Duurzaam op reis: wat voor accommodatie kies je?

duurzaam op reis - vakantieblog - Voordeeluitjes.nl

Als je duurzaam op vakantie of een uitje wilt, kun je de meeste CO2-uitstoot besparen door te kiezen voor een duurzaam transportmiddel. Het duurzaamste is het om te kiezen voor een vakantie of uitjes in eigen land of in een van onze buurlanden, omdat je dan weinig kilometers aflegt en niet hoeft te vliegen, waardoor je CO2-uitstoot bespaart.

Op allerlei fronten kun je stapjes zetten om duurzaam op vakantie gaan. Wat is nu duurzamer qua accommodatie: een tent, een hotel, een glamping of een bed and breakfast? Laten we voorop stellen dat in elke categorie een duurzame en een niet-duurzame variant te vinden is. We gaan in op de algemene trends.

Back to basic: een tent

Kamperen maakt je vaak erg bewust van je energieverbruik en je afvalproductie. De ruimte is beperkt en daardoor kijk je wel uit wat je allemaal aan verpakkingsmateriaal meeneemt vanuit de supermarkt. Kamperen doe je hoofdzakelijk in de tijden dat het warm weer is. Je hoeft dus in een tent geen verwarming aan te zetten. Je verbruikt ook weinig water door het gebrek aan stromend water direct bij de tent. Er is een beperkt aantal elektrische apparaten aanwezig, áls er al elektriciteit is. Al met al is kamperen in een tent erg basic en sober, waardoor de tent als accommodatie als duurzaam bestempeld kan worden. Naast gewoon kamperen kun je ook gaan voor duurzaam kamperen.

Glamour op een camping: glamperen

Glamping is een samenvoeging van het Engelse glamorous en camping. Het is een luxe vorm van kamperen. Je verblijft in een safaritent, een tipi, een lodge of een boomhut waarbij je kunt genieten van elektriciteit, stromend water en soms verschillende elektrische apparaten, zoals een koffiezetapparaat en soms zelfs een vaatwasser. Wel heb je zelf in de hand hoeveel afval je produceert en wat je kookt. Daarom stellen we dat glamperen een behoorlijk duurzame optie is van vakantie vieren.

 

Lokaal en kleinschalig in een B&B

Bij een bed and breakfast geniet je van comfort en persoonlijke aandacht. Omdat een B&B gerund wordt door een kleine ondernemer, kun je ervan uitgaan dat er weinig verspilling plaatsvindt. Een kleine ondernemer let waarschijnlijk meer op het waterverbruik, is nauwkeurig met energie vergelijken en daarbij kiezen voor duurzaam en scheidt afval beter. Ook een B&B behoort daarom tot de middencategorie als het gaat om duurzaamheid.

Luxe in een hotel

Hotels heb je in vele soorten en maten. De mate van luxe en comfort ligt in een hotel hoger dan in de andere onderkomens. Gasten worden voorzien van een schone, warme kamer. Een hotel is van vele gemakken voorzien, die vaak om energie vragen en vervangen dienen te worden als ze kapotgaan. Je krijgt daarnaast weinig mee van de afvalstromen van de keuken. Wist je dat de horeca goed is voor 14% van de totale voedselverspilling van het land? Al met al bestempelen we een hotel als een minder duurzame accommodatie.

Je las een gastblog geschreven door Nathaniël Peereboom van Pricewise.  

  • Naam
  • Email