Top 8 mooie herfstwandelingen in Nederlandse natuurgebieden

Geschreven op 15 oktober, 2021
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Herfst, Nederland, Wandelen

Als de kleurrijke herfst zijn intrede doet, nodigt de natuur ons uit tot wandelen. Want de herfst brengt onze unieke natuurgebieden voor het mooiste voetlicht. De diverse herfstkleuren, van warmrood tot goudgeel, doen de rest. Geniet van dit bonte schouwspel in de aanloop naar de winter. We geven je hier de top 5 van mooiste herfstwandelingen door de bekende natuurgebieden van Nederland. Bekijk daarnaast het ruime aanbod van leuke wandelarrangementen van Voordeeluitjes.nl. Maak het lekker bont dit (na-)jaar!

1. De Loonse en Drunense Duinen – meerdere routes

Een van de meest uitgestrekte en bijzondere nationale parken van ons land ligt in Noord-Brabant. Tussen Waalwijk, Drunen en Loon op Zand vind je deze grote en weidse ‘Brabantse Sahara’. Het is dat de temperatuur niet meewerkt, anders zou je je in een echte woestijn wanen. Zo stil, zo verlaten en zo mooi! Wind heeft hier grotendeels vrij spel, wat zorgt voor een prachtig, steeds veranderend landschap. In het najaar geven de warme kleuren nog een extra glans aan het geheel. Een bijzondere herfstwandeling in de natuur van de Loonse en Drunense Duinen neemt je mee over machtige zandduinen, door bossen en over heidevelden. Er zijn zowel vaste wandelroutes als eigen routes te volgen. Op de rug van een paard door de ‘woestijn’? Zorg er dan voor, dat je in bezit bent van een ruiterpas!

2. Dwingelderveld – route van 9 kilometer

De herfstwandelroute die rond het Drentse Spier te volgen is, heet ‘Dwalen op het Dwingelderveld’. Nationaal Park Dwingelderveld is een heerlijke bestemming voor een veelzijdige herfstwandeling. Je treft er gevarieerde bossen aan, open stukken met heide en stuifzand, en moerasachtige delen waar veenpluis groeit. Heb jij oog voor paddenstoelen, dan kun je in deze tijd van het jaar je hart ophalen. Vooral Berken- en Tonderzwammen kom je met grote regelmaat tegen. Of verbaas je over de jeneverbes op het Lheebroekerzand, die er welig tiert. Zelfs de Drentse heideschapen, en dan met name de vrouwtjes, staan er gekleurd bij, door de stempels – in rood, groen of blauw – die ze op hun rug kregen als een ram hen wilde dekken.

3. Hollandse Duinen – kleine paaltjesroutes

Natuurgebied ‘Hollandse Duinen’ is een prachtig gebied, dat klaar is voor erkenning als Nederlands nationaal park. Het staat op het punt om nummer 21 te worden op de lijst. Dit uitgestrekte duingebied tussen Hoek van Holland en Langevelderslag herbergt mooie strandwallen, landgoederen, zeedorpen, stuifzandvlaktes en vennen. Misschien wel op z’n mooist is Hollandse Duinen bij Meijendel, waar smalle, kronkelige paadjes de zee verbinden met duinen en bossen. Deze avontuurlijke paadjes waaieren uit vanaf bezoekerscentrum De Tapuit. Je kunt er kiezen uit diverse kleine paaltjesroutes: twee van drie kilometer en één van vijf kilometer. De routes zijn bovendien aan elkaar te knopen. In de herfst vallen de knaloranje bessen van de duindoorn op, die ontzettend rijk zijn aan vitamine C.

4. Veluwezoom – meerdere routes

De Veluwezoom was het eerste nationale park van Nederland, wat maar aangeeft dat we al heel lang weten hoe wonderschoon en uniek dit gebied is. In dit nationaal park nabij Arnhem vind je niet alleen bossen en heidevelden, maar ook talloze heuvels, zandduinen en – daarmee samenhangend – waanzinnig weidse uitzichten. Vooral vanaf de Posbank op de top, een enorme stenen bank in het midden van het park, kun je heel ver weg kijken. In het najaar, wanneer de bossen op hun mooist zijn qua kleur, maak je hier misschien wel de allermooiste herfstwandelingen. De Veluwezoom is vanuit alle richtingen makkelijk te bereiken; het park ligt immers in het midden van het land.

5. Rijk van Nijmegen, Groesbeek – route van 11 kilometer

De prachtige wandelroute ‘Door het binnenste buitenland’ voert door het gebied rondom Nijmegen, dat geen nationaal park is, maar het volgens velen wel zou moeten zijn. Midden in het Rijk van Nijmegen ligt het plaatsje Groesbeek, dat omringd wordt door heuvels en uitgestrekte bossen. Deze 11 kilometer lange herfstwandeling voert door Boswachterij Groesbeek, een fraai bos met oude beukenlanen en rododendrons, en veel, héél veel paddenstoelen! Af en toe staat je een pittige klim te wachten. Maar ach, klimmen hoort erbij als je van weidse uitzichten wilt genieten. Vooral op de Mookerheide wordt je klimwerk goed beloond met prachtige vergezichten over het Maasdal en het stadje Cuijk.

6. Speulderbos, Veluwe – meerdere routes 

De goudgele bladeren, de omgevallen bomen begroeid met paddenstoelen en de zonnestralen die het wandelpad door de takken van de bomen verlichten: het Speulderbos verandert in de herfst in een ware sprookjeswereld! In dit bos, midden op de veluwe, mag de natuur helemaal zijn eigen gang aan. En omdat de voorbeeldig rechte bomen jaren geleden gekapt zijn voor de houthandel, kom je tijdens je wandeling vooral de scheve, misvormde bomen tegen. En zeg nou zelf? Dat is toch juist leuk! Niet alleen de flora, ook de fauna kan in dit bos zijn eigen gang gaan. Let tijdens uw wandeling daarom goed op, want wie weet ben je zo een wild zwijn op het spoor tijdens je herfstwandeling op de veluwe! Buiten de adembenemende natuur, zijn er ook verschillende bezienswaardigheden die je op je route tegen kunt komen. Zoals het onderduikershol vlak bij het plaatsje Drie. Hier zaten in de Tweede Wereldoorlog Engelse piloten verscholen. Of het Marskamp. Hier zijn overblijfselen uit de Romeinse tijd te bewonderen.

7. Bomenroute ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen – route van 14 kilometer

Deze route is speciaal samengesteld door de boswachter van de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen in Noord-Holland. Zodat iedereen kan meegenieten van zijn werk! Het is namelijk een speciale bomenroute geworden. De route leidt je over eeuwenoude landgoederen en langs minstens net zulke oude bomen. Een schitterende tulpenboom, een rode reus, een magische plataan of een zevenarmige linde: u komt hier de meest bijzondere exemplaren tegen. Neem bijvoorbeeld de Wilhelminaboom. Deze boom werd in 1898 geplant, het kroningsjaar van koningin Wilhelmina. Of neem de reusachtige eik die vermoedelijk al in 1657 op het erf prijkte. Er is een 50 meter hoge hoogwerker nodig om deze reus te snoeien! 

8. Wandelen langs de Vecht en Slot Zuylen, Utrecht – route van 13 kilometer

Er zijn meerdere mooie herfstwandelingen in en rondom Utrecht te maken, maar deze springt er toch wel echt uit. Zeker wanneer je niet alleen van natuur, maar ook van historische monumenten houdt. Tijdens deze route doe je namelijk verschillende bijzondere bouwwerken aan. Van Slot Zuylen, tot Fort aan de Klop en van de Westbroekse en Buitenwegse molen tot een monumentaal sluizencomplex. De route is best lang, maar gelukkig is het wachthuis bij Fort aan de Klop omgetoverd tot gezellige brasserie waar je even op adem kunt komen. Tijdens het stuk langs de Vecht kom je bovendien door verschillende dorpjes zoals Maarssen en Oud-Zuilen. Tijdens het wandelen geniet je van weidse natuur en uitzicht op prachtige, eeuwenoude buitenhuizen zoals het bekende Huis ten Bosch! 

Hoera! We zijn weer genomineerd voor de Website van het Jaar verkiezing! Natuurlijk willen we net zoals vorig jaar winnen. Geniet jij ook van onze uitjes en doe je telkens weer inspiratie op door onze blogs? Stem dan nu op Voordeeluitjes.nl via deze link! Bedankt!

  • Naam
  • Email