Eilandhoppen op de Wadden: ontdek de verschillende eilanden!

Geschreven op 5 augustus, 2021
Door

Wadden-Duinen-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog… Heb je alle vijf de eilanden al eens bezocht of ben je er nog nooit geweest? Hoe dan ook, de Waddeneilanden zijn de perfecte bestemming voor een vakantie dicht bij huis. Je waant je bijna in het buitenland! Daarbij hebben de verschillende eilanden hun eigen sfeer en bezienswaardigheden. Maar hoe maak je nou een keuze tussen al dit moois? Bezoek niet één, maar meerdere eilanden! Eilandhoppen op de Wadden is de ideale manier om tijdens je vakantie verschillende eilanden te ontdekken. De ene dag beklim je de vuurtoren van Vlieland, een paar dagen later ben je aan het wadlopen op Texel. Voor een veelzijdige vakantie in Nederland is eilandhoppen de perfecte activiteit!

Hop van eiland naar eiland

Van mei tot half september heb je de mogelijkheid om van eiland naar eiland te hoppen. In het zomerseizoen zijn de vijf eilanden namelijk met elkaar verbonden; er varen dan veerboten tussen de verschillende eilanden. Een compleet eilandhoppen-waddenarrangement is er niet, maar met onderstaande tips is het prima zelf te regelen.

Waddeneiland - Voordeeluitjes Vakantieblog

Je Waddeneiland-avontuur begint in Den Helder, waar je op de boot stapt naar Texel. Dat echte vakantiegevoel begint al tijdens de 20 minuten durende overtocht! Het grootste eiland van de Wadden ontdekt? Vanuit het dorp De Cocksdorp vertrekt de boot richting Vlieland, het tweede eiland dat je bezoekt. Rust, brede en schone zandstranden en een gezellig dorp wachten op je komst. Hier kom je écht even tot rust! Je vaart van Vlieland naar Terschelling met de snelboot van Rederij Doeksen. Deze vaart tijdens de zomerdienstregeling op dinsdag, woensdag en donderdag. Vanuit Terschelling vervolg je je avontuur richting Ameland. Uitsluitend in het hoogseizoen is er een directe verbinding tussen deze twee eilanden. Tot slot eindig je in Schiermonnikoog: het kleinste bewoonde Waddeneiland.

Tip: Je kunt alle eilanden uiteraard niet in één dag bezoeken. Boek een aantal overnachtingen in een hotel op de Waddeneilanden om de eilanden op je gemak te ontdekken!

De leukste activiteiten tijdens het eilandhoppen

Beklim een vuurtoren
Als je een bezoekje aan de Wadden brengt, hoort het beklimmen van een vuurtoren er natuurlijk bij. Het adembenemende uitzicht dat boven op je wacht is de klim vaak helemaal waard. Niet alle vuurtorens zijn toegankelijk voor publiek, dus let daar goed op. De vuurtoren van Texel is bijna het hele jaar door open voor bezoekers. De toren op Vlieland kan tussen juli en oktober worden beklommen en telt 51 treden. Ben je in voor een flinke klim? De vuurtoren van Ameland telt maar liefst 236 treden! Boven in de toren is een werkkamer ingericht, zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter werd gebruikt.

Wadden-Vuurtoren-Voordeeluitjes-Vakantieblog    waddeneilanden-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

Zoek de rust op
Ben je op zoek naar ultieme rust? Schiermonnikoog en Vlieland tellen de minste inwoners. Deze eilanden zijn tevens autovrij. En mocht je het strand en de zee even helemaal zat zijn, maak dan een wandeling door Bomenland: het eerste dennenbos van Vlieland. Hier is een mooie wandelroute uitgezet door Staatsbosbeheer.

Dagje weg Wadden
Tijdens het eilandhoppen kom je altijd wel een museum tegen waar jij enthousiast van wordt. Bezoek Museum Kaap Skil op Texel om meer te leren over de zeegeschiedenis van dit eiland. Zo’n 10 kilometer verderop vind je zeehondenopvang Ecomare. Dit centrum vangt jaarlijks ongeveer 100 zieke of verzwakte zeehonden op. Op West-Terschelling staat het Centrum voor Natuur en Landschap. Behalve aan de natuurtentoonstelling kun je ook een bezoekje brengen aan het zeeaquarium. Bewonder de bewoners van de Waddenzee van dichtbij. Ben je meer een doener? In het Maritiem Centrum op Ameland ga je zelf op avontuur in de maritieme wereld!

Bijzondere-dieren-spotten-zeehonden-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Actief op de Waddeneilanden
De zilte zeelucht is goed voor je. Bewegen ook. Combineren dus! Maak een lange fiets- of wandeltocht, ga paardrijden door de duinen of wadlopen over de bodem van de Waddenzee. Ben je een echte waaghals? Ga dan parachutespringen op Texel of Ameland en streep weer iets van je bucketlist af.

 • Naam
 • Email

6 REACTIES

 1. Janneke schreef:

  Lijkt me top

 2. Louise schreef:

  Heel erg leuk. Hoe doen jullie dat met de bagage

  • Moniek schreef:

   Hi Louise, dit zit er niet bij in, dus hier dien je zelf zorg voor te dragen. Wel is er vaak bagagetransport op de eilanden aanwezig!

 3. Dwayne Vd broek schreef:

  Hallo, wat zijn de prijzen?

 4. Erika schreef:

  Is het mogelijk om met je fiets op de veerboten te gaan?