Tour door Berlijn

Geschreven op 21 mei, 2014
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Duitsland, Stedentrips
Berlijn

De beste manier om zo’n grote stad als Berlijn en z’n bezienswaardigheden te ontdekken is met iemand die de stad op z’n duimpje kent. Maar, als echte Nederlanders willen we dat  het liefst gratis of voor bijna niks. Daarom hier wat tips voor bijna niks, waaronder een fantastische fietstocht door Berlijn en een tocht over of langs de rivier de Spree, die in de zomer wordt omgetoverd tot een exotisch water met palmbomen, strandjes en terrassen:

Wandeltour door Berlijn

Het is mogelijk om met een Berliner en andere toeristen een gratis meertalige tour door Berlijn te boeken vanaf de Brandenburger Tor. Zo’n tour duurt 3,5 uur en wat Trinkgeld (een fooi van ongeveer 3 euro) wordt wel verwacht. Het trefpunt is bij Starbucks voor de Brandenburger Tor, iedere dag om 9 en 11 uur ‘s ochtends. De tour voert langs alle belangrijke bezienswaardigheden van Berlijn.

Op de fiets door Berlijn

Een andere aanrader is AbelLife. Dit is een Nederlandse app met routes en extraatjes die je kunt downloaden op je telefoon of tablet, zowel een Apple als een Android. De app zelf is gratis, de routes kosten een paar euro. Er is een wandelroute van ongeveer 8 kilometer door Berlijn, maar ook een echte aanrader is de fietsroute van 30 kilometer die vertrekt vanaf de Friedrichstrasse. Voor een paar euro heb je een fantastische route om te fietsen door Berlijn. Kijk op het kaartje hieronder voor de route, dan zie je dat je al fietsend heel Berlijn doorkruist.

Onderweg zie je grijs beton versus frivool pastel-gekleurde huizen. Uitbundige geveltuinen en moderne architectuur wisselen af met sprookjesachtige bruggen en eeuwenoude musea. De samenhang tussen de wijken is soms moeilijk te vinden maar gezamenlijk vormen de wijken een spannend geheel dat Berlijn heet. Uitrusten kan onder eeuwenoude platanen op tengere klapstoeltjes of op de tweedehands bankstellen in hippe tentjes. 

Varend door Berlijn

Vanaf het water ziet Berlijn er weer heel anders uit, en omdat Berlijn een waterrijke stad is, zijn er verschillende aanbieders van boottripjes door de stad. De meeste boten zijn voorzien van een dek zodat je heerlijk kunt genieten van de zon terwijl het Berlijnse landschap zich aan je voorbij trekt. Je kunt kiezen tussen een Spreefahrt van een uur waarin je het centrum van Berlijn ziet, maar er zijn ook uitgebreide boottochten die langs meren en rivieren buiten het stadscentrum komen. En als je eenmaal aangemeerd bent, kun je lekker verder relaxen op een van de vele zomerse terrasjes en strandjes langs de Spree.

Laat je rijden door Berlijn

Tot slot kun je natuurlijk ook met het openbaar vervoer door Berlijn, ideaal als je niet van fietsen of wandelen houdt. Het openbaar vervoer is prima geregeld en je kun t je zowel verplaatsen per U-Bahn (Metro) als per S-bahn (Trein). Een aanrader is bus 100 die je langs alle hotspots leidt en waar je minder aan kwijt bent dan aan de toeristen Hop on, Hop off-bus.

Trabisafari door Berlijn

Voor een nostalgisch cult-tochtje kun je op met een Trabant door Berlijn toeren. In anderhalf uur rijd je langs alle hoogtepunten van Berlijn en via de radio hoor je achtergrondinformatie.

Meer inspiratie? Bekijk hier de hotspots van Berlijn die je niet mag missen!

Viel Spass!

 • Naam
 • Email

3 REACTIES

 1. m.J. burlage schreef:

  Ben nog nooit in Berlin geweest, maar het trekt mij heel erg aan!

 2. A. Smits schreef:

  Berlijn is altijd een top, echt een waardevolle stop.

 3. johan v d Oever schreef:

  Ook al duurt het nog zo lang ,Het is wel waar ik gratis naar verlang,