Wat te doen in Deventer? 7x de leukste activiteiten!

Geschreven op 4 november, 2021
Door
  Geplaatst in Nederland, Stedentrips, Tips & uitjes

Deventer is een stad vol verrassingen. Het is een van de oudste steden van Nederland, en dat zie je. Zodra je in de richting van het centrum wandelt, word je omringd door historische panden, karakteristieke gebouwen en rijksmonumenten. De Hanzestad heeft alles in huis voor een gezellig dagje uit of een stedentrip in eigen land. Aan unieke winkeltjes, horecagelegenheden en bezienswaardigheden geen gebrek. Wat te doen in Deventer? Dit zijn de highlights!

Boeken, boeken en nog meer boeken

Ben je fan van (oude) boeken, loop dan direct door naar de Kleine Overstraat. In deze straat zijn maar liefst vier antiquariaten en een aantal boekwinkels gevestigd. Hier kun je uren rondsnuffelen tot je dat ene unieke boek vindt waar je al zo lang naar op zoek was. Of laat je verrassen door de enorme collectie kunst-, typografie-, kinder- en prentenboeken, zeldzame bibliofiele uitgaven en oude prenten.

Op naar de Walstraat

Unieke winkels en speciaalzaken vind je verspreid door het hele centrum, maar de Walstraat spant de kroon. Trek? Loop snoepwinkel de Zoete Geit binnen, haal een portie poffertjes of creëer je eigen pannenkoek bij Meneer Pannenkoek. In de Oude Mosterdfabriek is tegenwoordig een overdekte markt te vinden. Diverse ondernemers staan hier met kleding, brocante items, woonaccessoires en, jawel, mosterd. Aan het einde van de straat loop je tegen Mooi, Leuk en Lekker aan, waar elke centimeter gevuld is met unieke hebbedingetjes. Andere cadeauwinkels, die je ongetwijfeld niet met lege handen verlaat, zijn Holy Cow en Hoge Ramen in de Grote Overstraat.

Dorst?

Grote kans dat je dorst hebt gekregen van al dat winkelen. Tijd voor pauze! Bij stadsbrouwerij DAVO drink je een goed glas bier in het gezellige proeflokaal of, bij mooi weer, in de ruime binnentuin. Eventueel onder het genot van lekkere borrelhapjes. Parkcafé Mees ligt verstopt tussen het groen op het Vogeleiland, tegenover het station. Geniet hier van een kop koffie, een glas wijn, een all day-breakfast, pancakes, salades en broodjes. Vanaf het terras heb je een eersteklas uitzicht op het park en over het water!

Niet alleen voor kinderen

In twee laatmiddeleeuwse koopmanshuizen aan de Brink, in hartje Deventer, is het Speelgoedmuseum gevestigd. De grootste van Nederland! De collectie omvat ruim 13.000 items, van bijzondere poppen en poppenhuizen tot treinen, bordspellen en games. Het speelgoed wordt tentoongesteld in intieme kamers, waardoor de historische items zo goed mogelijk tot hun recht komen. Je proeft hier de sfeer! Natuurlijk mag je zelf ook weer kind zijn. Leef je uit tijdens een potje tafelvoetbal, met Legoblokken en in het poppenhuis.

Genoeg te zien!

In de intro las je al dat Deventer een stad vol verrassingen is. Dat geldt ook zeker voor de bezienswaardigheden! In de prachtige monumentale Waag op de Brink is een museum gevestigd. Bewonder hier objecten uit de stedelijke collectie van Deventer. Het Havenkwartier is een karaktervolle buurt waar je, rondom de nog werkzame haven, een combinatie van ondernemers, horeca, kunst, cultuur en industrieel erfgoed vindt. Vanuit het centrum loop je hier binnen een kwartier naartoe.

Lekker lang tafelen

Na een lange dag vol nieuwe indrukken is het tijd om neer te ploffen in een goed restaurant om lekker lang te tafelen. The Lemon Tree, gevestigd aan de Grote Poot, is een restaurant vol culinaire verrassingen. Proef het menu van de chef en kijk mee hoe alles gemaakt wordt. Bij Restaurant Bouwkunde dineer je in een intieme, informele sfeer. Laat je verrassen door het driegangenmenu met bijpassende wijnen uit Europa en Zuid-Afrika. Beide restaurants zijn te vinden in de Michelingids! Meer zin in een pizza en wijn? Da Mario en La Cantina zijn tegenover elkaar gevestigd. Bij beide kun je lekker én voordelig eten. Als je nog niet weet waar je trek in hebt, is het een idee om een rondje over de Brink te lopen. Hier zijn allerlei restaurants gevestigd, met een divers aanbod, van sushi tot Mexicaans.

Waar is dat feestje?

De dag afsluiten met een lekker biertje, een dansje of een voorstelling? Bij café De Hip worden regelmatig feestjes georganiseerd, maar je kunt hier ook altijd plaatsnemen voor een lekker biertje. Cultuur- en poppodium het Burgerweeshuis is dé locatie voor livemuziek, concerten en andere feestjes. Bij MIMIK, het gloednieuwe gebouw aan de IJssel, kun je filmhuisfilms bekijken, een theatervoorstelling bijwonen of een voorstelling bekijken. Boek een overnachting bij een leuk hotel in Deventer, en maak het zo laat als je wilt!

  • Naam
  • Email