5x In de natuur op pad – vanuit een Gelderse stad!

Geschreven op 5 november, 2020
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Natuur, Nederland, Wandelen

Gelderland heeft niet alleen mooie (oude) steden, maar is ook nog eens rijk aan ontelbare prachtige natuurgebieden. Deze grootste provincie van Nederland is niet voor niets zo populair bij vakantiegangers in eigen land! In Gelderland zijn legio natuurjuweeltjes te vinden, die vanuit de stad snel bereikbaar zijn. Denk aan de Betuwe met Tiel als uitvalsbasis, Berg en Dal bij Nijmegen en Nationaal Park Veluwezoom als ‘achtertuin’ van Arnhem. Wil jij rondstruinen door de mooiste natuurgebieden van Gelderland vanuit een interessante stad? Bekijk dan hier de 5 groene Gelderse toppers!

Nijmegen –  Romeinse roots en de mooiste natuur rondom

Ga je voor een stedentrip naar historische stad Nijmegen, dan ga je natuurlijk in de 5000 jaar oude geschiedenis duiken, door bij Museum Het Valkhof binnen te stappen. Maar wist je dat de natuur rondom deze Gelderse stad minstens zo indrukwekkend is? De Ooijpolder is zo’n voorbeeld; vanaf de levendige Waalkade hoef je slechts in oostelijke richting te lopen en voor je het weet sta je midden in de prachtige uiterwaarden van de Waal, een fraai polderlandschap waar wilde paarden en Galloway-runderen zo met je op kunnen lopen. Ook de Duivelsberg in Berg en Dal tref je net buiten de stadsgrenzen aan: een zeer heuvelrijk bos met mooie uitzichtpunten!

Arnhem –  vanuit het stadsgedruis zo op de Veluwe

Rijd je Arnhem uit, dan lacht het groen je al toe. Zowel Nationaal Park Veluwezoom als Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt als het ware tegen Arnhem aan, als een natuurlijke buffer van bossen, heidevlakten en zandgronden. Je bent dus zo op de mooiste Veluwse paden, die je nog wel eens trakteren op onverwacht wild dat voorbijschiet. Houd die verrekijker dus in de aanslag! Tussen de nationale parken in ligt een stukje Veluwe, dat iets minder bekend is: het Deelerwoud. Ben je als wandelliefhebber op zoek naar een oase van rust op steenworp afstand van de stad? Dan is dit jouw ‘speeltuin’! Qua mooiste natuurgebieden van Gelderland doet dit gebiedje niet onder voor de bekendere delen van de Veluwe! 

Tiel –   onlosmakelijk verbonden met Flipje en de Betuwe

Zeg je Flipje of jam, dan zeg je Tiel! Tiel is dé stad in de Betuwe en nog steeds is deze streek rijk aan fruitboomgaarden. Een stedentrip Tiel zul je misschien niet zo snel maken, maar kom je voor het omliggende groen naar deze Gelderse stad, dan verveel je je niet! Je kunt er trouwens ook prima shoppen, maar dat terzijde. In de Betuwe nabij Tiel wandel je over slingerende dijkjes langs de Linge of de Waal, zie je enorm veel fruitbomen en laat je je eventueel overzetten met een voetveer. Ontdek onderweg ook imposante forten, historische stadjes en oude molens. Dat wordt dus lekker ‘flippen’ in het Gelderse rivierenlandschap!

Winterswijk –  stads dorp omrand door bos, veen en zandgronden

Winterswijk is eigenlijk een dorp, maar wel één met een stads karakter. De plaats heeft namelijk een overduidelijke centrumfunctie voor veel Achterhoekse dorpjes. Zo is de weekmarkt op zaterdag een begrip en heeft Winterswijk een zeer uitgebreid winkelaanbod. De grensplaats ligt prachtig ingebed in het groen. Zo kun je in de veengebieden Korenburgerveen en het Wooldse Veen heerlijk verdwalen. Op zoek naar de bekende oude steengroeve van Winterswijk? Maak dan een wandeling door de natuur van Willinks Weust en je komt ‘m vanzelf wel tegen. Vergeet de unieke Bekendelle niet, een waar moerasbos!

Zutphen  –  torenstad met oude stadsmuren in fraai coulisselandschap

Toren- en Hanzestad Zutphen is een stad met een rijk verleden. Oude stadsmuren én een fraaie collectie eeuwenoude objecten (zoals het oudste ‘horloge’ van Nederland) in het Stedelijk Museum verwijzen naar de turbulente, vervlogen tijden die Zutphen kende. Direct buiten de stadsgrenzen kun je je blijven verbazen. Wat een natuurpracht kent de Achterhoek toch! Verken dit prachtige coulisselandschap van bossen, akkerland, weiden, hagen en riviertjes, terwijl je – liefst op klompen – het Leestensche Broekpad volgt of etappe 01 van het langeafstandspad het Graafschapspad. Deze 19 kilometer lange etappe voert via het mooie Almen naar Laren. Loop je terug of pak je de bus op het eindpunt? Nog zo’n mooi natuurgebied nabij Zutphen? Dat is de Empese en Tondense Heide: een vrij onbekend gebied met veel weiden en vennen. Bewandel hier het mooi aangelegde vlonderpad!

Bij het publiceren van dit blog was net bekend, dat museumbezoek weer even niet tot de mogelijkheden behoort. Maar de natuur blijft gelukkig altijd ‘geopend’, dus ontdek die mooie natuurgebieden in Gelderland!  

  • Naam
  • Email