Wat als de hitterecords weer breken? Vind verkoeling in deze streken!

Geschreven op 3 juli, 2023
Door
  Geplaatst in België, Bestemmingen, Nederland, Zomer

De mussen vielen nog net niet van het dak. Maar wat hebben we het in juni al warm gehad met z’n allen! Na maandenlang koud en instabiel weer, was het voor sommigen zelfs te warm. Of te benauwd. En wat deden we dan het liefst? Juist: afkoelen in waterrijke streken, liefst ‘om de hoek’ natuurlijk. Maar ook als het gewoon lekker Hollands zomerweer is, heb je graag het water bij de hand. Ga jij deze zomer lekker uitwaaien op de Wadden, zwemmen in Zeeland of je ogen uitkijken in Knokke? Houd in elk geval je hoofd koel en doe je voordeel met onze bruisende tips…

Afkoelen op de Wadden  

Als het erg warm is op het vasteland, waait er op de Waddeneilanden vaak nog wel een stevig windje, waardoor de temperaturen net wat lager uitvallen. En natuurlijk biedt niet alleen de wind verkoeling; dat doet ook de zee, die je aan alle kanten omringt. Tel daar de immens brede stranden aan de noordkant, de verrassend hoge duinen, de charmante plaatsjes en de vele fietspaden bij op en voilà, het paradijselijke plaatje is compleet!

Op de Wadden ervaar je het echte vrijheidsgevoel. Je waant je in het buitenland. Dat begint al met het inchecken op de veerboot. Je gaat het Nederlandse vasteland verlaten, vaart over het unieke Werelderfgoed de Waddenzee en komt aan op een eiland, waar het toch net even anders voelt dan thuis. Als je iets verfrissends zoekt, ga je voor een paar zalige hotelovernachtingen op de Wadden. Maar wees er wel snel bij, want zoals verwacht gaan deze hotels nu hard!

Ervaar jij ook graag het echte vrijheidsgevoel, op de Wadden óf elders? Dan moet je eens kijken bij onze leuke minivakanties. Dat wordt vijf dagen lang genieten op een vakantiepark!

Altijd snel bij het water, in Zeeland

Onze Zeeuwse Rivièra kent niet alleen het hoogste aantal zonuren, maar ook de meest indrukwekkende waterkeringen. En dat is niet zo gek, want na de watersnoodramp van 1953, waarbij grote delen van Zeeland overstroomden, moest er natuurlijk flink werk worden gemaakt van zeewering. De uiteindelijke Deltawerken zijn uniek in de wereld en daarom absoluut het bewonderen waard. Een expositie over deze waterwonderen vind je bij themapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder.

Wie verkoeling zoekt in Zeeland, kan kiezen uit diverse leuke hotspots langs de 650 kilometer lange kustlijn. Zo zijn Veere en het Veerse Meer erg in trek bij watersporters. Uitstapjes naar onze zuiderburen? Die zijn vanuit de Zeeuws-Vlaamse plaatsen Cadzand, Sluis en Terneuzen zo gemaakt. Daarnaast staan kustplaatsen Renesse, Vlissingen en Domburg hoog in de top 10 van leukste Zeeuwse bestemmingen. Waar in Zeeland je je ook bevindt, je bent altijd binnen een kwartier aan het water!  

Friese frisheid aan vaarten, meren en ‘kust’

Het lijkt misschien wat overdreven, te stellen dat Friesland ‘heel veel water met een beetje land’ is. Toch zit je er dan niet ver naast; met 15.000 hectare aan meren, kanalen en slootjes heeft deze provincie namelijk net zoveel land- als wateroppervlakte! En dan hebben we het nog niet eens over de waddenkust en de stranden aan het IJsselmeer, die net zo goed voor veel waterpret zorgen. Denk bijvoorbeeld aan wadlopen; vanuit Holwerd ‘loop je zo’ richting Ameland. Of bezoek trekpleister Makkum aan het IJsselmeer, dat niet alleen gezelligheid maar ook veel watersportopties belooft.

De Friese meren, met plaatsen als Joure, Lemmer en Oudega, mogen in dit rijtje zeker niet ontbreken; houd je van varen, zeilen, suppen of kanoën, dan zit je hier goed! Last but not least: Sneek! Van 4 tot en met 10 augustus vindt er weer het grootste evenement op de binnenwateren van Europa plaats: de Sneekweek. Alleen al het kijken naar de diverse valken, botters en catamarans is een belevenis. Naast de indrukwekkende zeilwedstrijden bezorgen talrijke live-optredens en een kermis in het stadscentrum je een week om nooit te vergeten.

Veluwse stranden, meren en ‘bronnen’

De Veluwe interessant als je verkoeling zoekt? Nou en of! Gelderland, met de Veluwe als meest geprezen natuurgebied, grenst immers net als Friesland aan het IJsselmeer. Alleen wordt hier het water aangeduid met de term ‘Veluwerandmeren’. Pittoreske stadjes Harderwijk en Elburg liggen direct aan dit water. Verder vormen het Uddelermeer, de Lathumse Plas en de Zandenplas bij Nunspeet prachtige oases te midden van bossen en heidevelden.

Ook diverse gerenommeerde wellnesscentra vind je in het midden van ons land; deze zijn niet voor niets in het natuurschoon van de Veluwe gevestigd. Zo heb je tijdens het kuren, chillend op een ligbedje, nog iets moois om naar te turen. Wordt het baden en stomen bij de Veluwse Bron, SpaVeluwe, Thermen Bussloo of De Zwaluwhoeve? Je hebt de bronnen voor het uitkiezen!

Ga gerust naar de Belgische kust

Badplaats Knokke is misschien wel het bekendst, het mondainst ook. Hier valt goed te flaneren over de boulevard. Wat velen echter niet weten, is dat Knokke ook nog eens een rijke geschiedenis en een middeleeuws karakter heeft. Na een duik in zee, pak je dus ook nog wat cultuur mee! Ben je van 21 tot en met 23 juli in Knokke? Laat je dan verrassen door het kleinschalige muziekfestival Kneistival, met een line-up van topbands op een unieke locatie aan zee. Sportievelingen kunnen in het hoogseizoen losgaan op de sportstranden, waar meedoen aan uiteenlopende activiteiten gratis is.

Oostende is volgens velen de mooiste plaats aan de Belgische kust, Blankenberge en De Panne zijn bij jonge gezinnen populair. De Panne werkt als een magneet op de kleintjes, uiteraard vanwege het nabije Plopsaland. Kustplaats De Haan, gezellig maar vrij klein, wordt eigenlijk zelden genoemd als het om mooie Belgische badplaatsen gaat. De meesten kiezen voor de populaire grote broers Oostende en Blankenberge. Heb jij als rustzoeker even geluk. Want een relaxte sfeer, een prachtig lang strand en machtige polders en duinen rondom: dát is misschien wel wat jij zoekt!

Wil jij er even tussenuit en vind je een weekend te kort, maar een week misschien net te lang? Laten wij nu de leukste 4- en 5-daagse minivakanties voor je in huis hebben. Ga voor deze korte vakantie op een vakantiepark of kies voor vier à vijf dagen in een hotel!

  • Naam
  • Email