De 11 mooiste kustplaatsen van Nederland

Geschreven op 4 augustus, 2022
Door

Last minute naar zee in eigen land? Wij zetten de mooiste en leukste kustplaatsen van Nederland voor je op een rij! Want wat is er nou fijner dan fietstochten maken door de duinen, zonnebaden op fijne zandstranden, lekker eten bij een strandtent en uitwaaien in de zilte zeelucht? Wat dacht je van…

1. Scheveningen

De perfecte combinatie van stad en strand beleef je in Scheveningen. Het brede strand, de gezellige boulevard en de attracties en musea; Scheveningen is de perfecte bestemming voor een lang weekend naar zee in eigen land. Een echte eyecatcher is het reuzenrad boven de zee. Helemaal bovenin heb je een prachtig uitzicht over de stad! Stap op de tram en sta een kwartiertje later in het bruisende centrum van Den Haag. Leuke uitjes zijn Madurodam, SEA LIFE en het Museon-Omniversum. Onze tip voor een hapje en drankje op het strand: The Fat Mermaid. Hier eet je verse vis van de lokale viswinkel, vlees van de boerderij en ambachtelijk bereid brood van Jordy’s Bakery uit Rotterdam. Het menu verandert regelmatig!

2. Terschelling

In een rijtje over de leukste kustplaatsen in Nederland, mag Terschelling natuurlijk niet ontbreken. De stranden hebben een totale lengte van zo’n 30 kilometer; er is altijd wel een plek te vinden waar je het gevoel hebt alleen op de wereld te zijn. Terschelling is het eiland met de meeste natuur, namelijk 80% bestaat hieruit. Aan variatie geen gebrek: van bossen en stranden tot duinvalleien, kwelders, polders en heidevelden. Je raakt hier niet snel uitgekeken. Hoe verder je de weg langs het wad naar het oosten volgt, hoe stiller de dorpjes en hoe leger het eiland. Het dorpje West-Terschelling is het levendigst. Het heeft een oude kern, musea, winkels, gezellige kroegen en restaurants. Midsland is het op een na grootste dorp van het eiland. Voor lekker eten aan het strand moet je bij Heartbreak Hotel Oosterend zijn, ingericht in de stijl van de vijftiger en zestiger jaren. Geniet van Terschellingse en Amerikaanse gerechten terwijl je Elvis Presley, Johnny Cash of Chuck Berry uit de speakers hoort knallen.

3. Vlieland

Vlieland, het Ibiza van Nederland? Als je op Instagram zoekt op #vlibiza, komen de mooiste foto’s voorbij. Met een oppervlakte van 36 vierkante meter is Vlieland het kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland. Dit Waddeneiland is klein maar fijn! Hoewel het maar 1,5 uur varen is met de boot vanaf Harlingen, heb je het gevoel dat je héél ver weg bent. De relaxte hippe-achtige sfeer, nergens auto’s, de oneindige stranden… Hier kom je echt tot rust.

4. IJmuiden

Havenstad IJmuiden is misschien niet de eerste plaats waar je aan denkt als je op zoek bent naar mooie kustplaatsen in Nederland. Maar IJmuiden aan Zee heeft een van de mooiste stranden van Noord-Holland! IJmuiden is een ruwe parel waar industrie en strand samenkomen. Met brede duinen vol bunkers, ruige havens, de grootste zeesluis ter wereld en de schitterende natuur van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, is IJmuiden een heerlijke vakantiebestemming in eigen land. Op het breedste strand van Nederland kun je uitgebreid zonnen, wandelen, surfen, strandzeilen en flyboarden. En lekker eten en drinken, bijvoorbeeld bij strandpaviljoen Zilt aan Zee.

5. Egmond aan Zee

Egmond aan Zee is een waar paradijs voor zonaanbidders, wandelaars en fietsfanaten. Ten eerste biedt het brede Egmondse zandstrand genoeg vertier; maak een heerlijke strandwandeling tot Bergen aan Zee, ga vliegeren of plof neer op het goed onderhouden, witte strand en word een tintje bruiner. De badplaats Egmond aan Zee grenst aan het Noordhollands Duinreservaat waar je prachtige wandel- en fietstochten kunt maken. De vuurtoren van Egmond aan Zee, de J.C.J. van Speijk, is waarschijnlijk het meest gefotografeerde en geschilderde bouwwerk uit de omgeving. De inwoners van de badplaats zijn trots op “hun” vuurtoren. De vuurtoren is een van de oudste, nog actieve, vuurtorens van Nederland. In het centrum van Egmond tref je historische vissershuisjes, gezellige winkeltjes en diverse eetgelegenheden aan. Maar lunchen of dineren doe je natuurlijk op het strand. Onze favoriet; Nautilus aan Zee.

6. Cadzand-Bad

De meest zuidelijke badplaats van Nederland is Cadzand-Bad. Bij eb wandel je zo over het strand langs het natuurgebied het Zwin naar de Belgische badplaats Knokke. Door de Deltawerken zijn de stromingen van de Noordzee veranderd en is het zandstrand van Cadzand de beste plek om te zoeken naar oude haaientanden en schelpen. Het landschap rondom de badplaats is getekend door een eeuwenlange strijd tegen de zee. De schorren, de slikken, de kaden en de dijken zijn sporen van dit rijke verleden. Stap op de fiets of trek je wandelschoenen aan en maak via de oude dijken kennis met het landschap van Zeeland. Op Boulevard de Wielingen in Cadzand-Bad vind je het langste kunstwerk van Europa. De reeks neoklassieke pilaren en lampen is maar liefst 1100 meter lang! Op de brede wandelpromenade tref je ook diverse leuke winkeltjes aan. Maar… het strand is natuurlijk de ultieme trekpleister van Cadzand-Bad. Ga lekker lui in de zon liggen of maak een “heilzame” strandwandeling. Deze kustplaats is namelijk een heilzame zeebadplaats. Dat houdt in dat het zilte zeewater, het getij, de luchtstromen en het zonlicht bijdragen aan je gezondheid. Tip voor een op en top lunch of diner: het luxe restaurant Pure C aan het strand van Cadzand.

7. Callantsoog

In de kop van Noord-Holland ligt een van Nederlands oudste badplaatsen: Callantsoog. Het gezellige centrum met diverse winkeltjes, restaurantjes en cafés ligt direct achter de duinen. Het fijne zandstrand is één van de mooiste en schoonste stranden van Nederland en biedt genoeg vertier voor een heel weekend. Ga beachvolleyballen, vliegeren, zwemmen, paardrijden. Of maak een heerlijke strandwandeling in de zilte Noordzeelucht. Het witte strand is vaak gezellig druk, maar nooit overvol. Heb je trek gekregen? Neem dan plaats bij een van de strandtenten. Bij onder andere WOEST kun je terecht voor een broodje tonijnsalade of een gebakken zalmfilet. Terwijl je geniet van een heerlijk kustgerecht kijk je uit over de Noordzee. Ten zuiden van Callantsoog ligt een duinenrij met daarachter een trekvogelgebied bestaande uit duinen, weidevlakten, moeras, dennenbos en de grootste natuurlijke duinmeren van Europa. Dit natuurgebied biedt samen met natuurreservaat ’t Wildrijk diverse fiets- en wandelmogelijkheden.

8. Texel

Met een lengte van 25 kilometer en een breedte van 8 kilometer is Texel het grootste Nederlandse Waddeneiland. Het eiland heeft maar liefst achttien kilometer zandstrand en telt zelfs de meeste zonuren van heel Nederland. Zonaanbidders en waterratten zitten hier dus op hun plek! Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat bijna het gehele duingebied op dit eiland en is de perfecte plek voor eindeloze wandelingen. Op sommige plekken waan je je voor even alleen op de wereld, met de zeewind in je haren en alleen het geluid van de stilte… Op het eiland zijn diverse leuke bezienswaardigheden te ontdekken, zoals de rode vuurtoren, het Walvisvaardershuisje en centrum Ecomare, een zeeaquarium, een natuurmuseum en een dierenopvang in één. In dorpjes als Den Burg, Den Hoorn en Oosterend bevinden zich leuke winkeltjes en gezellige terrasjes. Wil je het eiland helemaal overzien? Beklim dan De Hoge Berg. Dit is het hoogste punt van Texel en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Waddeneiland. Eten-op-het-strand-tip: Strandpaviljoen Paal 21, te vinden aan de rand van badplaats De Koog, grenzend aan de natuurgebieden De Muy en De Nederlanden.

9. Bergen aan Zee

Het artistieke kustplaatsje Bergen aan Zee mag niet ontbreken in deze top zes. Dit plaatsje in Noord-Holland ligt net als Egmond aan Zee middenin het Noord-Hollands Duinreservaat waar je diverse wandel- en fietstochten kunt maken. Daarnaast ligt het kilometerslange zandstrand aan je voeten. Geen moment om je te vervelen dus! Bergen aan Zee is populair onder surfers, dit dankzij de vele goede golven: niet te hoog, niet te laag en redelijk veel achter elkaar. Voor diegenen die zichzelf voor het eerst willen wagen op een surfboard; in Bergen aan Zee vind je talloze surfscholen. Op slechts vijf kilometer van de badplaats ligt het kunstenaarsdorpje Bergen. Door de jaren heen heeft dit plaatsje, evenals Bergen aan Zee, veel kunstenaars aangetrokken die vaak hun stukken tentoonstellen in galerieën en in Museum Kranenburgh. Ook wordt in Bergen het jaarlijkse muzikale evenement Jazz & Sail gehouden. Kinderen kunnen hun lol op in het Zeeaquarium. Een goede restauranttip? Zilte Zoen direct aan de kust is een aanrader!

10. Ameland

Het kleine Waddeneiland Ameland doet niet onder voor de grote Waddeneilanden. Het Friese eiland behoort namelijk met onder andere haar zandduinen tot een van de mooiste gebieden van Nederland en is zeker weten het eiland van de rust en ruimte. Op de kilometerslange brede zandstranden kun je eindeloze strandwandelingen maken en niemand tegenkomen. Heerlijk toch? Of stap op de fiets en ontdek het wad, de duinen, de heide en weilanden. VVV Ameland heeft een leuke fietsroute samengesteld waarbij je fietst langs verschillende lokale producenten. Tijdens je fietstocht kun je een bezoek brengen aan de bierbrouwerij, de kaasboerderij of een korenmolen. Voor wat gezelligheid kun je terecht in de dorpjes Hollum, Ballum, Nes en Buren. Hier vind je diverse winkeltjes en horecagelegenheden. De dorpen kenmerken zich door oude commandeurshuizen uit de “Gouden Eeuw van Ameland” en karakteristieke Amelander boerderijen. Relaxen op het strand? Ga naar Beachclub The Sunset op het Hollumse strand. Er hangt hier niet alleen een relaxte sfeer, je kunt tijdens een goede maaltijd ook genieten van een prachtige zonsondergang! Eettip; koop Fries Suikerbrood bij een bakker en je dag kan niet meer stuk.

11. Zandvoort

Zandvoort is, naast Scheveningen, toch wel dé badplaats van Nederland. Veel Nederlanders, maar ook toeristen bezoeken dit gezellige plaatsje dat onlosmakelijk verbonden is met het strand, de Noordzee en de duinen. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn voor velen een reden om naar Zandvoort te komen. Hier kun je prachtige wandel- en fietstochten maken. De kuststrook van Zandvoort is ongeveer 9 kilometer lang en het strand is langzaam aflopend, ideaal voor kinderen. Zin een lekkere lunch, diner of drankje? Zandvoort kent maar liefst 38 strandtenten. Genoeg keuze! Wij relaxen het liefst bij Beach Club Tien en Mango’s. Een heerlijk sfeertje, lekker eten en beiden zeer kindvriendelijk.

boekje-vb_LR

Een aantal van deze leuke tips op papier? Print en vouw hier je eigen pocket-gids!

  • Naam
  • Email

16 REACTIES

  1. Willy van Vuren schreef:

    Leuke tips heb zin om via voordeeluitjes naar Bergen aan zee en Noordwijk te gaan.

  2. Marga Sebregts schreef:

    Ik mis de Zeeuwse Kust, ga zelf graag naar Dishoek, Domburg, West-Kapelle. Misschien een idee voor volgende voordeeluitjes?

  3. J.B.DegenhRt Drenth schreef:

    Ik ben fan van Bergen aan zee, ben er vaker geweest en heb nu al weer twee keer geboekt bij hotel Meijer, zo goed!

  4. Wendy titulaer schreef:

    Wij verblijven ieder jaar in Egmond aan zee
    Waarom?
    Uren wandel plezier langs het strand
    T mooie dorpje met de leuke terrasjes,winkeltjes
    En niet te vergeten ons favoriete hotel zuiderduin met zwembad, wellness ,bowlingbaan,bistro,restaurant en gezellige pub.
    Een aanrader voor jong & oud

  5. Erica schreef:

    Ik ga zeker Julianadorp aan zee bezoeken mooiste strand van Nederland met stip!!!

  6. nel schreef:

    Klopt weinig van, wij in Katwijk aan/zee hebben een van de mooiste Boulevards, ik geniet er elke dag van.

  7. TINEKE krijgsman schreef:

    Katwijk aan zee is hier echt tekort gedaan ! Wij hebben echt een prachtig breed strand met strandhuisjes die je kunt huren .Een geweldige parkeergarage onder de duinen langs het strand ,zodat je meteen bij het strand bent ..An beide zijde een prachtig duingebied .En een mooie wandelpaden op de duinen langs het strand ,zodat je de zee overal kan zien .Zo als dit geen mooi plekkie is !

  8. hessel schreef:

    noordwijk aan zee

  9. Rob Buhrs schreef:

    En Vlissingen dan?