Top 5 exotische hotspots dichtbij. Waar in Nederland waan jij je in het buitenland?

Geschreven op 28 juli, 2020
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Nederland, Zomer
Loonse Drunense Duinen- Vakantie-Nederland-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Je hoeft niet ver weg te gaan, om gefascineerd te raken en het typische buitenlandgevoel te krijgen. Je mist dit jaar de zuidelijke sferen, de ruige landschappen of de mooie Europese hoofdsteden? Geen nood, want ook in eigen land tref je woestijnachtige vlakten, exotische vogels of een typisch zuidelijke flair aan. Waar vind je die magische plekken? Met andere woorden: waar waan jij je in het buitenland? Met deze 5 tips ga jij geheid even vergeten in welk land je in werkelijkheid bent.

Italiaanse taferelen in de Limburgse heuvels

We beginnen met een streek, waar we in het kader van het echte buitenlandgevoel niet omheen kunnen. Dalen we af naar het zuiden, dan komen we vanzelf in ‘het eigen buitenland’ terecht: het Zuid-Limburgse Heuvelland. Wandelen in Zuid-Limburg is zo on-Nederlands fijn! De omgeving van het schilderachtige dorpje Eys bijvoorbeeld, heeft als bijnaam ‘het Toscane van Limburg’. En da’s niet voor niets! De zachte glooiingen in het landschap, de aanwezigheid van Italiaanse populieren die veel weg hebben van Toscaanse cypressen, de vele wijngaarden als ook het lekkere lome levensritme maken, dat de gelijkenis met Toscane treffend is. Geniet er van heerlijke streekproducten en vooral met volle teugen!    

Ruige gebieden vol zandvlakten, bijzondere flora en uitheemse sferen

Langzamerhand krijgt Nederland er steeds meer ‘woestijngrond’ bij. De ‘Sahara van de Veluwe’ waarmee Kootwijkerzand bedoeld wordt alsmede de ‘Sahara van Brabant’ verwijzend naar de zandvlakten van de Loonse en Drunense Duinen, zijn woestijnachtige gebieden die je je eigen land even doen vergeten. De derde vlakte in het rijtje ‘woestijnen’ is zeker niet minder indrukwekkend: de Soester Duinen in de gemeente Soest. Grenzend aan Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug, herbergt dit unieke stukje land een bijna uitheemse wereld vol met zandvlakten en een begroeiing die zo uit Afrika lijkt te zijn overgewaaid.

De exotische flamingo’s hebben Nederland ontdekt als zomerbestemming

De laatste jaren doet de flamingokolonie uit het Duitse Zwillbrocker Venn (dicht bij de grens, Groenlo en Winterswijk) in de zomer vele Nederlandse gebieden aan. Vanaf juli strijken de exoten neer in onder andere Gelderland, Groningen, Friesland en Zuid-Holland. Waar zijn de flamingo’s in Nederland precies te spotten? Nou, bijvoorbeeld vanaf de dijk bij Elburg aan het Veluwemeer, in het noordelijke Lauwersmeer en vanaf de jachthaven bij het Zuid-Hollandse Battenoord. Dus wil jij graag bijzondere vogels spotten, dan zit je deze zomer in eigen land goed!  

Flaneren met flair en heilzaam vertoeven aan onze eigen kust

Domburg, oftewel het Saint-Tropez of Knokke van het noorden, is dé mondaine badplaats van ons land. Schilders Mondriaan en Toorop kwamen vooral naar Domburg en het nabijgelegen Oostkapelle voor het bijzondere licht dat hier schijnt. Verder geniet het kustplaatsje bekendheid vanwege de aanwezige statige villa’s en het gezellige centrum met bijzondere boetiekjes. Maar ook om zijn gezonde lucht en het helende zeewater wordt Domburg geroemd. De plaats heeft zelfs volgens erkende Duitse criteria het predicaat van heilzame zeebadplaats opgeplakt gekregen. Domburg en Cadzand zijn de enige Nederlandse badplaatsen die deze titel mogen voeren. Dat wordt dus heilzaam flaneren langs het strand van Domburg!

In Nederland een ‘buitenlandse stedentrip’? – waar in Nederland waan je je in het buitenland?

Grote steden in dit rijtje? Dan komen zeker Den Bosch en Maastricht in aanmerking. Zo’n ervaring gun je werkelijk iedereen, die even het lekkere buitenlandgevoel zoekt. Den Bosch is met prachtig historisch centrum, oude stadsmuren, grachten, smalle klinkersteegjes en vele bourgondische restaurants in De Korte Putstraat een ware zuidelijke traktatie. Net of je in Frankrijk of Italië bent! Maastricht oogt zo mogelijk nóg ‘mediterraner’. De oude brug over de Maas, de historische kathedralen, de unieke boetiekjes, de kronkelige straatjes én de vele zonuren geven deze Maasstad onmiskenbaar zijn zuidelijke gloed. Een stad met een zonnig gemoed: dat is Maastricht! Voor dit buitenland blijf je lekker in Nederland! 

  • Naam
  • Email