De mooiste Hanzesteden aan de IJssel

Geschreven op 25 september, 2019
  Geplaatst in Bestemmingen, Nederland, Stedentrips

header-Deventer-hanzesteden-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

Toen Amsterdam nog maar een klein plaatsje was, waren er 23 machtige handelssteden die golden als de belangrijkste steden van Nederland. Zij waren aangesloten bij het Hanzeverbond, een internationaal samenwerkingsverbond waarmee de deelnemende steden een stevigere handelspositie wilden verwerven. Die historie en rijkdom zijn nog steeds voelbaar. In dit blog zetten we 9 Hanzesteden op een rijtje die met elkaar verbonden zijn door water. 

Kampen

Een van de mooiste skylines van Nederland is te vinden in Kampen! Je hebt niet veel fantasie nodig om je voor te stellen wat kooplui in de Middeleeuwen zagen toen ze de handelsstad binnenvoeren. Vandaag de dag is er nog steeds geen modern flatgebouw te zien, enkel historische panden, poorten en kerken. Een bezoek aan Kampen is niet compleet zonder het icoon van Kampen gezien te hebben: de Kamper Kogge. Dit nagebouwde Koggeschip stamt uit 1340 en is te aanschouwen op de Koggewerf. Mits het niet uit varen is.

Zwolle

De stad mag dan wel 978 jaar oud zijn, Zwolle voelt met zijn vele conceptstores, hippe koffietentjes en veel kleurrijke evenementen heel jong en fris aan. Toch is de geschiedenis overal aanwezig. De mooiste panden, rijk geornamenteerde pakhuizen, imposante koopmanshuizen en middeleeuwse stadskastelen getuigen van een rijk Hanzeverleden. Boeken kopen in een historische kerk (en nee, we bedoelen niet alleen heilige boeken) of een museum bezoeken in een kunstzinnig ruimteschip? Ook dat kan in Zwolle! De Broerenkerk en Museum de Fundatie zijn beide te vinden in het centrum van Zwolle.

Hattem

Een echt schilderachtig Hanzestadje is Hattem. En dat is niet in de minste plaats vanwege de aanwezigheid van het Anton Pieck Museum. Dit sprookjesachtige museum staat helemaal in het teken van de gelijknamige kunstenaar, bekend om zijn romantische illustraties en natuurlijk sprookjespark De Efteling. Vergeet ook niet het Bakkerijmuseum te bezoeken, een prachtig museum voor jong en oud waar je kunt voelen, ruiken én proeven hoe het is om in een bakkerij te werken. Even uitwaaien? Vanuit Hattem loop je zo de bosrijke Veluwe op.

Deventer

Deventer is dé evenementenstad van Nederland met het Dickens Festijn, Deventer op Stelten en de grootste boekenmarkt van Europa. De prachtige historische binnenstad wordt dan nog eens extra benadrukt. Ook buiten deze evenementen om is het heerlijk struinen door de knusse straatjes. Breng een bezoek aan de Deventer Koekwinkel, waar volgens eeuwenoud (geheim) recept kruidkoek gebakken wordt. Duik in de geschiedenis van Deventer bij Museum de Waag of snuffel in een van de winkeltjes in de Walstraat. Sluit de dag af met een lokaal gebrouwen biertje bij DAVO Brewpub en schuif aan voor het eten bij foodhal Fooddock in het hippe Havenkwartier.

Elburg

In Elburg is verdwalen praktisch onmogelijk. Deze bijzondere vestingstad is namelijk vierkant en binnen de grachten slechts 250 x 300 meter! Wie door Elburg loopt, voelt direct de sfeer van de oude vissersstad. Duik de geschiedenis in bij Museum Elburg, bezoek de eeuwenoude touwslagerij van de familie Deetman, of bekijk typische Elburgse botters bij Bottermuseumwerf De Hellege. Tip: van april tot oktober kun je meevaren met een botter. Als culinaire afsluiter eet je natuurlijk een visje bij één van de goede restaurants in de stad.

Zutphen

Naast Hasselt en Deventer heeft ook Zutphen een prachtige skyline. De rivier op de voorgrond, de statige herenhuizen aan de kade met daarachter de pieken van alle torens die Zutphen rijk is. Duik onder de poort van de Drogenapstoren door naar de Zaadmarkt. Extra gezellig op marktdagen donderdag en zaterdag. Ontdek de hofjes die verscholen liggen achter de imposante patriciërshuizen en bekijk de Walburgiskerk en het Oude Bornhof. Zutphen is bovendien een heerlijke stad om te winkelen en doorheen te struinen. Ook leuk: verken Zutphen vanaf het water met een fluisterboot.

hanzestad-zutphen-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

Hasselt

Net als in de Middeleeuwen is Hasselt vandaag de dag een knooppunt voor pelgrimsroutes. Tijdens jouw eigen pelgrimstocht langs de Hanzesteden kan Hasselt natuurlijk niet ontbreken. Het charmante stadje telt ruim 70 prachtige rijksmonumenten, met het Oude Stadhuis en Grote Kerk aan de Markt als een van de hoogtepunten. Leuk weetje: alle grachten in Hasselt zijn vernoemd naar de grachten van Amsterdam.

Harderwijk

Hanzestad Harderwijk ligt aan de rand van de Veluwe. Deze stad heeft net als de andere Hanzesteden langs de IJssel een historisch centrum met tal van monumenten en pittoreske straatjes. Leer de stad kennen bij Stadsmuseum Harderwijk en bewonder het werk van de beroemde Harderwijkse schilder in het Marius van Dokkum Museum. Lekker eten kan op de Vischmarkt, op de Markt of aan de Boulevard. Overnachten in het historische centrum van Harderwijk doe je in Hotel Marktzicht.

harderwijk-hanzestad-voordeeluitjes.nl-vakantieblog

Doesburg

Last but not least: Doesburg. Dit lieflijke stadje heeft maar liefst 150 beschermde monumenten! Ook staat Doesburg bekend als ‘Mosterdstad’, want in de Doesburgsche Mosterdfabriek zie je hoe de authentieke boerenmosterd wordt gemaakt. Slenter door de eeuwenoude straatjes en ervaar vijfhonderd jaar gastvrijheid bij de oudste horecagelegenheid van Nederland: het Stadsbierhuys. Museumliefhebbers kunnen in Doesburg een bezoekje brengen aan het Lalique Museum.

  • Naam
  • Email