Wandelen met boswachter – 5 leukste natuurroutes van Nederland!

Geschreven op 3 september, 2020
Door
  Geplaatst in Herfst, Nederland, Wandelen

De wandelliefhebber kan in eigen land flink losgaan. Overal zijn leuke routes te downloaden of te verkrijgen. Maar wil je iets meer weten over het gebied, waarin je loopt, ga dan eens wandelen met een boswachter! Je ziet veel meer dan wanneer je op eigen houtje rondstruint. De boswachters van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten, die aan de diverse mooie natuurgebieden van Nederland verbonden zijn, kennen als geen ander de geheimen, de geschiedenis en de bewoners van het desbetreffende landschap. Ze leiden je uitgebreid rond en vertellen je maar al te graag het ‘levensverhaal’ van heide-, bos-, polder- of veengebied.

5x wandelen met boswachter – welke natuurroutes ga jij volgen?

Wandeling Dwingelderveld met boswachter

Elke zondagmiddag staat er een gids van Natuurmonumenten klaar, om je het mooie Dwingelderveld te laten zien. Lekker het oer-Drentse landschap verkennen, dat weids, stil en nat is! Leer over de planten en dieren die in de herfst veelvuldig aangetroffen kunnen worden. Zie dat in het najaar de grassen magisch oranjegeel kleuren. En kom je toevallig de schaapsherder tegen met zijn kudde? Waan je dan voor even terug in de tijd! Van tevoren dien je je wel even aan te melden via de site van Natuurmonumenten! Tips? Trek stevig, waterdicht schoeistel aan en neem je verrekijker mee.

Wandeling door het Springendal

In de herfst het mooie, Twentse Springendal bekijken? Een gids van Staatsbosbeheer laat je kennismaken met de herfstschatten van Twente. Ontdek de betoverende beekdalen en struin door het hoogveen, met rivier de Dinkel steeds dichtbij. Onderweg plof je even neer aan de oever van een schilderachtige vijver of op een bankje langs een beekje tussen bos en historische boerderij. Als je ronddwaalt door het Springendal, snap je waarom de Twentenaar zo trots is op z’n streek! De gids vertelt je meer over dit unieke gebied. Op de site van Staatsbosbeheer kun je deze herfstwandeling boeken.

Wandelen met boswachter door herfstig Zwanenwater

Hoe reageert de natuur van het 604 hectare grote natuurgebied Zwanenwater op het kouder en korter worden van de dagen in de herfst? De boswachter van Natuurmonumenten vertelt je er graag over tijdens een frisse struintocht door dit prachtige natuurgebied ten zuiden van Callantsoog, bestaande uit vochtige duinvalleien, duingraslanden, duinheide en -meren. Bewonder kleurige bladeren, grillige paddenstoelen en verstopte wintervoorraden van muizen. Met een beetje mazzel zie je een lepelaar rondvliegen! De eerstvolgende tocht is op 20 september aanstaande. Vertrekpunt is Zuidschinkeldijk 3a, Callantsoog. Aanmelden voor deze natuurroute kan hier.

Strandrit met gids op Terschelling

Het oostelijke deel van Waddeneiland Terschelling heeft een echt natuurjuweeltje om mee te pronken: Europees Natuurreservaat de Boschplaat, bestaande uit bos, hoge duinen, zandvlakten en moerassen. Op diverse dinsdagen in oktober staan er mooie strandritten met boswachter op het programma. Met de strandbus scheur je over het strand richting de Boschplaat, de stuivende duinen en het reddingshuisje. Natuurlijk gaat de boswachter niet voor niets mee; hij vertelt bij elk stukje natuur de mooiste verhalen! Ondanks het feit dat het hier niet om een ‘wandeling’ gaat, misstaat de route niet in het rijtje leukste natuurroutes. Als diehard wandelaar toch behoefte aan een uitdaging? Met zijn klimmen is het 11 kilometer lange Boswachterspad Noordsvaarder er één voor de echte doorzetter: een pittige tocht door een jong en dynamisch natuur- annex duingebied!

Wandelen met boswachter in het donker – De Groote Peel

In dit blog mag een sprookjesachtige herfstwandeling met gids niet ontbreken! Beleef het natuurverschijnsel volle maan optimaal en schrijf je in voor de vollemaanwandeling door Nationaal Park De Groote Peel in Limburg, met een boswachter van Staatsbosbeheer. Ook voor kids erg leuk! Laat je met al je zintuigen onderdompelen in de duisternis van de Peel en volg de gids, die soms onverharde en wel erg smalle paadjes neemt. Het is net of je op kamp bent! Kijk op de site van Staatsbosbeheer en schrijf je in; op zaterdag 31 oktober zijn er nog plekken vrij. Maar wees er snel bij want deze wandelingen zijn erg gewild. Startpunt is bij Buitencentrum De Pelen in Ospel. 

  • Naam
  • Email