Dit zijn de 10 meest kindvriendelijke musea van Nederland!

Kinderen maak je vaak niet blij met een museumbezoek. ‘Saaaai’, denken ze. En toch komen er steeds meer musea bij, die voor jonge mensen wél super leuk zijn! Musea, waar spelen, experimenteren en aanraken erbij horen! Waar vind je dat leuke museum voor kinderen?  Waar tref je die interessante musea voor het hele gezin aan? We hebben hier de 10 meest kindvriendelijke musea van Nederland  voor je op een rijtje gezet. Beleef, speel en leer!

 1. Spoorwegmuseum, Utrecht

Een erg leuk museum voor kinderen is gevestigd in het Maliebaanstation aan de Oosterspoorweg, en op loopafstand van de binnenstad van Utrecht. Je leert er spelenderwijs over 175 jaar treingeschiedenis, aan de hand van in oude glorie herstelde wachtkamers, loketten, perrons en een grote collectie historische treinen. Hieronder bevindt zich de eerste Nederlandse stoomlocomotief uit 1839! Verder duik je in een spannend verhaal over de Oriënt Express en maak je een leuk achtbaanritje langs grote treinen en locomotieven.

 1. Luchtvaartmuseum Aviodrome, Lelystad

Je gaat voor een vliegvakantie (nog) niet naar de luchthaven in Lelystad, maar wél voor een leuk kindermuseum! Dit museum annex themapark handelt over 100 jaar burgerluchtvaart. Er is veel over te lezen en te zien, maar voor kids is er vooral veel te doen! Maak een levensechte vlucht in een van de vluchtsimulatoren, doe de stuur- en navigatietest of bekijk de 75.000 bouwtekeningen en de legio windtunneltesten, die aan de bouw van de eerste Boeing 747- 206 voorafgingen. Neem  zeker ook een kijkje in dit combivliegtuig! Leer in de radiokamer zelf seinen met behulp van morsecodes en maak eventueel nog een rondvlucht in een Cessna 172!

 1. NEMO Science Museum, Amsterdam

‘Verboden af te blijven’ is in interactief museum NEMO Science Center het credo. Alleen al de buitenkant ziet er imposant uit. Het grote, groene schuin aflopende ‘schip’ ligt voor anker aan de IJ-kade. Hier worden lesjes wetenschap en techniek voor leken gegeven, op zo’n manier, dat natuurkunde ineens leuk en spannend is! Experimenteren is hier het toverwoord. Stap in een zeepbel die je zelf geblazen hebt, fiets over een kabel op drie meter hoogte en leer de grootste menselijke robot van Europa kennen. Ga vervolgens aan de leugendetector of doe allerlei testen in het lab.

 1. Oyfo Techniekmuseum, Hengelo

Woon je in het oosten van het land, dan zou je voor een technieklesje naar Hengelo kunnen komen. Want hier staat eveneens een van de meest kindvriendelijke musea van Nederland: Oyfo Techniekmuseum (voorheen Techniekmuseum Heim), met een sterke rol daarin voor de Twentse industrie. Ook hier is het devies: kom vooral overal aan met je kinderhandjes! Hoe ziet de opwarming van de aarde eruit, hoe verloopt de ijsvorming op de polen? Maak het zelf visueel met de interactieve aardbol! Op de bovenste verdieping  wek je zelf energie op door te fietsen, leer je alles over magnetische velden en bekijk je de wereld door een enorme periscoop, afkomstig uit een onderzeeboot van de Koninklijke Marine.

 1. Corpus, Oegstgeest

Op reis door je eigen lichaam, oftewel op reis door de mens: dát is wat je bij Corpus in Oegstgeest kunt ondernemen. Nergens anders ter wereld krijg je zo’n leuke rondleiding door je eigen binnenste. Bijna elk kind vindt dat erg fascinerend!  Bij de knie ga je ‘het lichaam’ in en bij ‘het hoofd’ kom je weer naar buiten, waarna je een stuk wijzer bent geworden als het gaat om de werking van je hersenen, organen, weefsel en spieren. Het interactieve deel van het museum bestaat uit allerlei interessante testjes en games. Ook het nut van gezond eten komt ruimschoots aan bod, dus ouders doe er je voordeel mee!

 1. Geofort, Herwijnen

Voor een reis naar het binnenste van de aarde moet je bij het Geofort in Herwijnen zijn. Midden in de Betuwe tref je een oud fort aan, dat nu in gebruik is als interactief museum. Met een speciale ‘lift’ daal je af in de aarde en in het doolhof vind je alleen je weg naar buiten, als je de vragen over water, aarde, lucht en vuur goed weet te beantwoorden. Verder kun je hier met een trekvlot naar de kaart van Nederland om spelenderwijs kennis over het waterpeil in Nederland op te doen. Papa weet altijd de weg? Probeer dan voor de gein eens de desoriëntatietunnel uit! Leuk voor de kids: papa (of mama) weet het soms ook even niet meer!

 1. Beeld en Geluid Experience, Hilversum

Hét museum dat de Nederlandse mediawereld als onderwerp heeft, staat op het Media Park in Hilversum. BN’ers leiden je virtueel rond, maar ook voor gasten is een actieve rol weggelegd. Zo kun je de regie voeren, een lichtshow maken,  ‘meespelen’ in een achtervolgingsscène uit Flikken Maastricht of zelf als presentator door de showdeur stappen. Ook is het mogelijk je zangkwaliteiten te laten horen op het bekende TopPop-podium. Jouw kind is de ster in dit mediamuseum, waar uiteraard nog veel meer te beleven valt! Overigens is dit een van de leukste musea voor het hele gezin!

 1. Pre-historisch Dorp, Eindhoven

Dit openluchtmuseum is onderdeel van Eindhoven Museum. Het is echt een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, en dan met name in de mens door de jaren heen. Hoe leefde hij, hoe ging hij met dieren om en hoe voorzag hij  in zijn levensbehoeften? Maak in Eindhoven een leerzame reis door de tijd, die bij de prehistorie begint en bij de late middeleeuwen eindigt. Wat er allemaal te ondernemen valt in dit doe-museum? Ontmoet jagers en verzamelaars, doe mee aan historische spelletjes, maak ‘oerselfies’ of ga (op een woensdagmiddag) naar het Ambachtenlab, waar je je eigen tinnen munt of een middeleeuws sieraad kunt maken.

 1. Nederlands Bakkerijmuseum, Hattem

Het Bakkerijmuseum in het Gelderse Hattem is niet voor niets uitgeroepen tot leukste uitje van Gelderland 2019! Daarom alleen al mag het niet ontbreken in ons rijtje. Op zaterdagen en tijdens schoolvakanties is het museum een walhalla voor de jongste gasten. Ze kunnen dan onder begeleiding van een echte bakker zelf aan de slag! Het is niet opzienbarend wat hier gebeurt, maar voor kinderen wel heel speciaal! Wat is er fijner dan iets lekkers creëren, waarvan je later zelf mag smullen? Ook biedt het museum een leuke speurtocht voor de kleine bakgasten.

 1. Afrika Museum, Berg en Dal

Dit kleur- en klankrijke museum in Berg en Dal is totaal gewijd aan Afrikaanse kunst en cultuur. Het meest unieke aan dit museum is het museumpark; hier wacht je een groene oase waar je diverse Afrikaanse woonerven tegenkomt. Je komt te weten hoe het dagelijks leven in Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin eruitziet. In het bijbehorende kinderbeeldenbos zijn diverse beelden en maskers geplaatst van dieren, die een belangrijke rol spelen in de Afrikaanse tradities. Luister bij elk beeld naar de mythes en verhalen erachter. Gewoon spelen op de diverse speeltoestellen is natuurlijk ook al leuk!

Infographic-Pretparken- Voordeeluitjes-Vakantieblog

Wil je een museumbezoek combineren met een paar hotelovernachtingen, bekijk dan onze pagina met de leukste museum-arrangementen. Op deze pagina kom je nog veel meer leuke musea tegen!

 • Naam
 • Email

2 REACTIES

 1. A van den Berg schreef:

  Naturalis mag in dit rijtje zeker niet ontbreken, veel dierenskeletten en op sterk water, fovoriet v mijn zoon destijds

 2. Roely Platje Zeinstra schreef:

  Ik mis het Brandweer museum in Hoogezand Sappemeer