Ontdek Nederland: 7 tips voor de toerist in eigen land

Tips- Nederland-Toerist in eigen land- Voordeeluitjes-Vakantieblog

Vakantie in eigen land saai? Nee joh! Nederland is zo mooi! En dit jaar is het perfecte jaar om dit te gaan ontdekken. Zie je het niet zo snel? Kijk dan eens door de ogen van een buitenlandse toerist naar onze eigen, oer-Hollandse pareltjes. Waar je precies moet zijn voor typisch Hollandse taferelen, dat hebben wij voor je op een rijtje gezet. Bekijk onderstaande hotspots, doe inspiratie op en speel toerist in eigen land!

Zaanse schans; oer-Hollands mooi!

Waar kun je beter de toerist in eigen land uithangen dan op de Zaanse schans in de gemeente Zaanstad? De Zaanse Schans moet je zeker één keer in je leven hebben gezien. Het is een opmerkelijke plek, vol met historische houten huisjes, oude ambachten, eeuwenoude molens en interessante musea, waar je je bij vlagen in de 18e en 19e eeuw waant! Van een grote afstand zie je de wieken van de molens al draaien met op de achtergrond het weidse polderland. Vergeet je fototoestel niet als je naar de Zaanse Schans gaat: dit is de perfecte plek voor een oer-Hollands kiekje, als herinnering aan jouw avontuur als toerist in eigen land!

Toerist in eigen land: terug naar het Nederland van toen

Wil jij vele oude ambachten, Zaanse huisjes en historische boerderijen op één plek bewonderen? Dan is het Openluchtmuseum in Arnhem iets voor jou! Hier wandel je door het Nederland van vroeger, en zie je hoe het land veranderd is. Treed binnen bij de authentieke museale gebouwen en beland direct over de drempel in de jaren vijftig, het boerenleven van eind negentiende eeuw of een andere vervlogen tijd. Wist je dat ook Ootmarsum een prachtig openluchtmuseum heeft? Hier ervaar je specifiek het Twente van vroeger; om precies te zijn het plattelandsleven van zo’n honderd jaar geleden. Het prachtige kunstenaarsstadje is sowieso het bezoeken waard, met z’n middeleeuwse centrum en vele galerieën. Wil jij hier toerist in eigen land spelen? Bekijk dan eens onze hotels in Ootmarsum! en let op: voor musea dien je in veel gevallen op dit moment te reserveren.

Tips- Nederland-Toerist in eigen land- Voordeeluitjes-VakantieblogTips- Nederland-Toerist in eigen land- Voordeeluitjes-Vakantieblog

Volendam en Marken

Bijna elke toerist die vanuit het buitenland Nederland aandoet, bezoekt Volendam en Marken. Ja, samen; deze oer-Hollandse hotspots liggen namelijk dicht bij elkaar! Vanuit Volendam vaart met grote regelmaat een veerboot richting schiereiland Marken. Bewonder in Volendam traditionele klederdracht, beluister de palingsound of neem een kijkje bij de typisch Volendamse visafslag. Op Marken ga je natuurlijk voor een rondleiding met gids, langs tal van oude werven, houten huisjes en de monumentale vuurtoren. Schitterende plekken om echt even toerist in eigen land te spelen!

Kinderdijk

Dit dorpje in Zuid-Holland is voornamelijk befaamd om zijn Kinderdijkse molens, die sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijken en die een uniek verhaal vertellen, zeker ook door het decor van weidse polders, waartegen dit erfgoed mooi afsteekt. Besef ondertussen dat de molens en gemalen het mogelijk maken dat wij Nederlanders onder zeeniveau wonen! Geniet van een typisch Hollands panorama van eeuwenoude boerderijen, molens, akkers en tal van sloten en kanalen. Hoe oer-Hollands wil je het hebben, als toerist in eigen land?

Kaas? Gouda en Alkmaar!

Voor die echte Goudse kaas moet je natuurlijk in Gouda zijn! Helaas was er vanwege het coronavirus afgelopen zomer geen wekelijkse kaasmarkt in Gouda, maar normaal gesproken is het bewonderen van het handjeklappen door kaasboeren uit de polders en het wegen van de kazen in de monumentale Goudse Waag een heel spektakel voor een toerist in eigen land! Natuurlijk kun je gewoon te allen tijde heerlijke kaas proeven in de stad, net als stroopwafels, waar kaasstad Gouda eveneens bekend om is. Ook een echte kaasstad, en leuk om eens te gaan ontdekken, is Alkmaar.

Tips- Nederland-Toerist in eigen land- Voordeeluitjes-VakantieblogTips- Nederland-Toerist in eigen land- Voordeeluitjes-Vakantieblog

Toerist in eigen land: waterrijk Nederland

Het kleine stadje IJlst, dat direct aan het Friese water gelegen is, blijkt een ware verrassing in eigen land. Het plaatsje is sinds het midden van de 19e eeuw nooit noemenswaardig veranderd. Vanzelfsprekend pak je hier de boot om je voort te bewegen op de Eegracht, onder andere varend langs de lage huisjes met de prachtige oude gevels. Verbaas je over de tuintjes, die door een straat gescheiden worden van de huizen waarbij ze horen. Laat je, wanneer je in Friesland bent, ook zeker verrassen door de Friese meren, waarover het prachtig varen is. In het noorden van Overijssel zie je natuurlijk in het wereldberoemde en pittoreske Giethoorn oer-Hollandse ‘plaatjes’ van meren, grachten, wuivend riet en mooie ophaalbruggetjes, vanuit een fluisterbootje of punter!

Rust en ruimte in Twente en de Achterhoek

Ben jij van plan toerist in eigen land te gaan spelen, en woon je zelf in een stad? Trek er dan eens opuit in het buitengebied in het oosten! Ga bijvoorbeeld lekker fietsen in de Achterhoek, waar je geniet van bossen, glooiende landschappen, prachtige landgoederen en zelfs wijngaarden! Onderweg zijn de indrukwekkende vergezichten, de rust en de ruimte ware traktaties. Ook fietsen in Twente is een uitstekend idee. In beide streken zal het prachtige coulisselandschap je betoveren en steek je misschien zelfs ongemerkt de Duitse grens over. Gauw weer terug: je bent immers toerist in eigen land! Na jouw fietstocht fijn de beentjes omhoog in een comfortabel hotel? Bekijk onze hotels in de Achterhoek en Twente en maak er een onvergetelijk reisje in ons eigen mooie Nederland van!

  • Naam
  • Email