Op zoek naar een uitje deze herfst? Doe een museum aan en beleef een leerzame dag!

Geschreven op 16 oktober, 2023
Door
  Geplaatst in Nederland, Tips & uitjes

De herfst is nu echt begonnen! Naast heerlijke herfstwandelingen maken en uitjes in de natuur beleven, is het najaar ook de tijd om meer activiteiten binnen op te zoeken. Wat dacht je van een leerzame dag, bijvoorbeeld in een museum, kasteel of Hanzestad? Ontdek wat er allemaal te leren valt in de maanden oktober en november en welke evenementen er gehouden worden. Ga eropuit en geniet!

Open Museum Maand

In Friesland staat de maand november bekend als Open Museum Maand, georganiseerd door VVV Waterland van Friesland. In de regio Zuidwest Friesland, ook wel ‘Waterland van Friesland’ genoemd, openen 15 musea hun deuren. Ben je inwoner van Friesland of verblijf je in een hotel in Friesland, dan kun je veel van deze musea gratis bezoeken, bij inlevering van een waardebon. Ontdek natuur, cultuur en kunst in Friesland tijdens een dag of weekend musea bezoeken. Voor deze maand heeft de provincie speciale wandel-, fiets- en autoroutes uitgestippeld. Hierdoor kun je in één dag meerdere musea aandoen. Bezoek bijvoorbeeld het Cultureel Historisch Centrum ‘de Tiid’, Museum Joure of het Kazemattenmuseum. Ook het Fries Scheepvaartmuseum en het Afsluitdijk Wadden Centre zijn aanraders. Ben je gek op modeltreinen, bezoek dan het Nationaal Modelspoor Museum. Wil je meer leren over het zonnestelsel, dan is het Eise Eisinga Planetarium, een wetenschapsmuseum in Franeker, een must-see. Boek dus in Zuidwest Friesland in november een hotelovernachting en ga eropuit!

Hanzejaar

2023 is in Nederland het Hanzejaar. De Hanze is een samenwerking uit de middeleeuwen tussen handelssteden aan zee. De negen prachtige Hanzesteden Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle geven dit jaar extra betekenis aan 800 jaar Hanze gedachtengoed door diverse museumtentoonstellingen, evenementen en binnen- en buitenactiviteiten. Dit jaar leer je dus meer over de Hanze én de negen Hanzesteden tijdens een heerlijke dag uit.

Bezoek een van de musea in de negen steden en leer meer over de geschiedenis. Of maak een stadswandeling met gids door de historische stadscentra om te ervaren hoe er vroeger geleefd en gehandeld werd. Ook kun je meedoen aan een Hanzeproeverij in Doesburg. Bovendien zijn er in Deventer en Zwolle puzzeltochten in de buitenlucht, genaamd Outside Escape Deventer en Hanze Escape Zwolle. Ga je liever zonder gids of puzzels op pad, dan is de Hanze Podwalk in Deventer een aanrader. Aan de hand van verhalen en overblijfselen leer je meer over de historie.

Maand van de Geschiedenis

In Nederland staat de maand oktober ook nog eens in heel Nederland bekend als Maand van de Geschiedenis. Dit is het grootste geschiedenisevenement van het land. Er zijn verspreid door het land vele musea en andere culturele instellingen die activiteiten organiseren om meer te leren over de geschiedenis. Dit jaar is het thema: ‘Eureka!’ Ontdek de Maand van de Geschiedenis bijvoorbeeld bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, de organisator. Of ga naar de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum, de afsluiter van deze maand. Ook in andere musea zijn rondleidingen, lezingen en voorstellingen bij te wonen.

Wil je de geschiedenis nog dieper induiken, bezoek dan een van de vele kastelen die Nederland telt. Na het kasteel vanbinnen bewonderd te hebben, kun je vaak heerlijk wandelen in de natuur rondom deze historische bouwwerken.

Wil je ultiem genieten van een museumervaring? Boek dan een hotelovernachting in de buurt van een interessant museum. Hierdoor heb je alle tijd om bij te leren of meerdere musea mee te pakken. Daarnaast biedt Voordeeluitjes.nl zelfs speciale museum arrangementen aan.

  • Naam
  • Email