De natuur in? Ga in je paasweekend naar buiten, waar zeer diverse vogels fluiten!

Geschreven op 4 maart, 2024
Door

Tijd voor een b(l)oeiend uitje in het aankomende lange paasweekend? Ontdek dan een gevleugelde bonte wereld tijdens het ‘vogelspotten’. Zie jij altijd de vogels die je hoort? Het gebruik van meer zintuigen maakt dat jouw wandeling door de natuur een extra dimensie krijgt. Of je nu een doorgewinterde vogelspotter bent of een wandelliefhebber die de natuur eens anders ‘aan wil vliegen’, op tal van Nederlandse plekken kun jij speuren naar bijzondere vogels! Doe hier inspiratie op, download een handige app en vogel het heerlijk uit.

Voorjaar vieren in het paasweekend

Vogelgefluit: iedereen wordt er blij van! Hoeveel eieren je dit paasweekend ook verstopt, niets luidt het voorjaar beter in dan het gezang van vogels. Je hoort ze, maar ze laten zich zelden zien. Vogelspotters, ook wel ‘vogelaars’ genoemd, hebben van het speuren naar ‘de vogel achter het geluid’ een ware sport gemaakt. Maar ook als je geen fervente spotter bent, kun je in het paasweekend je ogen en oren flink de kost geven in de Nederlandse natuur. Want mensen, het voorjaar hangt – én vliegt – in de lucht! 

Leuke vogelspot-excursies

Vogels observeren wint de laatste jaren enorm aan populariteit, mede dankzij boeiende excursies die natuurorganisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland organiseren. Ga je op vogelexpeditie, dan ben je heerlijk buiten en leer je een wereld kennen, die je voorheen slechts op de achtergrond ‘hoorde’.

Paasweekend – de geschikte periode

Misschien herken je de zingende merel en de roepende koekoek, maar herken je ook het gefluit van de overige 448 vogelsoorten die ons land telt? Strijk jij in het paasweekend op een Nederlands vakantiepark neer om de lente te vieren? Ga dan eens ‘op vogeljacht’! Juist met Pasen, wanneer de natuur ontluikt, zijn onze gevederde vrienden erg druk met hun voortbestaan, waarbij het bouwen van een nest een essentieel taakje is. Voor vogelaars, maar ook voor ‘recreanten’ die graag eens zien wat ze altijd al hoorden, biedt het paasweekend daarom dé kans om naar verschillende soorten te speuren en ze te observeren!

Waar houd jij als (gelegenheids-)vogelspotter je verrekijker paraat?

Veluwe

Een van de hotspots is de Veluwe met zijn uitgestrekte bossen, heidevelden en vennen. Hier kun je op zoek gaan naar bijzondere soorten zoals de raaf en zelfs de zeldzame ortolaan. Misschien weet jij ook de pestvogel, waarvan de kleuren mooier zijn dan de naam, met je blik te vangen!

Uiterwaarden en bossen in het oosten

Langs de IJssel en de Vecht geniet je niet alleen van prachtige uitzichten. Je kunt er bovendien uitkijken naar de steltloper, de zeldzame sneeuwgans of grauwe oranjepoot! In de oude bossen van de Achterhoek, de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug is de zwarte specht een vaak gespot beestje.     

Wadden

Met hun uitgestrekte stranden, duinen en kwelders bieden de Waddeneilanden een divers landschap, waarin vogels van allerlei pluimage zich thuis voelen. Spot er de bontbekplevier en de wulp, en met een beetje mazzel de lepelaar!

Lauwersmeer

Natuurgebied Lauwersmeer, op de grens van Groningen en Friesland, trekt vanwege de aanwezigheid van rietlanden en veel water, talloze vogels aan. Hier kom je diverse vogelkijkhutten tegen, die je een heimelijke blik gunnen op grutto’s, smienten, zeearenden en lepelaars. Zonder ze onnodig te storen!

Biesbosch

De Biesbosch, een uitgestrekt zoetwatergetijdengebied op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland, vormt een unieke habitat voor veel vogelsoorten. De zeldzame zeearend, de lepelaar en de blauwborst vertoeven graag in dit moerasachtige stukje Nederland! Spot jij ze dit lekker lange paasweekend?

Handige hulpmiddelen en tips

Een goede verrekijker en een fotocamera met telelens zijn attributen, die het speuren naar en het vastleggen van vogels een stuk eenvoudiger maken. Daarnaast valt er met behulp van handige apps een wereld te ontdekken. Een voorbeeld? Wie bepaalde vogelgeluiden wil leren (her)kennen, zal plezier hebben van de app ‘ChirpOMatic’, die de door jou opgenomen geluiden identificeert. Nóg een waardevolle tip: trek iets neutraals aan, want een vogel ziet kleur, en je wilt niet overdreven zichtbaar zijn voor een diertje, dat zich niet graag laat zien!

Wat je ook gaat doen, vier het voorjaar groots! Een last minute-verblijf op een van onze vakantieparken, altijd in of nabij mooie natuurgebieden gelegen, belooft een kleurrijk paasweekend! Of je nu vogels gaat spotten of niet…. 

  • Naam
  • Email