TIPS | Wat te doen in de Achterhoek: 7 tips

Achterhoek_Voordeeluitjes.nl_vakantieblog

De Achterhoek, de streek waar je je nooit verveelt, zegt men. Weten wij wel zeker! Slenter door historische Hanzesteden, zoals Zutphen en Doesburg. Maak prachtige wandelingen door het coulisselandschap met eeuwenoude kastelen en boerderijen. Stap op de fiets en ontdek de ene wijngaard na de andere. Of ga voor een familie-uitje in de verschillende belevingsparken. De meest oostelijke streek van de provincie Gelderland staat bol van de bijzondere bezienswaardigheden, leuke attracties en verrassende wandel- en fietsroutes. Daarom zetten wij een aantal unieke tips voor jong en oud in de Achterhoek voor je op een rij!

#1 – Stedentripje Zutphen

Als je verblijft in de Achterhoek is het zeker een aanrader om de Hanzestad Zutphen te ontdekken. Deze plaats aan de IJssel wordt ook wel de torenstad genoemd, vanwege zijn grote, eeuwenoude gebouwen die de skyline vormen. In de oude binnenstad tref je prachtige historische pakhuizen, koopmanshuizen en kerken aan, maar ook delen van de vesting. Wandel door de slingerende straatjes met diverse winkeltjes, langs hofjes en enkele mooie pleinen. Iedere donderdagochtend vindt er op de pleinen de Groenmarkt, de Zaadmarkt en de Houtmarkt een grote warenmarkt plaats. Op zaterdag kun je struinen over de bloemen- en groentemarkt, tevens op deze pleinen. Is het tijd voor een ontspannende tussenstop? Strijk dan neer bij de Wijnhuistoren aan de Groenmarkt. Dit restaurant ligt op een van de mooiste plekjes van Zutphen. Geniet van de Italiaanse koffiespecialiteiten met een goed verzorgde lunch terwijl je uitkijkt over het gezellige marktplein.

#2 – Mountainbiken door de Achterhoek

Zin in een sportieve uitdaging? Ga mountainbiken door de Achterhoek! Fiets door een bosrijke omgeving, over onverharde paden, beklim hier en daar een heuvel en ga er met een snelle vaart weer vanaf! Onderweg kun je genieten van het afwisselende landschap van de Achterhoek. Enthousiast geworden? In het Nationaal Landschap De Graafschap, rondom de gemeenten Lochem, Bronckhorst en Berkelland, is een bewegwijzerde route van ongeveer 86 kilometer uitgezet. Deze uitdagende tocht kan onderweg op verschillende punten worden ingekort. Naast de route in de Graafschap zijn er nog twee mountainbikeroutes in de Achterhoek; één in Montferland van 25 kilometer en één rondom Winterswijk van 45 kilometer.

#3 – Voel je even ridder in Kasteel Huis Bergh

Breng je een bezoek aan het stadje ’s-Heerenberg dan kun je het middeleeuwse kasteel Huis Bergh niet missen. Deze burcht, omgeven door een gracht en een oude vestingwal, is een van de grootste waterburchten van Nederland. De bouwgeschiedenis gaat terug tot het jaar 1250. Uiteraard kun je dit prachtige slot met een middeleeuwse kunstverzameling, een munten- en wapenkamer, diverse Italiaanse schilderijen en een imposante kasteeltuin bewonderen. Goed om te melden; de openingsdagen- en tijden van Kasteel Huis Bergh verschillen nogal per maand. Kijk op de site van het kasteel in ‘s-Heerenberg wanneer je een rondleiding door het kasteel of een beklimming van de toren onder leiding van een gids ambieert. Wel is duidelijk, dat er elke zondag om 13.00 uur een Ridderslag voor de kinderen wordt georganiseerd; je kleintjes gaan verkleed door het kasteel en doen allerlei opdrachten om vervolgens tot ridder te worden geslagen of tot hofdame te worden benoemd.

#4 – High Wine bij Wijngaard Um d’n Olden Smid

Wijngaarden in de Achterhoek? Zeker weten! In het dorpje Velswijk – in de gemeente Bronckhorst -ligt de Wijngaard Um d’n Olden Smid. Wijnboer Jan Jansen nodigt je uit voor een rondleiding in de wijngaard met onbespoten druiven en een kijkje in de eigen wijn- en likeurmakerij. Hier zie je het proces van druif naar wijn. Natuurlijk mag je ook een glaasje Nederlandse wijn proeven! Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden bij Wijngaard Um d’n Olden Smid; ga voor een lekkere kop thee met zelfgebakken lekkernijen in de theetuin zitten of meld je aan voor workshop likeurtjes maken. In de theetuin heb je een prachtig uitzicht op twee wijngaarden, een natuurvijver en een siertuin. Um d’n Olden Smid ligt aan de fietsroute van de VVV tussen de plaatsen Keijenborg en Velswijk. Stap op de fiets en maak er een leuk dagje uit van!

Achterhoek - Voordeeluitjesblog

#5 – Een stukje woestijn in de Achterhoek

Op zoek naar een leuk familie-uitje in de Achterhoek? Bezoek dan het Belevenispark Cactusoase en ontdek een stukje woestijn in het Achterhoekse Ruurlo. Maak kennis met duizenden soorten cactussen en planten in allerlei kleuren, zoals de vishaakcactus en de kokerboom. De kinderen vermaken zich ook uitstekend tussen de exotische planten en de dieren. Is je kind bijna jarig? Denk dan eens na over een leuk kinderfeestje (op afspraak!) bij de Cactusoase. Jouw kind loopt vast wel warm voor een ontdekkingstocht of verkleedpartij bij ‘Anny Cactus’! In de Indian Art Gallery kun je schilderijen bewonderen van de wereldberoemde kunstenaar Jeroen Vogtschmidt, hartstochtelijk schilder van Noord-Amerikaanse en Canadese indianen. Op 15 oktober 2017 kun je de artiest zelf misschien wel ontmoeten, want dan is er een open dag bij deze art gallery. In dit belevingspark vermaakt jong en oud zich, ook als de zon even niet schijnt!

#6 – Ontspannende rondreis over de wereld

Wil je tijdens een vakantie in de Achterhoek even helemaal ‘zen’ worden en in één dag een ontspannende rondreis over de wereld maken? Breng dan een bezoek aan Palestra Wellness Stroombroek. Ontspan tijdens een Tibetaanse klankschaalmassage of kom volledig tot rust in de Marokkaanse berbertent. In de Finse binnen- en buitensauna’s warmt je lichaam helemaal op. Buiten, in het kotadorp, vind je drie Lapse saunakota’s die onderling verschillen in vochtigheid, geur en temperatuur. Afkoelen doe je uiteraard in het dompelbad. Voor het Caribische gevoel is er een heus zandstrand aangelegd dat doorloopt naar buiten. Neem plaats op een ligstoel, voel het zand tussen je tenen en hoor de branding. Met een exotische cocktail in je hand ben je even in tropische sferen. En dát in de Achterhoek!

#7 – Expeditie Bronckhorst

Daag familie of vrienden uit en ga op expeditie door Bronckhorst! Maak twee teams en kijk welke ploeg de meeste opdrachten wint en het vier kilometer lange parcours het slimst en snelst haalt. Ga voor de route naar de VVV of download de Abellife App op je smartphone. In de app staan tevens instructiefilmpjes van zeilkampioene en voormalig Expeditie Robinson-kandidate Lobke Berkhout, om de route zo goed mogelijk af te leggen. Met een rugzak vol attributen – deze kun je ophalen bij de VVV in Vorden of bij andere toeristische informatiepunten in Bronckhorst – ga je op pad! Goed om te weten; aan deze expeditie kun je nog tot en met oktober meedoen. Tip voor onderweg; drink een lekkere bak koffie bij Bosrestaurant De Reehorst in Vorden. Succes!

  • Naam
  • Email