Tips voor een weekendje weg naar Waddeneiland Texel

Geschreven op 5 oktober, 2020
  Geplaatst in Bestemmingen, Nederland, Tips & uitjes

gastblog texel vakantieblog voordeeluitjes.nl

Even lekker uitwaaien aan de Nederlandse kust, dat klinkt toch als een heerlijk weekendje weg? Texel is hiervoor een zeer geschikte plek. Het is gewoon in Nederland, je bent er zo, maar je bent wel los van het vaste land. Je hoeft je tijdens dit weekend alleen maar lekker te vermaken aan zee. 

Reizen naar Texel

Om op Texel te komen, neem je de ferry vanaf Den Helder. Den Helder is gemakkelijk met de auto te bereiken; vanaf Alkmaar is het een rechte weg binnendoor. De auto mag vervolgens mee op de boot, zodat je op het eiland je eigen vervoer bij je hebt. Het is ook mogelijk om met het openbaar vervoer naar het eiland te gaan. Vanuit Utrecht of Amsterdam gaat er een rechtstreekse trein naar Den Helder. Vervolgens ga je met de bus of te voet naar de boot. Texel heeft een goed openbaar vervoersnetwerk. Maar eenmaal aan de overkant huur je in de haven meteen een fiets en ga je verder op weg.

Leuke hotels op Texel

Hotels heeft Texel genoeg. Ga je voor een knus boetiekhotel of een luxe 4-sterrenhotel? Bij Hotel De Vlijt overnacht je op het vliegveld van Texel! Hier ontwaak je met opstijgende en dalende vliegtuigen in het zicht. Slaap je liever in de weidse natuur van Texel, dan is Boutique Hotel Texel een goede keus. Je kunt hier zelfs een heuse Spa Woolness op authentieke Texelse wijze beleven. In alle luxe dichtbij het strand van Texel en het gezellige centrum van De Koog verblijven? Dan is Hotel Kogerstaete Texel jouw ideale hotel op Texel. Kom je met een groep dan is een huisje huren op een vakantiepark op Texel altijd een goed idee.

 

Culinaire hotspots van Texel

Als je dan toch een weekend weg bent, dan ga je natuurlijk niet koken. Voor de lunch is Faro 2 op de noordpunt een aanrader. Deze strandtent ligt vlakbij de vuurtoren van Texel in De Cocksdorp. Hou je van pannenkoeken? Dan moet je in De Koog zijn bij Wad Lekker. Culinair genieten doe je Bij Jef in Den Hoorn. Dit met Michelinster bekroonde restaurant tovert de culinairste hoogstandjes voor je op tafel. Voor een ambachtelijk ijsje ga je naar Bella Toscana in De Koog of IJsboerderij Labora in De Cocksdorp. Breng ook zeker een bezoekje aan de kaasboerderij Wezenspyk waar je heerlijke Texelse schapenkaas kunt proeven.

Wat te doen op Texel?

Voor jong en oud is er veel te doen en te zien op het eiland. Zo zijn de dorpskernen van Den Burg en Oudeschild bijvoorbeeld enorm historisch en gezellig. In Den Burg is het leuk winkelen en bezoek je de Oudheidkamer om meer te leren over het eiland en haar bewoners. Tevens vind je in Den Burg een bioscoop en gezellige cafés. In Oudeschild ligt de haven van het eiland. Hier stap je op een rondvaartboot en ga je op zoek naar zeehondjes. Ook het museum Kaap Skil is gevestigd in dit dorp. Dit museum geeft vooral een kijkje in de geschiedenis van de scheepvaart. De badplaats van het eiland is De Koog. Hier zijn veel winkeltjes en restaurantjes. Op Texel geniet je ook van leuke uitjes zoals Ecomare, Jutters- en Schipbreuk Museum Flora, rondleidingen bij de Texelse bierfabriek en de Texel Zoo.

Natuur op Texel

Het Waddeneiland Texel heeft 40 natuurgebieden waar je al wandelend of fietsend kunt genieten van de omgeving. Een groot deel van de Texelse natuur ligt in Nationaal Park de Duinen van Texel. Nergens in Nederland vind je zoveel verschillende landschappen op zo’n klein oppervlak. Het gebied aan de westkant van het eiland heeft duinen, natte duinvalleien, dennen- en loofbossen, kwelders en heidevelden. Er is een rijke flora en fauna met veel zeldzame plantensoorten en beschermde vogelsoorten, die je hier van heel dichtbij kunt zien. Aan de noordkant van het eiland vind je natuurgebied De Slufter. De Slufter is het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnen stromen. Je vindt hier dan ook alleen planten die in het zoute water kunnen overleven, zoals lamsoor en zeeaster. Als ze in de zomermaanden in bloei staan, kleurt De Slufter roze, lila en paars. In het najaar geeft zeekraal het gebied een prachtige rode gloed.

Schapeneiland Texel

Texel heeft ongeveer net zoveel schapen als inwoners! Van beide leven er een kleine 14.000 op het eiland. In het voorjaar komen daar nog vele duizenden lammetjes bij. Een bezoekje aan een schapenboerderij mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je verblijf op dit waddeneiland. Bij Schapenboerderij Texel kun je met lammetjes knuffelen en in de boerderij winkel worden schapenproducten verkocht, zoals wol en schapenkaas. In het Schapenmuseum op het eiland wordt in een authentieke schapenboet de bijzondere geschiedenis van het Texelse Schaap verteld. En heb je nog geen genoeg van de schapen? Dan kan je in het voorjaar de speciale Lammetjesfietsroute volgen.

Sportieve activiteiten op Texel

Er is op Texel veel te doen aan sportieve activiteiten. Op het vliegveld van het eiland leer je bijvoorbeeld parachutespringen. Maar ook surfen, kitesurfen en paardrijden behoren tot de vele sportieve uitdagingen die het eiland te bieden heeft. En natuurlijk zijn er veel leuke fietsarrangementen te vinden op dit eiland.

Waddeneilanden hoppen

Van mei tot half september heb je de mogelijkheid om van waddeneiland naar waddeneiland te hoppen. In het zomerseizoen zijn de vijf eilanden namelijk met elkaar verbonden. Er varen dan veerboten tussen de verschillende eilanden. Tip: boek een aantal overnachtingen in een hotel op de Waddeneilanden om de eilanden écht te ontdekken.

  • Naam
  • Email