buurt te vinden!

  • Naam
  • Email