Winter Wonderland: De mooiste kerstmarkten in Duitsland

Ho, ho, ho! Tel jij ook al af tot kerst? Het duurt nog wel even, maar als je echt niet kunt wachten kun je gelukkig altijd op onze oosterburen rekenen. Bij de Duitsers begint kerst namelijk al in november en wel in de vorm van de mooiste, grootste, gezelligste kerstmarkten die je je maar kunt voorstellen! Ja, in Duitsland weten ze wel hoe je de kerstsfeer in leven houdt. Een glühweintje daar, een bratwurst hier, tel daar de duizenden lichtjes en honderden kraampjes bij op en je kerstdroom is compleet! Laat de voorpret alvast begin en boek een heerlijk, magisch weekendje Duitsland in november of december. Twijfel je nog over naar welke stad je het liefst gaat? Hieronder hebben we de mooiste kerstmarkten van Duitsland voor je op een rijtje gezet! 

Dortmund (17 november – 30 december)

In Dortmund vind je een van de grootste kerstmarkten van Duitsland. Door heel de stad staan zo’n 300 verschillende kraampjes opgesteld met lekkernijen, kunststukjes en decoraties. Met als stralende middelpunt de kerstboom, niet zomaar een kerstboom, maar een ruim 45 meter hoge boom waarin zo’n 50.000 lichtjes fonkelen! Op de kerstmarkt van Dortmund beleef je echt urenlang plezier! En wordt dat struinen in de kou toch een beetje vermoeiend? Bestel dan een heerlijke glühwein en een echte bratwurst om op te warmen. Een specialiteit op de Dortmundse kerstmarkt is de Westfaalse barbecueham, ook een absolute aanrader! De vele kraampjes vol eten en drinken komen goed van pas; wanneer het showprogramma vol Duitse artiesten begint, moet je natuurlijk wel een goede bodem hebben gelegd! 

Düsseldorf (15 november – 30 december)

In Düsseldorf leidt de sfeervolle kerstverlichting je van plein naar plein en van kerstmarkt naar kerstmarkt. Net als in Hamburg heeft ook in Düsseldorf ieder plein een eigen karakter. Zo is de kerstmarkt op de Heinrich-Heine Platz geheel in Jugendstil-stijl, maar is het grote Marktplatz net zo historisch als de pandjes die het plein omringen. Het historische thema is niet alleen zichtbaar in de kraampjes, maar komt ook naar voren door de historische draaimolen en er zijn zelfs demonstraties van aloude Duitse ambachten. Een letterlijk hoogtepunt op de kerstmarkt is toch wel de enige echte glühweinpiramide in de Flinger Strasse.

Hamburg (18 november – 30 december)

In Hamburg staat niet één kerstmarkt, maar tientallen verschillende markten! Tijdens een bezoek aan de Hamburgse kerstmarkten raak je dus niet snel uitgekeken. Zeker omdat alle kerstmarkten zo hun eigen specialiteit en thema hebben. Zo is heeft de markt op de Rathausmarkt een historische en liefdevolle uitstraling, maar kom je op de Santa Pauli kerstmarkt erotisch getinte engelen tegen; niet geschikt voor de jongere bezoeker… In Hafencity staan niet alleen meerdere kraampjes, maar kunnen ook de schaatsen worden ondergebonden! Ondanks alle verschillen hebben alle markten ook één ding gemeen: overal geniet je van de heerlijkste Duitse lekkernijen. Hmmm… een lekker glaasje glühwein met een Lebkuchen, wie wordt daar nou niet blij van?

Berlijn (26 november – 31 december)

Het is niet gek dat de grootste stad in Duitsland ook in de categorie kerstmarkten tot de grote jongens behoort. Je vindt in Berlijn wel 100 verschillende kerstmarkten! Voor sommige markten is een toegangskaartje vereist, maar veel markten zijn ook helemaal gratis. Zoals de markt op het bekende Alexanderplatz, te herkennen aan het ruim 50 meter hoge reuzenrad. Je gaat hier helemaal terug in de tijd. De kerstmarkt wordt gesierd door afbeeldingen van rond het jaar 1900 en traditionele Duitse muziek speelt op de achtergrond. Voor een beetje actie ga je naar de Potsdamer Platz, daar roetsj je namelijk van een heuse rodelbaan!

Keulen (17 november – 23 december)

Keulen wordt steevast genoemd als een van de meest bijzondere kerstmarkten van Duitsland. Niet alleen wordt er een groot aantal live kerstconcerten gegeven, ook is er een grote schaatsbaan en worden er verschillende wandelingen georganiseerd. De kerstmarkt aan de voet van de Dom van Keulen is de grootste en bekendste kerstmarkt van de stad. De 150 kraampjes, vele lichtjes en het zicht op de majestueuze kerk maken van het plein een sprookjesachtig tafereel. Een andere bijzondere kerstmarkt is de kerstmarkt Kölner hafen-Weihnachtsmarkt. Deze markt speelt zich grotendeels af op een Rijnschip op de rivier. Veel eetkraampjes hebben hier dan ook als hoofdingrediënt: vis! 

  • Naam
  • Email

2 REACTIES

  1. Dion Leijtens schreef:

    Altijd leuk kerstmarkt.

  2. Marga huis un t veld schreef:

    Gaat dit gewoon door in de stad zelf?