Ontdek de 3 nationale parken van Drenthe

Geschreven op 15 oktober, 2020
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Nederland, Tips & uitjes

wk_34_DrenteDeals_blog-header-big

Kenmerkend voor Drenthe is het eeuwenoude landschap. Drenthe heeft veel natuurgebieden waaronder vele boswachterijen en uitgestrekte heidegebieden, maar ook drie Nationale Parken; Dwingelderveld, het Drents Friese Wold en de Drentse Aa. Bovendien ligt in Drenthe een van de twee 5-sterrenlandschappen van Nederland. De Drentse natuurgebieden zijn grofweg te verdelen in veen- en zandgebieden.

Kenmerkend voor natuurgebieden op zandbodem zijn de naaldbossen, zandverstuivingen en de prachtige paarse heidevelden. Het zijn ideale gebieden om lekker te wandelen en te fietsen. Augustus en september zijn hiervoor ideaal, omdat de heide dan in bloei staat met allemaal roze en paarse heidebloemen. De drie Nationale Parken van Drenthe hebben elk hun eigen charme en ook in de omgeving is van alles te beleven, vooral met betrekking tot het authentieke Drentse verleden. We hebben de mooiste natuur in Drenthe; de drie Nationale Parken, en tips daaromheen op een rijtje gezet.

NP Dwingelderveld – Heide met schapen

Het Dwingelderveld is een groot en nat heidegebied in Zuidwest Drenthe. De heide wordt beheerd door twee schaapskuddes en in het gebied leven vele verschillende dieren die in andere gebieden minder kansen hebben. Wil je bijzondere vogels spotten? Dan slaag je zeker in het Dwingelderveld!

Tip 1 Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Bij bezoekerscentrum Dwingelderveld van Natuurmonumenten worden allerlei bijzondere activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld een nachtvlindertocht, een Paarse Pracht-wandeling over de heide en speur- en survivaltochten voor kinderen.

Tip 2 Dwingelder schaapskudde 

Schaapherder Johan Coelingh heeft speciaal een knuffelkwartiertje ingesteld voor kinderen en ouders om nader kennis te maken met de schapen van de schaapskooi van Natuurmonumenten. Zo rond 17.00 uur kun je er terecht. Je vindt de schaapskooi aan Achter ’t Zaand 4 in Lhee. Een leuke invalshoek om kennis te maken met de natuur in Drenthe.

Tip 3 Terug in het Drentse verleden

In museumdorp Orvelte ga je  – in de zomermaanden – even helemaal terug in de tijd. Je kunt zien hoe de boer vroeger zijn paard voor de wagen spande, hoe het boerengezin de maaltijd gebruikte, hoe de klompenmaker een blok hout tot schoeisel omtoverde en de smid het ijzer smeedde. Zonder dorpjes als Orvelte, gelegen in het hartje van Drenthe, zouden we geen idee hebben van ons eigen verleden.

foto-2-1024 Hoorneboegse_Heide_op_de_Utrechtse_Heuvelrug_bij_Hilversum_1024

NP Drents Friese Wold – Grootste bos van Nederland 

Het Drents Friese Wold ligt op de grens van Drenthe en Friesland en is het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Opvallend in dit stuk Drentse natuur zijn de vele landschappen : zandverstuivingen, vennetjes, heide en moeras, in dit woud kom je het allemaal tegen. Doordat hier duizenden jaren geleden al boeren woonden die hun akkers steeds hoger maakten, herken je een typisch esdorpenlandschap: hoge akkers rond dorpen en laaggelegen beken met planten en bloemen.

Tip 1 Uitzicht over de natuur van het Drents Friese Wold

Wil je een prachtig uitzicht over het Aekingerzand (deel van het Drents Friese Wold), beklim dan uitkijktoren de Poolshoogte op een heuvel in boswachterij Odoorn.

Tip 2 Avondwandeling Drents-Friese Wold

Staatsbosbeheer organiseert vanaf het buitencentrum diverse avondwandelingen. Op vrijdag 28 augustus is er bijvoorbeeld een Vollemaan-wandeling, waarbij je met een gids van Staatsbosbeheer in het licht van de maan een mystieke wandeling maakt.

Tip 3 Oh Romeo…

In Diever wordt in de nazomer elk jaar een toneelstuk van Shakespeare opgevoerd in de buitenlucht. Dit jaar zijn Romeo en Juliet aan de beurt.

Drents-Friese_wold_1-1024 Drents-Friese-Wold_3-1024

Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa

Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa heeft haar naam te danken aan de bijzondere beek die door het landschap loopt: De Drentsche Aa. Deze beek is een van de weinige in Nederland waarvan de loop bijna niet door de mens is beïnvloed. Het resultaat is het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. Het gebied is sinds 2007, als enige gebied in Nederland, uitgeroepen tot een van de Nationale Landschappen van Nederland. Niet voor niets werd het Drentsche Aa-gebied (samen met het Geuldal) uitgeroepen tot de enige twee vijfsterren-landschappen van Nederland. Een heel bijzonder stukje Drentse natuur dus…

Tip 1 Uitzicht over de natuur van de Drentsche Aa

Vanaf  de uitkijkheuvel in Schipborg heb je een fantastisch uitzicht over de Drentse Aa. Vanaf dit uitzichtpunt zijn ook allemaal wandelingen te maken door dit unieke stukje natuur.

Tip 2 Van Gogh in Drenthe

In 1883 besloot Vincent van Gogh naar Drenthe te trekken om zich toe te leggen op het schilderen van landschappen en figuren. Van Gogh had oog voor de schoonheid van het Drentse landschap, maar zag ook de armoede onder de landarbeiders in de provincie. Zo vond hij in Drenthe bijvoorbeeld de inspiratie voor het schilderij ‘De turfschuit’. Dit schilderij is later dit jaar weer in het Drents Museum in Assen te bewonderen.

Tip 3 Hunebedden en het dorp van Bartje

In de omgeving van de Drentse Aa liggen diverse hunebedden en ook het dorp van Bartje, een historisch informatiecentrum en streekmuseum aan de rand van Rolde.

Zin gekregen om te overnachten in de prachtige natuur van deze oerprovincie? Bekijk dan hier onze hotels in Drenthe!

  • Naam
  • Email