Activiteiten: 30 jaar val van de Berlijnse Muur

Berlijn herdenkt deze week de val van de Berlijnse Muur, komende zaterdag precies dertig jaar geleden. Gedurende de week zullen er zo’n 200 evenementen plaatsvinden. In dit blog lichten we een paar van deze activiteiten uit in Nederland én Berlijn, die je niet mag missen.

Berlijn – Visions in Motion

Een van de pronkstukken van de festiviteiten in Berlijn is het kunstwerk ‘Visions in Motion’: een 150 meter lange wapperende deken van lintjes die vanaf de Brandenburger Tor over de Strasse des 17. Juni hangt. Iedereen kon via de website een boodschap op een lintje schrijven.

Berlijn – Herinneringen aan de Berlijnse revolutie

Op diverse plekken in Berlijn zijn speciale locaties ingericht die herinneren aan de revolutie van 1989, die leidde tot de val van de muur. Dit zijn de zogeheten zeven ‘Orte der Revolution’. Op deze plekken worden verschillende tentoonstellingen in de openlucht gehouden en vinden er allerhande concerten, discussies en lezingen plaats. ’s Avonds worden historische beelden en 3D-animaties op de gebouwen geprojecteerd, voorzien van geluid.

Zoetermeer – Festival ter ere van 30 jaar vrijheid

Van dinsdag 5 tot zondag 10 november vindt in Zoetermeer een festival plaats ter ere van ’30 jaar val van de Muur’. Dit is op initiatief van het muzikale gezelschap Ebony Ensemble. Wat staat op het programma? Onder meer de vertoning van de Duitse film ‘Ballon’ over de vlucht van twee families uit de DDR, enkele lezingen en een afsluitend klassiek concert. Dit concert in het stadstheater – met muziek van Kurt Weill en Gustav Mahler – wordt verzorgd door het Ebony Ensemble.

Locatie: verschillende plaatsen in Zoetermeer 
Datum: 5 t/m 10 november

DDR-museum Baarn – 30 Jahre Mauerfall

Het Nederlandse DDR-museum organiseert in het weekend van 9 en 10 november het tweedaagse festival ‘30 Jahre Mauerfall’ in Baarn. Bezoekers staat een afwisselend programma te wachten met onder andere interviews, colleges, boekpresentaties, muziek, film, en de verkoop van DDR-items.

Locatie: Jardin d’Hiverre in Baarn 
Datum: 9 en 10 november 

Utrecht – De ‘Berlijnse Muur’

Op het Berlijnplein in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is op 12 oktober een stuk van de Berlijnse Muur nagebouwd. Schoolkinderen uit de wijk hebben de muur versierd en op 9 november wordt hij symbolisch afgebroken.

Locatie: Berlijnplein, Leidsche Rijn 
Datum: tot en met 9 november

Amsterdam – Fall of the Wall

In debatcentrum De Balie in Amsterdam vindt op 9 november het festival ‘Fall of the Wall’ plaats. De zaal is in tweeën gesplitst, zodat bezoekers zelf kunnen bepalen hoe ze het festival willen beleven. De ene ruimte biedt een Oost-Europees perspectief, de andere ruimte laat je op een West-Europese manier kijken. Verschillende sprekers zullen het over recente Europese dictaturen hebben en ‘s avonds zal de muur worden afgebroken tijdens de Tear down this Wall-party.

Locatie: Debatcentrum De Balie, Amsterdam 
Datum: 9 en 10 november 

Diverse locaties – Films

Op verschillende plekken in het land tonen bioscopen en filmhuizen Duitse films ter gelegenheid van de herdenking van de val van de Muur. Zo toont Filmhuis Kampen op 9 en 10 november de film ‘Ballon’, een waargebeurd verhaal van twee families die, ten tijde van de Koude Oorlog, in een race tegen de klok alles op alles zetten om van Oost- naar West-Duitsland te vluchten. Ook ‘Flucht nach Berlin’ zoomt in op een vluchtpoging en is op 3 december te zien in het Goethe-Institut Rotterdam en op 5 december in de Deutsche Bibliothek in Den Haag. Filmhuis Lumen laat op 11 november de film ‘Das schweigende Klassenzimmer’ zien.

Meer weten over Berlijn? Lees onze blogs over de 10 hotspots van Berlijn en de leukste tours door Berlijn.

  • Naam
  • Email