6x de leukste activiteiten in Drenthe: ontdek de oerprovincie!

Geschreven op 7 oktober, 2020
Activiteiten - Drenthe - Voordeeluitjes - Vakantieblog

Op zoek naar rust, ruimte, prachtige natuur en eindeloze landschappen? Dan is Drenthe de perfecte bestemming voor jou! In deze oerprovincie is het fantastisch wandelen en fietsen langs bossen, heide, pittoreske dorpjes en uitgestrekte weilanden, valt veel te leren over héél vroeger én kun je echt op avontuur in het bos! Wat de leukste activiteiten en uitjes in Drenthe zijn? Dat hebben wij voor je op een rijtje gezet!

Hunebedden in Drenthe

Met stip op één staan uiteraard de hunebedden. Deze prehistorische grafkamers zijn de oudste monumenten van Nederland, en wellicht alleen daarom al een bezoekje waard voor de echte geschiedenisliefhebber. Maar iedereen zal versteld staan van deze indrukwekkende Drentse bouwwerken, met hun imposante grootte. Want: hoe deden ze dat? Hoe kregen ze die enorme keien op hun plek? Wie er alles over wil weten kan terecht bij het Hunebedcentrum in Borger, waar ook het allergrootste exemplaar van Nederland te vinden is. Wil jij zoveel mogelijk hunebedden in Drenthe op een dag zien? Volg dan de Hunebed Highway, die langs nog veel meer mooie plekken voert.

Nationale parken

Een van die bijzondere plekken is Nationaal Park Drentsche Aa, een van de maar liefst drie nationale parken die deze prachtprovincie rijk is. Het park heeft z’n naam te danken aan de gelijknamige beek die door dit landschap loopt. Een beek die altijd zijn eigen gang kon gaan, waardoor de loop vrijwel niet door de mens beïnvloed is. Het resultaat? Het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa! Prachtig om doorheen te struinen en te fietsen.

Dat geldt ook voor Nationaal Park Drents-Friese Wold, een groot aaneengesloten bosgebied. Maar het zijn niet alleen bomen en struiken die je hier ziet; je wandelt hier van zandverstuiving naar heide, ziet vennetjes en beekdalen vol bloemen en kunt hier zelfs een moeras ontdekken! Schapen spotten doe je het best in Nationaal Park Dwingelderveld, een groot en nat heidegebied in het zuidwesten van Drenthe. Ook vogels zijn hier genoeg te zien! Dus ben je op zoek naar mooie fietsroutes door Drenthe of wil jij wandelen in Drenthe? De keuze is reuze.

Boomkroonpad

Denk jij: fietsen, wandelen, dat is me niet spectaculair genoeg? Dan kun je natuurlijk voor een MTB-tocht gaan of de wielrenfiets pakken, maar in Drenthe is het ook mogelijk een wandeling op hoogte te maken! Zeker met kinderen is het Broomkroonpad, dat je over de Hondsrug voert, een echte aanrader. Je wandelt van boomtop naar boomtop, en geniet onderweg van prachtige uitzichten over het groen. Zijn de kinderen mee? Dan kan er volop gespeeld worden op de Bosweide of in het Lorkerspeelbos. Een natuurrijk dagje uit en een van de leukste activiteiten in Drenthe voor avontuurlijke natuurliefhebbers!

Monumentendorp Orvelte

Drenthe wordt wel de oerprovincie van Nederland genoemd, en Orvelte is dan weer hét oerdorp van Drenthe. In dit monumentendorp met beschermd dorpsgezicht kijk je dan ook je ogen uit. Hoewel er gewoon mensen wonen en werken, proef je hier nog altijd de sfeer van een 19e-eeuws esdorp, en ervaar je al struinend door de oude klinkerstraatjes hoe het geweest moet zijn om hier toentertijd te leven. Van een historisch snoepwinkeltje, een kaasmakerij, een klompenmakerij en een smederij  tot de oudste boerderij van Midden-Drenthe en een minidierentuin: Orvelte staat garant voor een onvergetelijk dagje uit, voor jong en oud. Dus wat te doen in Drenthe? Op naar Orvelte!

Bijzondere Koloniën

Naast de welbekende hunebedden en monumentendorp Orvelte valt er in Drenthe meer te ontdekken op het gebied van geschiedenis. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Koloniën van Weldadigheid, plekken waar in de negentiende eeuw arme gezinnen, bedelaars en zwervers de kans kregen te wonen en te werken. Klinkt leuk, maar slechts een deel werd bevolkt door mensen die er zelf voor kozen. In de drie onvrije koloniën werden landlopers en bedelaars geplaatst, en stonden ze dag en nacht onder toezicht. Niet gek, dat de gestichten in Veenhuizen bijvoorbeeld, op een gegeven moment echte gevangenissen werden. Hier is nu het Gevangenismuseum te vinden. Ook voormalige Koloniën Frederiksoord en Wilhelminaoord zijn te bezoeken. Wandel langs de historische gebouwen door statige lanen, en waan je terug in de tijd.

De stad in

Ben jij meer een stadsmens of wil jij jouw uitjes in de natuur combineren met een overnachting op een bruisende plek? Ook dan kun je in Drenthe prima uit de voeten. Wat dacht je van Emmen, met de spectaculaire Wildlands Adventure Zoo om de hoek, of het mooie Assen?  In het gezellige centrum van de stad kun je uitstekend winkelen, en in het Drents Museum zie je een bijzondere collectie archeologie en kunst. Hoewel, als je overnacht bij De Bonte Wever in Assen heb je misschien niet eens zin om de deur uit te gaan voor activiteiten in Drenthe: in dit all inclusive-hotel is genoeg te doen!

Kun jij niet wachten om deze activiteiten in Drenthe zelf te ontdekken? Bekijk snel onze hotels in Drenthe, kies jouw favoriet en maak er een onvergetelijk uitje van!

  • Naam
  • Email