Festival, vrijmarkt of kermis: wat te doen op Koningsdag 2022?

Geschreven op 26 april, 2022
Door
  Geplaatst in Nederland, Tips & uitjes, Voorjaar

Koningsdag 2022 komt eraan en het mooie is: de verjaardag van onze koning mag na 2 lange coronajaren weer uitbundig gevierd worden! Nou, dat laten wij ons geen twee keer zeggen. Woensdag 27 april is immers een officiële feestdag en dat betekent dat bijna iedereen vrij is. Dus kom uit die stoel, haal de oranje slingers maar uit het stof, verzamel je oude meuk voor op een kleedje of zet je schrap voor een gezellig Koningsdag-festival. Overal maken mensen zich op voor een bruisende Koningsdag in Nederland, compleet met vrijmarkten, muziek, hapjes, drankjes en – in sommige gevallen – kermis! Maar wat is er eigenlijk allemaal te doen op Koningsdag 2022?

Op naar Maastrech!

De ‘koninklijke jarigheid’ zelf viert zijn 55e geboortedag in Maastricht. Hier zal Willem-Alexander, geflankeerd door zijn gezin en meer koninklijke familieleden, door de straten van het oude centrum geleid worden. Na het officiële programma van Koningsdag 2022, dat om 11:00 uur op de Sint Servaasbrug begint en om 13:00 uur op het Vrijthof eindigt, zal het feestje op dit ‘mooiste plein van Nederland’ pas echt losbarsten. Onder het genot van een drankje én de klanken van onder meer feestband La Pegatina en Martijn Fischer – die met zijn liveband alle Hazes-hits ten gehore zal brengen – zul je vast snel in de juiste feeststemming raken!   

Koningsdag en -nacht in de domstad

Utrecht spant de kroon met natuurlijk als grootste trekker de Vrijmarkt die er traditioneel plaatsvindt tijdens Koningsnacht. De aftrap is traditiegetrouw aan de vooravond van Koningsdag om 18:00 uur! Op de 27e wordt uiteraard de gezelligheid voortgezet, want Utrecht is bij uitstek het toneel voor een bruisend stadsfeest. Met tal van versierde boten op de grachten, bonte kramen en kleedjes in het centrum, én livemuziek op de vele pleinen, onder andere op de Mariaplaats, het Domplein en de Neude, staat Koningsdag Utrecht als een huis!   

Koningsdag Den Haag

Ook in hofstad Den Haag wordt Koningsdag 2022 weer goed gevierd. Uiteraard wordt ook hier de Koningsdag-vrijmarkt gehouden. Gezellig druk is het zeker rond de grachten, het Statenkwartier en bij Noordeinde. Liever ‘Koningsdag op de Grach’? Meld je dan aan voor een van de rondvaarten door Den Haag, met een oranje tintje. Ga jij voor een van de middagvaarten, waarbij je een prinsheerlijke pannenkoek en een oranje drankje te wachten staan? Den Haag kan overigens ook bogen op een levendige Koningsnacht. Tja, je bent niet voor niets hofstad! Op de verschillende pleinen als het Kerkplein, de Grote Markt en de Plaats, treden bekende bands en dj’s op.

Knus feestje in het Nijmeegse Hunnerpark

Oranjepop in Nijmegen is het meest knusse Koningsdag-festival. Hier geen massa’s mensen of mainstream-muziek. Nee, Oranjepop trapt het festivalseizoen af met écht goede muziek en een heerlijk ontspannen sfeertje. Bekende namen, opkomende bands, underground favorieten en lokale helden beklimmen er de podia. Op zoek naar een spannende mix? Wees welkom in het Hunnerpark in Nijmegen, waar een ticket online 8 euro en aan de poort 10 euro kost. Nog niet uitgefeest? Er is een afterparty ‘om de hoek’ bij Merleyn, waar de koning van de Indie Disco je laat swingen tot in de vroege uurtjes!

Kermissen naast Koningsdag-festivals en uitmarkten

Wat te doen op Koningsdag 2022 als je maar moeilijk kunt kiezen? Zoek de kermis op! Naast de vrijmarkten en de muziek, hoort ook een kermis bij Koningsdag. Ieder jaar kun je dan ook weer in vele steden en dorpen een kermis dan wel een draaimolen of springkussen tegenkomen. De bekendste grotere oranje-kermissen zijn die op de Dam in Amsterdam, op de Grote Markt in Haarlem, in de Schiehaven in Rotterdam en rond de Lange Voorhout in Den Haag. Hier kun je bovendien het kermisspektakel mooi afwisselen met een Koningsdag-uitmarkt of -festival!

Kasteelsferen op Koningsdag 2022

Veel kastelen in Nederland houden hun poorten gesloten op Koningsdag. En dat is jammer, aangezien je nu juist daar vaak een koninklijk sfeertje kunt proeven. Een kasteel om naar te kijken dan maar? In het Brabantse Loon op Zand kijk je vanaf de buitenplaats uit op het Witte Kasteel. Deze buitenplaats vormt het decor voor een gezellige Koningsdag-vrijmarkt, waar kinderen tot en met 12 jaar hun overbodige spullen in de aanbieding mogen gooien. Aansluitend is er gratis livemuziek op het terras van het koetshuis, vanaf 15:30 uur. De coverband Back in Business uit Loon op Zand zal de namiddag inkleuren met zowel (neder)pop en soul als stevige rock en rock ’n roll!    

Vier Koningsdag tussen de tulpen!

Rijd met de fiets of auto langs de tulpen in de Noordoostpolder; in het kader van Tulpenfestival 2022 zijn er diverse leuke routes uitgestippeld. Je toert langs een kleurrijk geheel van groene akkers, bloeiende tulpen en idyllische boomgaarden. Maar ook de Keukenhof in Lisse viert de verjaardag van de koning met allerlei typisch Hollandse activiteiten. Wat je nog meer kunt doen op Koningsdag 2022, als je van bloemen houdt? Bezoek de Floriade in Almere, want ook dat is op deze feestdag een leuke optie, als je er nog terecht kunt tenminste…

Prinsheerlijk rondtoeren in een oldtimer

Voel jij je ook de koning te rijk in je klassieke wagen? Op diverse mooie plekken in eigen land vinden traditiegetrouw op Koningsdag gezellige oldtimerritten plaats. Koningsdag in Nederland is namelijk dé dag om in je pronkstuk rond te toeren, zo zonder al te veel woon-werkverkeer! Vaak dien je je wel van tevoren even aan te melden. Verken de Betuwe tijdens de Koningsdag Oldtimer-tour in Rhenen, doe mee aan de Langedijker Oldtimerrit door Noord-Holland of maak een oldtimerritje door Heerde en omstreken. We hopen net als jij, dat het dak eraf mag tijdens deze Koningsdag 2022!

Besluit jij om last minute een stad naar keuze te bezoeken, om Koningsdag eens lekker ergens anders te vieren? Bekijk dan ons ruime aanbod van last minute-hotelovernachtingen!

  • Naam
  • Email