Smul mee van de Zeeuwse zee: 5 zalige Zeeuwse specialiteiten

Geschreven op 18 juni, 2015
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Nederland, Tips & uitjes

Zeeland heeft diverse regionale specialiteiten, wij hebben er vijf geselecteerd.

1. Zeeuwse Zilte Zaligheden

Garnalen, mosselen, oesters of zeekraal, smaken voortreffelijk bij Viskwekerij Neeltje Jans in Vrouwenpolder. Maar ook elders in Zeeland vind je ze te kust en te keur. Eet bijvoorbeeld verse mosselen of zelf gepelde garnalen bij De Boeg in Breskens of ga naar Restaurant De Branding in Yerseke voor verfijnde lokale oesters of mosselen.

2. Drink bij de zilte zaligheden een bijpassend Zeeuws wijntje

De wijn waar Zeeland zichzelf mee op de kaart zet, komt uit Schouwen-Duiveland. Proef of scoor er eentje bij Wijnhoeve de Kleine Schorre, dicht bij het authentieke dorpje Dreischor.

3. De Oosterschelde-kreeft

Dit is een bijzonder “product” uit Zeeland, dat bekend staat om zijn verfijnde en zachte smaak. In Nationaal Park de Oosterschelde vind je deze unieke kreeftensoort. Ontdek deze bij Strand Renesse, de Oesterbeurs in Yerseke of bij Brasserie Maritime in Zierikzee. Uiteraard zijn er nog veel meer plekken in Zeeland, waar deze typisch Zeeuwse specialiteit uit de zee te bestellen is.

4. Kokkels

Kokkels zijn schelpdieren; ze mogen maar beperkt gevangen worden, aangezien er voor de vogels in het leefgebied ook nog iets moet overblijven. Laat je verrassen door deze zee-producten, die overal langs de Zeeuwse kust verwerkt worden in soepen en ragouts.

5. Eet je vingers op bij het eten van een echte Zeeuwse bolus

De bolus is een zoete Zeeuwse specialiteit die met veel vakmanschap in elkaar wordt gedraaid. Het is nog een hele kunst om ze zo mooi zacht en romig te krijgen! De beste bolusbakker van het jaar komt altijd uit Zeeland. Laat je betoveren door de superbolus die echte bakker Van Meijel uit het Zeeuws-Vlaamse Clinge bakt; hij is in 2015 de winnaar in de jaarlijkse strijd om het beste exemplaar, al voor het tweede jaar op rij!

  • Naam
  • Email