Zin in een bijzonder oud en nieuw? Begin 2024 spectaculair!

Geschreven op 21 december, 2023
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Nederland

‘Wat doe jij met oud en nieuw?’ Het is een vraag die rondzingt in de aanloop naar de feestdagen. Velen weten al maanden van tevoren waar van jaar gewisseld wordt, maar anderen hebben het antwoord niet zo een-twee-drie paraat. Ben jij zo iemand, die heimelijk het nieuwe jaar wel eens ergens anders zou willen inluiden? Of wordt het – met de nieuwjaarsconference op tv – de laatste uren van het jaar aftellen? Bij magische plekken voor een bijzondere jaarwisseling denk je al snel aan Londen, New York of Parijs. Maar kun je ook dichterbij een bijzonder oud en nieuw meemaken? Ja, zeker wel!

Toegankelijke feesten in grote steden 

In veel van onze grote steden kun je genieten van georganiseerd geknetter: prachtige vuurwerkshows die vooral een lust voor het oog zijn. Vooraf of aansluitend kun je lekker de pleinen, kroegjes en cafeetjes afstruinen. Verwacht het onverwachte; dát is nog eens een verfrissend oud en nieuw! Ben je slim, dan zorg je ervoor dat je na het knalfeest niet naar huis hoeft te rijden en boek je die bijzondere overnachting met oud en nieuw!

Zin in een gouden avond? Bij Crazy Piano’s in Scheveningen is het op oudjaarsavond vanaf 22:30 uur een en al goud wat er blinkt. In het interieur, maar ook aan jouw lijf. De dresscode luidt namelijk: ’24-karaats goud’! Bestel de kaarten online (à 55 euro per ticket) en ga lekker shinen tot een uurtje of 04:00 in de morgen, in een feestelijke sfeer van pracht, praal en spetterende liveoptredens. 

Op de Boompjeskade in Rotterdam kun je je vanaf 22.30 uur alvast feestelijk voorbereiden op het spectaculaire aftelmoment. Je sluit 2023 gezellig af met oliebollen, muziek en een drankje. En natuurlijk zullen met jou duizenden anderen wachten op dat ene hoogtepunt: het Nationale Vuurwerk op de Erasmusbrug. Precies om 00:00 uur barst het betoverende vuurwerkspektakel los! Extra fijn: de toegang is gratis.

Natuurlijk zijn er meer steden die een grote vuurwerkshow op het programma hebben. Zo kun je in Maastricht genieten van vuurwerk boven de Maas. Amsterdam houdt een gratis toegankelijk oud en nieuw-feest op het Museumplein en zorgt voor een magische lichtshow met eco-vuurwerk. Een onvergetelijke oud en nieuw over de grens meemaken? Dan tippen we Berlijn, want in deze metropool is niet alleen veel (vuurwerk) te zien, maar ook veel mee te maken: talrijke feesten door de hele stad en een megafeest bij de Brandenburger Tor.

Place to be, ook in de dagen vóór oud en nieuw

Scheveningen noemden we hierboven al. Maar de badplaats is vooral trots op z’n notering in het Guinness Book of World Records. In Scheveningen bouwt men in de dagen voor de jaarwisseling al jaren het hoogste vreugdevuur van het land. Maar sinds 2015 is Vreugdevuur Scheveningen zelfs trotse wereldrecordhouder! 

Honderden pallets worden ook dit jaar door een grote groep vrijwilligers gestapeld tot een flinke berg. Met slechts één doel: dit record vasthouden. De enorme klus bekijken is al erg leuk, maar aan de Scheveningse kust is nog veel meer te doen van 27 tot en met 31 december, zoals hutten bouwen, lasergamen of touwtrekken. Vanuit je huisje bij Scheveningen maak je het allemaal mee. Op 31 december volgt de apotheose, met eerst het Oudejaarsfeest en om 00:00 uur het enorme vreugdevuur op het Noorderstrand.

Dit vreugdevuur zal overigens nóg meer vreugde geven dan de vuren in eerdere jaren. Het is immers voor het eerst na de coronajaren en de ‘vuurregen’ van 2019, dat het weer mag knetteren in Scheveningen!

Dé nieuwjaarsduik

Overnacht je in Scheveningen, dan kun je op nieuwjaarsdag mooi afkoelen in de Noordzee, want de meest traditionele nieuwjaarsduik van het land moet je natuurlijk een keer in je leven genomen hebben. Vanaf 10:30 uur kun je je inschrijven en om 11:45 uur kun je je samen met misschien wel duizenden andere bikkels opwarmen op muziek, waardoor je om 12:00 uur klaar bent voor ‘de duik der duiken’ in het koude zeewater. Wie weet kom je nog in de krant!

Leuke varianten

Ga je voor die duik in de Noordzee, maar hoef je ‘de voorpagina niet per se te halen’? Weet dan, dat ook op de Waddeneilanden en in kustplaatsen als Zandvoort en Egmond aan Zee, een nieuwjaarsduik georganiseerd wordt. En wat te denken van Strand IJburg in Amsterdam of het IJsselmeerstrand in Lemmer? Een primeur meemaken? Bij Grand Café De Walrus in Leeuwarden is voor het eerst een ‘nieuwjaarsduikje’ te nemen; onder het genot van opzwepende muziek plons je van de glijbaan in het koude water van de gracht. Een koek en zopie-tent is aanwezig.

Geen zin in massa, drukte en vuurwerk, maar wel in een bijzonder oud en nieuw? Bekijk dan onze speciale oud en nieuw-arrangementen en vind je eigen favoriete bestemming! Met oud en nieuw een huisje boeken is ook een tof idee!

  • Naam
  • Email